SARS (тежък остър респираторен синдром)

image

SARS (тежък остър респираторен синдром)

SARS (тежък остър респираторен синдром /ТОРС/) се причинява от коронавируса SARS, известен като SARS CoV. Коронавирусите често причиняват инфекции както при хората, така и при животните.

Имало е две самоограничаващи се огнища на ТОРС, които са довели до силно заразна и потенциално животозастрашаваща форма на пневмония. И двата случая са се случили между 2002 и 2004 г.

От 2004 г. насам никъде по света не са регистрирани случаи на SARS.

Световната здравна организация (СЗО) продължава да следи държавите по света за всякаква необичайна активност на заболяването. Ако се стигне до ново избухване на ТОРС, би трябвало да е възможно да се ограничи разпространението на инфекцията.

ТОРС възниква в Китай през 2002 г. Смята се, че щам на коронавирус, който обикновено се среща само при дребните бозайници, е мутирал, което му е позволило да зарази хората.

Инфекцията с ТОРС бързо се разпространява от Китай в други азиатски страни. Имало е и малък брой случаи в няколко други държави, включително 4 в Обединеното кралство, както и значителен брой огнища в Торонто, Канада.

В крайна сметка пандемията от ТОРС бива овладяна през юли 2003 г., след като са били изолирани хората, за които има съмнения, че са болни, и са били проверявани всички пътници, пътуващи по въздух от засегнатите страни, за признаци на инфекцията.

По време на периода на инфекцията са регистрирани 8098 случая на ТОРС и 774 смъртни случая. Това означава, че вирусът е убил около 1 на всеки 10 заразени лица. Хората над 65-годишна възраст са били особено застрашени, като повече от половината от починалите от инфекцията са били от тази възрастова група.

През 2004 г. избухна друг по-малък взрив на ТОРС, свързан с медицинска лаборатория в Китай. Смята се, че това е станало в резултат на пряк контакт с проба от вируса на ТОРС, а не в резултат на предаване на вируса от животно на човек или от човек на човек.

Подобно на всички живи същества, вирусите непрекъснато се променят и еволюират. Мутацията се изразява в това, че генетичната информация, която се съхранява в даден организъм, се променя.

Смята се, че много глобални епидемии от инфекциозни заболявания (пандемии), които са се случили в близката история, са причинени от вируси, които преди това са се срещали само при животните. След като са мутирали, вирусите са станали способни да заразяват хора.

Примери за мутирали вируси са:

  • SARS
  • HIV – смята се, че е мутирала версия на вирус, открит при маймуни
  • Птичи грип – мутирала версия на грипен вирус, открит при птиците
  • Свински грип – мутирала версия на грипен вирус, за който се смята, че произхожда от прасета

ТОРС е въздушно-капков вирус, което означава, че се разпространява по подобен начин като настинките и грипа.

Вирусът на ТОРС се разпространява чрез малки капчици слюнка, изкашляни или кихнати във въздуха от заразен човек. Ако някой друг вдиша капчиците, той може да се зарази.

SARS може да се разпространи и косвено, ако заразено лице докосне повърхности като дръжки на врати с мръсни ръце. Някой, който докосне същата повърхност, също може да се зарази.

Вирусът на ТОРС може да се разпространи и чрез изпражненията на заразен човек. Например, ако не си измие добре ръцете, след като отиде до тоалетната, той може да предаде инфекцията на други хора.

Данните от пандемията от ТОРС през 2002-2003 г. показват, че хората, които живеят с или се грижат за човек с установена инфекция от ТОРС, са изложени на най-голям риск да развият самата инфекция.

SARS има грипоподобни симптоми, които обикновено започват от 2 до 7 дни след заразяването. Понякога времето между контакта с вируса и началото на симптомите (инкубационен период) може да достигне до 10 дни.

Симптомите на ТОРС включват:

  • Висока температура (треска)
  • Изключителна умора (отпадналост)
  • Главоболие
  • Втрисане
  • Мускулни болки
  • Загуба на апетит
  • Диария

След тези симптоми инфекцията започва да засяга белите дробове и дихателните пътища (дихателната система), което довежда до допълнителни симптоми, като например:

  • Суха кашлица
  • Затруднено дишане
  • Нарастващ недостиг на кислород в кръвта, който може да бъде фатален в най-тежките случаи

Понастоящем няма лечение за ТОРС, като се провеждат изследвания за намиране на ваксина.

Човек, за когото има съмнение, че е болен от ТОРС, трябва незабавно да бъде приет в болница и да бъде държан в изолация под строго наблюдение.

Лечението е предимно поддържащо и може да включва:

  • Подпомагане на дишането с помощта на апарати за вентилация за подаване на кислород
  • Антибиотици за лечение на бактериите, които причиняват пневмония
  • Антивирусни лекарства
  • Високи дози стероиди за намаляване на отока на белите дробове

Няма много научни доказателства, които да показват, че тези лечения са ефективни. Известно е, че антивирусното лекарство рибавирин е неефективно при лечението на ТОРС.

Начините за предотвратяване на разпространението на ТОРС са:

  • Не пътувайте до райони по света, в които има неконтролирано огнище на ТОРС.
  • За да намалите риска да се заразите, избягвайте пряк контакт с хора, които са болни от вируса на ТОРС, поне 10 дни след отшумяването на симптомите им.

За да предотвратите разпространението на инфекцията, е важно да:

  • Миете добре ръцете си, като използвате препарат за ръце на алкохолна основа
  • Да покривате устата и носа си, когато кихате или кашляте
  • Избягвайте да споделяте храна, напитки и прибори
  • Редовно да почиствате повърхностите с дезинфектант

В някои ситуации може да е подходящо да носите ръкавици, маски и очила, за да предотвратите разпространението на ТОРС.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.