Няколко начина да подобрите възстановяването си след операция

image

Няколко начина да подобрите възстановяването си след операция

Ако ви предстои операция, може би се интересувате от това как да се излекувате по-бързо и да се върнете към нормалното ежедневие. Възстановяването след операция е прост процес на следване на инструкции, което се оказва предизвикателство за някои хора.

За повечето пациенти, претърпели операция, ключът към оздравяването е именно стриктния график. За други бързото оздравяване изисква усилия в грижата за разреза и за тялото като цяло. Ето няколко полезни съвета как да бъдете пациентът, който оздравява бързо, лесно и по-бързо, отколкото е предвидил хирургът.

1. Спазвайте инструкциите на хирурга

Някои пациенти следват инструкциите, които смятат за важни, и пренебрегват тези, които не им харесват или не смятат, че се отнасят за тях. Една проста инструкция, като например да не се къпете след процедура, може да изглежда глупава, но обикновено има огромно значение.

Ако хирургът каже да се къпете само под душа, да не плувате или да не вдигате нищо по-тежко от 10 килограма през първите няколко седмици след операцията, послушайте го. Ако не разбирате защо е дадено указанието, попитайте лекаря, за да добиете яснота.

2. Спазвайте контролните срещи

Много пациенти не спазват всички срещи за проследяване. Ако се чувствате добре и раната заздравява, посещението може да изглежда като ненужен разход и загуба на време. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Хирургът иска да знае как се чувствате и дали разрезът зараства добре, но ще търси и допълнителни неща, за които пациентът не следи или не може да види с просто око. Може да направи последващи кръвни изследвания, да търси признаци на инфекция, за да се увери, че състоянието е било адекватно излекувано от операцията. Възможно е да се наложи коригиране на лекарствата през седмиците след операцията.

3. Предотвратяване на инфекция

Предотвратяването на инфекция е едно от най-важните неща, които може да направите, за да имате отличен резултат от процедурата. Измиването на ръцете преди да докоснете разреза е толкова елементарно и едновременно важно действие.

4. Огледайте разреза си

Гледането на разреза може да не е любимото ви занимание, но е важно да го оглеждате добре няколко пъти дневно. Има процедури, при които това не е възможно, но при по-голямата част от тях огледалото дава възможност да огледате детайлно мястото на операцията.

Розов или червен ли е разрезът? Има ли дренаж от раната и какъв е цветът му? Непокътнати ли са шевовете или скобите? Тези въпроси са много важни и оглеждането на разреза няколко пъти дневно ще помогне да определите дали хирургичното място продължава да се лекува, или се е инфектирало.

5. Пийте и се хранете правилно

На много хора не им се яде след операция. Те изпитват гадене, запек или просто не са гладни. Хидратацията и здравословното хранене след операция помагат за заздравяването, свеждат до минимум често срещаните усложнения и помагат да преодолеете нежеланите странични ефекти от анестезията. Трудно е да се излекувате, ако тялото не разполага с горивото, от което се нуждае, за да се подобри.

6. Грижете се за разреза по правилния начин

Знаете, че трябва да измиете ръцете си, преди да докоснете разреза си, но какво след това? Грижата за разреза не трябва да бъде сложна или трудна.

Вярвате или не, повечето пациенти чистят разреза прекалено много. Те искат да почистят разреза и да премахнат образувалите се струпеи или искат да използват алкохол или пероксид, за да предпазят областта от микроби. Освен ако хирургът изрично не ви инструктира да направите някое от тези неща, нежното измиване със сапун и вода е повече от достатъчно.

Може да не е красиво, но е нормално да има струпеи по хирургичните скоби. Отстраняването им всъщност може да доведе до много по-бавно зарастване на разреза.

7. Знайте кога да отидете в спешното отделение

Ако кървите, имате проблеми с дишането, не можете да задържате храна, вода, не можете да уринирате или имате очевидни признаци на инфекция, трябва да се обърнете към хирурга възможно най-бързо. Ако не можете да се свържете с вашия хирург, следващата спирка трябва да бъде спешното отделение.

8. Контролирайте болката си

Контролирането на болката е важно след операцията. Някои пациенти се колебаят дали да приемат предписаните им болкоуспокояващи лекарства, защото се страхуват от пристрастяване или други проблеми. Други смятат, че приемането на болкоуспокояващи е признак на слабост, или не им харесва как се чувстват, когато приемат предписаните лекарства.

Поддържането на болката на поносимо ниво (липсата на болка може да е неразумна цел) ще ви помогне да се движите и ще ускори процеса на оздравяване. Не забравяйте да пиете достатъчно течности заедно с болкоуспокояващите, тъй като те могат да доведат до дехидратация и запек.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.