Какво трябва да знаят хората с анорексия нервоза за остеопорозата?

image

Какво трябва да знаят хората с анорексия нервоза за остеопорозата?

Анорексия нервоза е хранително разстройство, което се характеризира с ирационален страх от напълняване. Хората с анорексия нервоза вярват, че са с наднормено тегло, дори когато са изключително слаби.

Хората с анорексия са обсебени от храната и силно ограничават приема й. Заболяването се свързва с редица здравословни проблеми и в редки случаи дори със смърт. Разстройството може да започне още в началото на пубертета. Първата менструация обикновено закъснява при момичетата, които имат анорексия, когато достигнат пубертета. При момичетата, които вече са достигнали пубертета, когато развиват анорексия, менструацията често е рядка или липсва.

Остеопорозата е състояние, при което костите стават по-малко плътни и е по-вероятно да се счупят. Счупванията, причинени от остеопороза, могат да доведат до значителна болка и инвалидност.

Рисковите фактори за развитие на остеопороза включват:

  • Слабост или малък ръст
  • Семейна история на заболяването
  • Постменопауза и особено ранна менопауза
  • Необичайно отсъствие на менструация (аменорея)
  • Продължителна употреба на някои лекарства, като например тези, използвани за лечение на лупус, астма, дефицит на щитовидната жлеза и припадъци
  • Нисък прием на калций
  • Липса на физическа активност
  • Тютюнопушене
  • Прекомерна консумация на алкохол

Остеопорозата често може да бъде предотвратена. Тя е известна като тиха болест, тъй като, ако не бъде открита, загубата на костна маса може да прогресира в продължение на много години без симптоми, докато се стигне до фрактура. Остеопорозата е наричана детска болест с последици за старостта, защото изграждането на здрави кости в младостта помага за предотвратяване на остеопорозата и фрактурите в по-късен етап от живота. Въпреки това никога не е късно да се възприемат нови навици за здрави кости.

Анорексия нервоза има значителни физически последици. Засегнатите лица могат да изпитат хранителни и хормонални проблеми, които оказват отрицателно въздействие върху костната плътност. Изключително ниското телесно тегло при жените може да доведе до спиране на производството на естроген в организма, което води до състояние, известно като аменорея или липса на менструален цикъл. Ниските нива на естроген допринасят за значителна загуба на костна плътност.

Освен това хората с анорексия често произвеждат прекомерни количества от надбъбречния хормон кортизол, за който е известно, че предизвиква загуба на костна маса. Други проблеми, като намаляване на производството на растежен хормон и други растежни фактори, ниско телесно тегло (освен загубата на естроген, която то причинява), недостиг на калций и недохранване, могат да допринесат за загубата на костна плътност при момичета и жени с анорексия.

Загубата на тегло, ограниченият прием на храна и недостигът на тестостерон може да са причина за ниската костна плътност, установена при мъжете с това разстройство.

Проучванията сочат, че ниската костна маса е често срещана при хората с анорексия и че тя се появява в началото на заболяването. Момичетата с анорексия може да имат по-малка вероятност да достигнат оптималната си костна плътност и следователно да са изложени на повишен риск от остеопороза и фрактури през целия живот.

Анорексията често се установява в средата до края на юношеството, което е критичен период за развитието на костите. Колкото по-продължително е разстройството, толкова по-голяма е загубата на костна маса и толкова по-малка е вероятността костната минерална плътност някога да се върне към нормалното си състояние. Основната цел на медикаментозното лечение на хората с анорексия е наддаване на тегло, а при жените – и възстановяване на нормалната менструация. Важно е обаче да се обърне внимание и на други аспекти на костното здраве.

Хранене – добре балансираната диета, богата на калций и витамин D, е важна за здрави кости. Добри източници на калций са нискомаслените млечни продукти, тъмнозелените листни зеленчуци и обогатените с калций храни и напитки.

Добавките могат да помогнат да се гарантира, че хората получават адекватни количества калций всеки ден, особено при хора с доказана алергия към мляко. Препоръчва се дневен прием на калций от 1000 mg (милиграма) за мъже и жени до 50-годишна възраст. Жените над 50-годишна възраст и мъжете над 70-годишна възраст трябва да увеличат приема си на 1200 mg дневно.

Витамин D играе важна роля за усвояването на калция и здравето на костите. Хранителните източници на витамин D включват яйчни жълтъци, соленоводна риба и черен дроб. Много хора може да се нуждаят от добавки с витамин D, за да достигнат препоръчителния прием от 600 до 800 международни единици (IU) всеки ден.

Упражнения – подобно на мускулите, костите са жива тъкан, която реагира на упражненията, като става по-силна. Най-добрите дейности за костите са упражненията с тежест и съпротивление. Упражненията с тежест ви принуждават да работите срещу гравитацията. Те включват ходене, изкачване на стълби и танци. Упражненията за съпротивление (като вдигането на тежести) също могат да укрепят костите.

Въпреки че ходенето и другите видове редовни физически упражнения могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса и да осигурят много други ползи за здравето, тези потенциални ползи трябва да бъдат претеглени спрямо риска от фрактури, забавено наддаване на тегло и предизвикана от физически упражнения аменорея при хора с анорексия и такива, които се възстановяват от разстройството. Поради тези причини лицата, възстановяващи се от анорексия, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат програма за физически упражнения.

Здравословен начин на живот – тютюнопушенето е вредно за костите, както и за сърцето и белите дробове. Освен това пушачите могат да усвояват по-малко калций от храната си. Алкохолът също може да има отрицателен ефект върху здравето на костите. Хората, които пият много, са по-предразположени към загуба на костна маса и фрактури, както поради лошото хранене, така и поради повишения риск от падане.

Изследване на костната плътност – тестът за костна минерална плътност (КМП) измерва костната плътност в различни части на тялото. Този безопасен и безболезнен тест може да открие остеопорозата, преди да настъпи фрактура, и да предвиди вероятностите на човека да има счупвания в бъдеще. Тестът за КМП може да помогне да се определи дали трябва да се обмисли прием на лекарства.Лекарства – остеопорозата не се лекува. Налични са обаче медикаменти за профилактика и лечение на заболяването при жени в постменопауза, мъже и жени, приемащи глюкокортикоидни лекарства.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.