Орална хирургия: безопасност на анестезията

image

Орална хирургия: безопасност на анестезията

Ако трябва да отстраните мъдреците си или детето ви има много кариеси, които се нуждаят от поставяне на пломба, може да се притеснявате за безопасността на анестезията, използвана при оралната хирургия. Проучванията обаче показват, че оралната анестезия, прилагана от зъболекари и орални хирурзи в кабинет, е безопасна и помага да се облекчи безпокойството на пациентите относно болката по време на стоматологични процедури.

Повече от една трета от възрастните се страхуват да отидат на зъболекар. Това може да им попречи да се подлагат на редовни профилактични прегледи и почиствания, което вреди на тяхното орално и общо здраве.

Анестезията при стоматологични процедури може да се прилага по различни начини. Методът, който зъболекарите и оралните хирурзи използват, може да зависи от фактори като възрастта на човека, общото му здравословно състояние, анамнезата за алергии, нивото на тревожност, предпочитанията му, както и от продължителността и сложността на необходимата стоматологична манипулация.

  • Местна анестезия

Зъболекарите поставят инжекции с местна анестезия при рутинни стоматологични процедури, като например запълване на кариеси. Местната анестезия може да подейства за около седем минути, в зависимост от местоположението на зъба. Долните задни зъби обикновено се обезчувствяват за по-дълго време. Вашият зъболекар може да приложи локално обезболяващо средство, за да облекчи убождането при инжектиране, така че да не усещате болка.

Местната анестезия се счита за много безопасна. Най-големият риск е свързан с алергии. Пациентът може да е необичайно чувствителен към дадено лекарство и да получи нежелана реакция, като сърбеж, подуване или уртикария (червени, надигнати лезии по кожата, често с блед център). В най-лошия случай пациентът може да получи проблеми с дишането и да се нуждае от спешна помощ. Това е изключително рядко и се случва в по-малко от 1% от всички случаи.

Понякога се използват вазоконстрикторни лекарства, като епинефрин, за да се подпомогне действието на анестезията или тя да продължи по-дълго. Епинефринът може да предизвика безпокойство, главоболие и треперене, но това не е алергична реакция.

  • Райски газ

При пациенти, които изпитват едновременно зъболекарска тревожност и страх от инжекции, зъболекарите могат да ги обезболят, като ги накарат да вдишат смес от кислород и азотен окис или „райски газ„. Сместа действа в рамките на две до три минути.

Пациентите често усещат изтръпване или усещане за плаване, но са будни, спокойни и не чувстват болка. Нежеланите ефекти са изключително редки. Денталните лекари биха ви посъветвали да не ядете преди процедурата, за да намалят риска от повръщане.

Сместа отшумява три до пет минути след като пациентът свали маската. Зъболекарите съветват пациентите да изчакат поне пет минути, преди да станат, за да избегнат риска от прилошаване и падане.

  • Седация

Другите нива на седация включват дълбока и интравенозна седация. На пациентите може да се дадат хапчета, които да погълнат, да вдишат лекарство от маска, да им се постави инжекция или анестезията да се приложи интравенозно (във вената). Може дори да им бъде приложена комбинация от тези методи.

Различните нива на седация варират от съзнателна седация, при която сте в състояние да изпълнявате команди, до това изобщо да не осъзнавате заобикалящата ви среда.

Ако ви се прилага дълбока или интравенозна седация, вашият стоматологичен екип ще следи жизнените ви показатели, като дишане и сърдечен ритъм, температура и кръвно налягане по време на процедурата.

Обзорните проучвания показват, че макар интравенозната седация да е малко по-рискова, седацията е безопасна за амбулаторна орална хирургия.

  • Обща анестезия

Общата анестезия е това, което е известно като приспиване по време на процедура. Обикновено се използва при по-дълги и сложни процедури, като например отстраняване на мъдреци или поставяне на зъбни импланти.

Тя може да се използва и при много тревожни пациенти, пациенти със специални нужди и деца, които не могат да седят спокойно. Общата анестезия се прилага през маска на лицето или се дава интравенозно.

Пациентите са в безсъзнание и, както при дълбоката и интравенозната седация, се следи сърдечната им честота, кръвното налягане и дишането. Общата анестезия е по-рискова от локалната анестезия и седацията, но все пак се счита за безопасна.

Многогодишен преглед и контрол установи, че оралната анестезия е много безопасна. Рискът от смърт в резултат на орална анестезия се оценява на три смъртни случая на всеки един милион случая.

Въпреки това съществуват няколко известни странични ефекта. Ето защо винаги трябва да планирате някой да ви придружава, който може да шофира или да ви помогне да се приберете у дома след процедурата.

Страничните ефекти включват:

  • Главоболие
  • Гадене, повръщане
  • Объркване, делириум, амнезия
  • Неясен говор
  • Болезнено или пресъхнало гърло
  • Изтръпване на мястото на инжектиране
  • Умора

Повечето пациенти нямат никакви проблеми с локалната анестезия. Седацията и общата анестезия са по-рискови за хора със здравословни проблеми, като например проблеми със сърцето, черния дроб, белите дробове или бъбреците. Хората със специални нужди, по-възрастните пациенти и малките деца също имат повишен риск да получат усложнение вследствие на анестезията.

Възможните усложнения включват:

    Алергична реакция – реакциите могат да варират от сърбеж или уртикария до затруднено дишане. Уведомете зъболекаря си за всички алергии, които имате, и ако сте имали предишна реакция към анестезия.

    Увреждане на нервите – това може да се случи след изваждане на зъб или дори след поставяне на инжекция в устата. Пациентите могат да имат загуба на чувствителност или проблеми с говора или слюноотделянето. Някои медикаменти за орална анестезия могат да предизвикат мравучкане. Обикновено то е временно, но в редки случаи може да продължи до шест месеца или повече.

    Припадъци – хората с епилепсия и други медицински проблеми могат да получат припадъци по време на анестезия. Когато това се случи, то обикновено е в началото на операцията или след 20-30 минути, когато нивата на концентрация на анестезията в кръвта са по-високи. Не забравяйте да кажете на вашия лекар или орален хирург за вашето заболяване с припадъци и попитайте дали са обучени да се справят с такива.

Това плашещо усложнение е много рядко и често се дължи на подлежащи метаболитни или неврологични състояния. Малките деца обаче могат да преминат от едно ниво на седация към по-дълбоко, ако им се даде твърде голямо количество от дадено лекарство.

    Затруднения в дишането – мускулите на езика или мекото небце могат да станат твърде отпуснати, което да стесни дихателните пътища. Пациентите могат да имат и форма на апнея или повърхностно дишане. По време на дълбоката седация и общата анестезия вашият стоматологичен екип ще ви наблюдава внимателно за това.

    Сърдечна недостатъчност или инсулт – едно проучване установи, че оралната хирургия е свързана с повишен риск от инфаркт или инсулт в рамките на четирите седмици след процедурата. Ако се притеснявате, че по време на операцията може да получите инфаркт или инсулт, попитайте дали анестезията съдържа вазоконстриктор, като епинефрин, който може да натовари сърцето. Преди да се подложите на лечение, можете също да попитате зъболекаря си дали кабинетът е оборудван с кислород за спешни случаи и лекарства като нитроглицерин.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.