Зъболекарски съвети за почистване и поддържане на постоянни ретайнери

  • Начало
  • Публикации
  • Зъболекарски съвети за почистване и поддържане на постоянни ретайнери
image

Зъболекарски съвети за почистване и поддържане на постоянни ретайнери

Знаете ли, че зъбите са в постоянно движение?  С напредването на възрастта зъбите ни бавно се изместват към предната част на устата като естествен процес.  Това води до струпване на долните предни зъби.  Този естествен процес на стареене е причината постоянните фиксатори (ретайнери) да са чудесна идея!

Постоянният ретайнер е малка тел или шина, която вашият зъболекар или ортодонт закрепва или „залепва“ за задната част на зъбите ви, за да ги предпази от движение.  Металната тел предотвратява приближаването на зъбите един към друг и изкривяването им.

Тъй като вашият зъболекар прикрепя фиксатора към задната страна на зъбите, той не се вижда, но може да се усеща с езика.  Различните зъболекари прикрепят фиксаторите по различни начини.  Някои „залепват“ фиксатора само на двата външни зъба (като стълбове за ограда).  Други избират да го залепят на всеки зъб – обикновено на предните шест зъба.

Постоянните фиксатори минават през задната част на предните зъби, като на практика ги свързват всички заедно. Поставянето на телта хоризонтално през задната част на зъбите предотвратява нормалното използване на конец за зъби.  Когато се опитвате да използвате конец за зъби между зъбите, свързани с фиксатора, конецът се удря в телта, преди да достигне до венците. Което означава, че се прекратява възможността за използване на конец за зъби.

Опасен мит е, че ако не можете да използвате конец за зъби в тази област, то това не е толкова смущаващо. Задължително трябва да използвате конец за зъби под постоянния фиксатор, за да предотвратите заболявания на венците и кариеси. Трябва да се прилагат специални инструменти и техники, за да поддържате постоянния фиксатор и зъбите под него чисти.

Ако не използвате конец за зъби, сте изложени на риск от натрупване на силна плака и зъбен камък върху и около постоянния фиксатор. С течение на времето това бактериално натрупване увеличава вероятността от поява на кариеси и заболявания на венците на тези зъби.  

Трудно е да се опишат точните стъпки, които трябва да предприемете, за да поддържате фиксатора и зъбите под него чисти.  Най-доброто, което можете да направите, е да поискате инструкции от вашия дентален специалист.

Най-важният аспект на поддръжката на постоянните ретайнери е никога да не пропускате нито едно професионално почистване на зъбите. Това време е жизненоважно не само за вашия дентален лекар, за да ви даде правилните инструкции за почистване и грижа за постоянния фиксатор, но е и времето, в което той или тя премахва твърдите бактериални натрупвания, образувани между посещенията.

Ако се придържате към последователното професионално почистване на зъбите, бактериите остават настрана.  Пропускането на почистване позволява количеството на натрупванията да се увеличи дотолкова, че следващото почистване може да бъде дълго и дори малко неприятно.  Възпалението, което се създава в отговор на свръхразмножаването на бактериите, може да доведе до чувствителност на венците, което ги прави болезнени, когато използвате конец за зъби. 

Има няколко проблема, които могат да възникнат при постоянните ретайнери:  

  • Ретайнерът се разхлабва или пада – зъболекарят прикрепя постоянния фиксатор към зъбите по същия начин, по който се прикрепят брекетите. Тази дентална връзка може да се „отслаби“ или да се отдели от повърхността на зъба.  Докато почиствате постоянния си фиксатор с конец, е добре леко да дръпнете конеца, за да се уверите, че фиксаторът е здраво прикрепен към зъбите.

Ако той се разхлаби или падне напълно, обадете се на зъболекаря си възможно най-скоро.  Зъбите могат да се движат много бързо, затова е важно да закрепите отново фиксатора възможно най-скоро. Вашият зъболекар ще прикрепи отново ретайнера към зъбите в рамките на проста и бърза процедура.

  • Счупване на ретайнера – тези телчета не са неразрушими.  Те могат да се счупят, което напълно отменя задържащата им способност.  Тогава те не само не са в състояние да вършат работата си, но също така могат да одраскат и порежат езика ви с острия си ръб.  Счупените фиксатори не могат да останат такива.  Вашият зъболекар ще го отстрани и ще го замени с нов.

Колкото и да се стараете, не можете да използвате конец за зъби всяка вечер под ретайнера. Допълнителните грижи, които изисква постоянният фиксатор, не са по силите на всеки.  Ако се опитвате и просто не можете да успеете да почиствате редовно с конец под този вид фиксатор, е време да помислите за друг вариант.

Хората, които не могат да се грижат за постоянния ретайнер, трябва да опитат с подвижен фиксатор.  Съществуват няколко вида подвижни ретайнери, които ще поддържат зъбите ви на място, докато ги носите постоянно.

След като почистите зъбите си през нощта, поставяте подвижния ретайнер и го носите, докато спите.  Всяка сутрин го изваждате, почиствате го и го съхранявате на безопасно място.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.