Защо противогрипните ваксини не предпазват хората за дълго време?

image

Защо противогрипните ваксини не предпазват хората за дълго време?

Рядък поглед към костния мозък след ваксинация показва, че ключовите клетки, произвеждащи антитела, имат кратък живот

Ежегодната противогрипна ваксина спасява човешки животи и предпазва много хора от тежки заболявания, поради което правителствата и работодателите насърчават и субсидират нейното използване. Но тя едва ли е идеална ваксина, тъй като осигурява слаба защита, която бързо отслабва. Ново, единствено по рода си проучване, публикувано в Science, помага да се обяснят тези недостатъци.

Изследователите откриват, че ключов тип клетки, скрити в костния мозък, които бързо започват да работят след ваксинация, изчезват в рамките на няколко месеца. Откритието може да доведе до нови стратегии за увеличаване на трайността на ваксината.

Най-добрите ваксини – като тези срещу морбили, рубеола и дифтерия – осигуряват почти 100% защита за цял живот. Ваксините срещу грип обаче често не отговарят точно на бързо развиващия се грипен вирус, така че ефективността им се променя всяка година – в Съединените щати между 2009 г. и 2019 г. тя варира от 19% до 60%. Защитата бързо отслабва – ако живеете в район с умерен климат в света и си направите инжекцията в началото на есента, имунитетът може да изчезне преди края на зимата.

За да разбере по-добре проблема с дълготрайността, Рафи Ахмед, имунолог в Медицинския факултет на университета „Емори“, се насочва към един вид В-клетки, които се намират в костния мозък и чиято роля Ахмед помага да бъде разкрита през 1996 г. В-клетките произвеждат антитела, които могат да се свързват с вируси и да ги обезвреждат. Ахмед се фокусира върху вид В-клетки, наречени плазмени клетки на костния мозък (BMPC), които непрекъснато произвеждат антитела след инфекция или ваксинация. Така наречените В-клетки с памет също произвеждат антитела и се създават по същия начин, но за разлика от BMPC те не изпомпват постоянно защитните протеини. Вместо това, както подсказва името им, паметните В-клетки, които са обучени да разпознават определен вирус, започват да работят само когато са изложени отново на него. Необходими са им няколко дни след инфекцията, за да произведат високи нива на антитела – недостатък при грипа, който може да предизвика бързо заболяване.

За изненада и недоверие на мнозина, през 1996 г. групата на Ахмед показва, че някои BMPC могат да живеят в продължение на много години, което означава, че на теория могат да осигурят дълготраен имунитет. Дали противогрипните ваксини предизвикват високи нива на BMPC и ако е така, дали клетките са от дългоживеещите, обаче е било загадка.

Ахмед и колегите му изследват многократно костния мозък и кръвта на 53 доброволци на възраст между 20 и 45 години в седмиците и месеците преди и след поставянето на противогрипни ваксини. (Някои хора участвали в продължение на повече от един грипен сезон.) Изследването не било забавно за участниците – отстраняването на течност от вътрешността на костта е трудна и болезнена процедура, която включва пробиване на тазовата кост със специална игла.

Логистиката … беше много трудна и мисля, че никой никога повече няма да се опита да направи същото нещо„, казва Ахмед.

Рино Рапуоли, главен учен в GlaxoSmithKline Vaccines, казва, че не знае за друго проучване, при което да са вземани проби от костен мозък за изследване на ваксини. „Работата на Рафи е страхотна и пионерска„, казва Рапуоли.

Изследователите откриват скокове на BMPC, специфични за грипа, 4 седмици след имунизацията. Но след една година новите клетки почти изчезват. Рапуоли и други не са особено изненадани от това, но приветстват доказателствата. „Това откритие съвпада с наблюдаваните бързо намаляващи титри на антителата [в кръвта] и намаляваща защита при хората след поставяне на противогрипна ваксина„, казва Адам Уитли, имунолог от Университета в Мелбърн. „Това е наистина добра работа.“

Изследването „помага да се определи пейзажът“ на лошата трайност на грипната ваксина, казва Марк Слифка, имунолог в Националния център за изследване на приматите в Орегон, който е защитил докторската си дисертация заедно с Ахмед преди повече от 20 години, но не е участвал в тази работа. „Те отсякоха камъка по отношение на разбирането защо имунният отговор е краткотраен„, казва Слифка.

Но Слифка смята, че популацията на BMPC, стимулирана от ваксините, вероятно има малък дял дългоживеещи клетки, неоткрити в това изследване, които биха могли да предложат по-трайна защита. Начинът да се засили тяхното присъствие е да се засили системата, така че тя да произвежда повече BMPC като цяло, казва той. Един от възможните начини да се направи това е с адюванти – добавки към ваксините, които действат като дразнители, засилвайки имунния отговор. Също така може да помогне увеличаването на количеството вирусни протеини във ваксините, казва той.

В първите противогрипни ваксини, разработени през 40-те години на миналия век, са използвани адюванти. Те са съдържали убити грипни вируси, смесени с емулсия вода в масло, наречена „непълна емулсия на Фройнд„. Но адювантът причинява язви на мястото на инжектиране, поради което отпада от по-късните ваксини.

За да намалят допълнително нежеланите реакции, изследователите също така престанали да инжектират целия убит вирус, като го заменили само с повърхностните протеини от вируса. В резултат на това ваксините съдържат по-малко вирусни протеини и нямат агенти, които да повишават имунитета. Тези ваксини, които се използват широко днес, причиняват много по-малко странични ефекти, но това е за сметка на голям компромис, казва Слифка, който миналата година публикува обзорна статия, в която се изтъква това. „Ние нарушихме имуногенността и трайността на отговора.„.

Но през последните две десетилетия подобрените адюванти намериха своето място в лицензираните ваксини. Обновена противогрипна ваксина, която има адювант „масло във вода“ – водата екранира маслото и го прави по-безопасно – се използва в Италия от 1997 г. и е одобрена от европейските и американските регулаторни органи съответно през 2000 и 2015 г. Но дали тя е в състояние да предизвика дълготрайни BMPC, не е ясно. Никой от участниците в проучването на Ахмед не е получил този продукт – когато проектът е започнал, той дори не е бил лицензиран в Съединените щати – което е „жалко„, казва Рапуоли.

Напълно безумно е„, че най-често използваните противогрипни ваксини не включват адювант, казва Ахмед. „Надявам се, че нещата в света на противогрипните ваксини ще се променят и след 10 години няма да получавате никакви ваксини без адювант. Това се случва от години. Трудно е да се промени индустрията.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.