Как да се подготвите за следващото си посещение при зъболекар

image

Как да се подготвите за следващото си посещение при зъболекар

Ако се чувствате притеснени или нервни от посещението при зъболекаря, не сте сами. Много хора изпитват зъболекарска тревожност, която може да се отрази на оралното им здраве и благополучие. Въпреки това има някои стъпки, които можете да предприемете, за да направите следващото си посещение при зъболекар по-удобно и без стрес. Ето няколко съвета как да се подготвите за следващото си посещение при зъболекаря.

  1. Насрочете посещението си във време, което е подходящо за вас. Избягвайте да насрочвате срещата си, когато бързате, уморени сте или сте стресирани. Изберете време, което ви позволява да се отпуснете и да се съсредоточите върху зъболечението си. Ако е възможно, избягвайте кофеина, алкохола и никотина преди срещата, тъй като те могат да повишат тревожността и кръвното ви налягане.
  2. Комуникирайте с вашия зъболекар и стоматологичен екип. Уведомете ги за зъболекарското си безпокойство и за всички притеснения или въпроси, които имате. Те могат да ви помогнат да се почувствате по-спокойни и да ви предоставят информация и възможности за вашето лечение. Можете също така да ги попитате за седативна стоматология, която може да ви помогне да се отпуснете по време на процедурата.
  3. Вземете със себе си приятел или член на семейството. Присъствието на човек, на когото имате доверие, до Вас може да Ви помогне да се чувствате по-спокойни и подкрепени. Можете също така да ги помолите да ви разсеят с разговор или музика по време на срещата. Уверете се обаче, че те самите не се страхуват от зъболекаря, тъй като могат да прехвърлят тревогата си върху вас.
  4. Практикувайте техники за релаксация. Преди и по време на срещата опитайте някои дихателни упражнения, медитация или визуализация, за да успокоите ума и тялото си. Можете също така да използвате положителни утвърждения, като например „Аз съм в безопасност и съм в добри ръце“ или „Това скоро ще свърши и ще имам здрава усмивка“. Можете също така да слушате успокояваща музика или подкасти на слушалките си, за да блокирате всички неприятни звуци.
  5. Награждавайте се след посещението си. Подарете си нещо, което ви харесва, например филм, масаж или пазаруване. Това ще ви помогне да свържете ходенето на зъболекар с нещо положително и ще ви мотивира да спазвате устната си хигиена и редовните профилактични прегледи.