Връзката между сънната апнея и здравето на устната кухина

image

Връзката между сънната апнея и здравето на устната кухина

Проблемите със съня, като хъркане и безсъние, са признаци на нарушение на съня, наречено сънна апнея. Сънната апнея може да допринесе за здравословни проблеми в устната кухина, а стоматологичните проблеми от своя страна също могат да причинят сънна апнея.

Сънната апнея е много често срещано разстройство на съня. То се характеризира с повтарящи се прекъсвания на дишането (апнеи) по време на циклите на съня. Апнеите се причиняват от тъканни колапси на дихателните пътища, свързани със слаба мускулатура на дихателните пътища, голям език, наднормено тегло или други рискови фактори. Апнеите пречат на кислорода да достигне до белите дробове.

Тъй като сънната апнея нарушава цикъла на съня, това води до загуба на енергия и умствена работоспособност през деня и се отразява на здравето в дългосрочен план.

Нелекуваната сънна апнея може да бъде фатална, тъй като може да доведе до спадане на кислорода, повишаване на кръвното налягане и натоварване на сърцето.

Общите симптоми на сънната апнея включват:

  • Намалено и липсващо дишане
  • Често и силно хъркане
  • Задъхване за въздух по време на сън
  • Сънливост и умора през деня
  • Намаляване на вниманието и концентрацията
  • Забравяне
  • Сухота в устата и главоболие след събуждане
  • Ноктурия – често събуждане през нощта за уриниране
  • Сексуална дисфункция и/или намалено либидо

В допълнение към горепосочените симптоми при жените включват тревожност, депресия, безсъние и различни нарушения на съня, като например често събуждане. При децата може да се наблюдават обостряне на астмата, хиперактивност, мокрене в леглото и проблеми с учебните постижения.

Основните рискови фактори за сънна апнея са наднорменото тегло, фамилната анамнеза за хъркане или сънна апнея. Допълнителните рискови фактори включват:

  • Възраст над 40 години
  • Жена след менопауза
  • Големи сливици или голям език
  • Малка челюстна кост
  • Проблеми с носа или синусите

Добрият и качествен сън поддържа здравето ви и намалява лошия дъх, язвите в устата, както и развитието и прогресирането на пародонтоза (заболяване на венците). Зъболекарските проблеми, свързани със сънната апнея, включват проблеми в темпоромандибуларната става, бруксизъм и дишане през устата.

ТМС

Данните сочат, че нарушенията на темпоромандибуларните стави (ТМС) и сънната апнея вървят ръка за ръка. Темпоромандибуларната става свързва долната челюст с горната челюст. Всеки човек  има темпоромандибуларни стави, по една от всяка страна на лицето.

Симптомите на разстройството на ТМС включват:

  • Болки в челюстта
  • Болка в главата, врата и раменете
  • Проблеми с дъвченето
  • Челюстни стави, които издават звуци на щракане или скърцане
  • Блокирана челюст – невъзможност за отваряне или затваряне на устата за определен период от време

Едно проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Dental Research, показва, че хората, които са по-склонни да имат сънна апнея (въз основа на рисковите фактори), са три пъти по-склонни да страдат от разстройство на зъбно-челюстната става. Проучването също така установи, че хората с два или повече признака на сънна апнея са със 73% по-висок риск от разстройство на ТМС, независимо от тяхната възраст, раса, история на тютюнопушене или тегло.

Бруксизъм

Бруксизмът е състоянието, с което се означава скърцането със зъби и/или стискането на челюстта. Макар че това може да се случи по всяко време, то често се наблюдава, докато човек спи. Бруксизмът има отрицателно въздействие върху съня, включително събуждане без отдих, с главоболие и болки във врата и челюстта. Изследвания на The Journal of Oral & Facial Pain and Headache показват, че бруксизмът може да засегне до 31% от възрастните, а поне една четвърт от тях може да имат сънна апнея.

Бруксизмът се счита за разстройство, свързано със съня, тъй като причинява неконтролирано и неволно движение на челюстта по време на сън.

Напълно възможно е дори да не знаете дали страдате от бруксизъм, но вашият зъболекар може да открие доказателства по време на преглед. Признаците могат да варират от разхлабени зъби до ерозирали зъбни повърхности или напукани и счупени зъби. Ако вашият зъболекар забележи симптоми, той може да ви попита за мускулна болка в главата, врата, лицето и челюстта, както и за сухота на устните, устата и гърлото при събуждане.

Дишане през устата

Сънната апнея кара човек да диша през устата. Дишането през устата води до сухота в устата и до кариес. Допълнителни последици от сухотата в устата са плака, рани в устата, гингивит (възпаление на венците) и пародонтоза.

Според изследване, публикувано в Journal of the Indian Society of Periodontology, пародонталните заболявания засягат 62,3% от хората със сънна апнея, а гингивитът – 34,1% от хората със сънна апнея. 

Според Американската асоциация за сънна апнея до 4% от децата на възраст между две и осем години имат сънна апнея. Сънната апнея в детска възраст е свързана с много рискове за здравето, включително риск за оралното здраве, който често се пренебрегва. Проблемите със съня при децата обикновено включват дишане през устата, което може да създаде сериозни проблеми за зъбите и венците им.

Изследвания, докладвани в Journal of Dental Sleep Medicine, откриват връзка между проблемите със съня в детска възраст и денталните проблеми, включително кариеси и пародонтални заболявания. Чрез стоматологични прегледи специалистите установяват, че децата с нарушения на съня са три пъти по-често засегнати от кариеси, а също така имат до три пъти по-дълбоки пространства между зъбите, създадени от възпалени венци. Освен това те са имали по-често кървене от венците, болка и чувствителност на зъбите и рани в устата.

Някои симптоми на сънната апнея са специфични за стоматологичните проблеми. Стоматологичните симптоми, за които трябва да внимавате както при възрастни, така и при деца, включват:

  • Стискане и скърцане със зъби по време на сън, понякога достатъчно силно, за да събуди вас или партньора ви
  • Стягане и болка в челюстните стави
  • Възпалени и загрубели места от дъвчене на вътрешната страна на едната или двете бузи
  • Тъпо главоболие, което започва от слепоочията

Вашият зъболекар може да забележи стоматологични проблеми, свързани със сънната апнея, и да ви препоръча да се свържете с личния ви лекар. Сънната апнея обикновено се диагностицира от лекар, който ще предложи коригиращи мерки за лечение.

Вашият зъболекар може да ви помогне да облекчите стоматологичните симптоми чрез промени в поведението, включително подобряване на качеството на съня, управление на здравето на зъбите, ортодонтско лечение за отстраняване на проблеми с неправилното подреждане на зъбите, лечение на сухота в устата и/или устен апарат за справяне със скърцането и стискането на зъбите.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.