Дефицит на имуноглобулин А

image

Дефицит на имуноглобулин А

Имуноглобулин А (IgA) е кръвен протеин, който е част от имунната система. Организмът на човек произвежда IgA и други видове антитела, за да се бори с болестите. Дефицитът на IgA означава, че човек има ниски нива на IgA в кръвта си или няма такива.

IgA се намира в лигавиците, главно в дихателните пътища и храносмилателния тракт. Намира се също в слюнката, сълзите и кърмата. Установено е, че недостигът му играе роля при астмата и алергиите. Изследователите свързват дефицита на IgA и с автоимунни здравословни проблеми. Това са здравословни проблеми, които карат имунната система на организма ви да атакува тялото ви по погрешка.

Дефицитът на IgA е здравословен проблем, който се предава в семейството в около 1 от 5 случая. Това означава, че той е генетичен. В редки случаи може да бъде причинен от лекарства, които приемате.

Повечето хора с дефицит на IgA нямат никакви симптоми на здравословния проблем. Обикновено той се установява при кръвен тест, ако изобщо бъде открит. Някои хора с дефицит на IgA са по-склонни да получават чести инфекции. Те могат да включват инфекции на синусите, белите дробове и храносмилателната система. Някои хора с IgA дефицит също така са по-склонни да имат алергии, както и храносмилателни и автоимунни проблеми като целиакия или лупус.

Ако IgA дефицитът се среща в семейството ви или имате някои от горепосочените симптоми, може да сте изложени на риск. С помощта на кръвни тестове може да се установи дали в кръвта ви липсва IgA.

Няма лечение за IgA дефицит. Имунотерапията не действа за лечението му. Но можете да предприемете мерки, за да намалите риска от заболяване или инфекция. Те включват прием на антибиотици, когато се разболеете. Ако инфекциите са постоянни (хронични), може да се наложи да приемате антибиотици всеки ден.

Потенциалните усложнения от дефицит на IgA могат да включват:

  • Диария
  • Синузит
  • Бронхит
  • Очна инфекция
  • Ушна инфекция
  • Пневмония
  • Автоимунни разстройства
  • Кожна инфекция
  • Астма
  • Алергични реакции към преливане на кръв или кръвни продукти

Дефицитът на IgA е проблем, който може да се предаде в семейството, така че не можете да направите нищо, за да го предотвратите. Но можете да ограничите разпространението на микроби и болести, като миете ръцете си често и стоите далеч от големи тълпи. Това важи с особена сила през сезона на настинките и грипа. Посъветвайте се с вашия медицински специалист за ваксините, които могат да помогнат за предотвратяване на заболявания, и кога трябва да си ги поставите.

Ако имате IgA дефицит и се притеснявате за рисковете да го предадете на децата си, говорете с генетичен консултант.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.