Холестеатом

image

Холестеатом

Холестеатом е необичайно, нераково образувание на кожата, което може да се развие в средната част на ухото, зад тъпанчето. Той може да е вроден дефект, но най-често се причинява от повтарящи се инфекции на средното ухо.

Холестеатомът често се развива като киста или „торбичка“, в която се събират слоеве стара кожа. Тъй като тези мъртви кожни клетки се натрупват, растежът може да увеличи размера си и да разруши деликатните кости на средното ухо. Това може да повлияе на слуха, равновесието и функцията на лицевите мускули.

Освен от повтарящи се инфекции, холестеатомът може да бъде причинен и от лошо функционираща евстахиева тръба (тръбата, свързваща задната част на носа и средата на ухото). Евстахиевата тръба позволява на въздуха да преминава през ухото и да изравнява налягането в ухото. Тя може да не работи правилно поради някое от следните причини:

  • Хронични ушни инфекции
  • Инфекции на синусите
  • Настинки
  • Алергии

Ако евстахиевата тръба не работи правилно, в средното ухо може да се получи частичен вакуум. Това може да доведе до изтегляне на част от тъпанчето в средното ухо, като се образува киста, която може да се превърне в холестеатом. След това образуванието се увеличава, тъй като се пълни със стари кожни клетки, течности и други отпадъчни материали.

В много редки случаи бебе може да се роди с холестеатом. Това се счита за вроден дефект. Вродените холестеатоми могат да се образуват в средното ухо или в други области на ухото.

В случаите, когато децата получават многократно ушни инфекции в началото на живота си, е възможно холестеатомите да се развият още в ранна възраст.

Симптомите, свързани с холестеатома, обикновено започват леко. Те стават все по-тежки, когато кистата се уголеми и започне да причинява проблеми в ухото.

Първоначално от засегнатото ухо може да изтича течност с неприятна миризма. С разрастването на кистата тя ще започне да създава усещане за натиск в ухото, което може да причини известен дискомфорт. Възможно е също така да почувствате болка в или зад ухото си. Натискът на растящата киста може дори да доведе до загуба на слуха в засегнатото ухо.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми. Ако кистата продължи да расте безконтролно, може да се стигне до световъртеж, парализа на лицевите мускули и трайна загуба на слуха.

Когато не се лекува, холестеатомът ще се разрасне и ще причини усложнения, които варират от леки до много тежки.

Мъртвите кожни клетки, които се натрупват в ухото, осигуряват идеална среда за развитие на бактерии и гъбички. Това означава, че кистата може да се инфектира, причинявайки възпаление и непрекъснато оттичане на ухото.

С течение на времето холестеатомът може да разруши и околната кост. Тя може да увреди тъпанчето, костите в ухото, костите в близост до мозъка и нервите на лицето. Ако костите в ухото се фрактурират, може да настъпи трайна загуба на слуха.

Кистата може да се разпространи дори в лицето, ако продължи да расте, причинявайки слабост на лицето.

Други потенциални усложнения включват:

  • Хронична инфекция на ухото
  • Подуване на вътрешното ухо
  • Парализа на лицевите мускули
  • Менингит – животозастрашаваща мозъчна инфекция
  • Мозъчни абсцеси или събиране на гной в мозъка

За да определи дали имате холестеатом, медицинският специалист ще прегледа вътрешността на ухото ви с помощта на отоскоп. Този медицински инструмент позволява на лекаря да види дали има признаци на нарастваща киста. По-конкретно, той ще търси видимо отлагане на кожни клетки или голяма маса кръвоносни съдове в ухото.

Може да се наложи лекарят да назначи компютърна томография, ако няма видими признаци на холестеатом. Компютърна томография може да бъде назначена и ако проявявате определени симптоми, като замаяност и слабост на лицевите мускули. Компютърната томография е безболезнено образно изследване, което заснема изображения от напречен разрез на тялото. Сканирането позволява на лекаря да види вътрешността на ухото и черепа. Това може да му помогне да визуализира по-добре кистата или да изключи други възможни причини за симптомите.

Като цяло единственият начин за лечение на холестеатом е хирургичното му отстраняване. Кистата трябва да бъде отстранена, за да се предотвратят усложненията, които могат да настъпят, ако тя се разрасне. Холестеатомите не изчезват по естествен път. Обикновено те продължават да растат и да причиняват допълнителни проблеми.

След като холестеатомът бъде диагностициран, най-вероятно ще бъде предписана схема на лечение с антибиотици, капки за уши и внимателно почистване на ухото, за да се лекува инфектираната киста, да се намали възпалението и да се дренира ухото. След това вашият медицински специалист ще може да анализира по-добре особеностите на растежа на кистата и да изготви план за хирургично отстраняване.

В повечето случаи операцията е амбулаторна процедура. Това означава, че не е необходимо да оставате в болницата след процедурата. Престой в болница се налага само ако кистата е много голяма или ако имате сериозна инфекция. Операцията се извършва под обща анестезия. След първоначалната операция за отстраняване на кистата често се налага последваща операция за възстановяване на увредените части на вътрешното ухо и за да се увери, че кистата е напълно отстранена.

След като холестеатомът бъде отстранен, ще трябва да посещавате контролни прегледи, за да се оценят резултатите и да се гарантира, че кистата не се е върнала. Ако кистата е счупила някоя костица в ухото ви, ще се наложи втора операция за възстановяването ѝ.

След операцията някои хора изпитват временно замайване или вкусови аномалии. Тези странични ефекти почти винаги отшумяват в рамките на няколко дни.

Вродените холестеатоми не могат да бъдат предотвратени, но родителите трябва да са наясно със състоянието, за да може то да бъде бързо установено и лекувано, когато е налице.

Можете да предотвратите появата на холестеатоми в по-късен етап от живота си, като лекувате ушните инфекции бързо и старателно. Въпреки това, кисти все още могат да се появят. Важно е да лекувате холестеатомите възможно най-рано, за да предотвратите усложненията.

Дългосрочните перспективи за хората с холестеатоми като цяло са добри. Усложненията обикновено са редки, ако кистата е хваната и отстранена рано. Ако холестеатомната торбичка е станала особено голяма или сложна, преди да бъде установена, е възможно да има някаква трайна загуба на слуха. Дисбалансът и световъртежът също могат да бъдат резултат от голям холестеатом, който разяжда чувствителните нерви и деликатните костици в ухото.

Дори и да увеличи размера си, кистата почти винаги може да бъде успешно отстранена с операция.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.