Процедурата определя вида на анестезията, която ще се използва

image

Процедурата определя вида на анестезията, която ще се използва

Думата „операция“ често води до обсъждане на други въпроси, включително вида на анестезията, която ще се използва по време на процедурата.

Истината е, че има много различни видове анестезия, които анестезиолозите използват – не само няколко, както някои може би си мислят. И според д-р Брет Уинтроп, лекар от Медицинския център на Северна Невада и Associated Anesthesia of Reno, всеки вид анестезия има свое специфично предназначение и употреба.

Различните видове анестезия включват обща, невраксиална, седативна, регионална и локална анестезия, казва той.

Общата анестезия сама по себе си не се справя с болката„, казва Уинтроп. „Вместо това тя предотвратява осъзнаването, докато се използват други лекарства и техники за предотвратяване на болката. Местните анестетици могат да предотвратят болката, както и наркотиците и противовъзпалителните лекарства. Тези медикаменти и техники се използват заедно, за да се пригоди най-доброто преживяване за пациента и неговите специфични нужди, да се предотврати болката и да се предотврати осъзнаването.

Според клиниката „Майо“ общата анестезия обикновено съчетава интравенозни лекарства и вдишвани газове, известни като анестетици. При общата анестезия пациентите изпадат в безсъзнание, но жизнените им функции и дишането им се наблюдават. Общата анестезия обикновено се използва при процедури, които отнемат много време, засягат дишането на пациента, включват излагане на студена среда или водят до значителна загуба на кръв.

Клиниката „Майо“ също така съобщава, че общата анестезия е много безопасна и че по-големи рискове са свързани с цялостното здравословно състояние на пациента и вида на извършваната процедура, отколкото с вида на анестезията.

Често, когато хората мислят за анестезия, се сещат за жена, която започва да ражда. Според Уинтроп пациентите, на които им предстои раждане, могат да получат епидурална упойка като форма на невраксиална анестезия.

Това е най-безопасната форма на анестезия, тъй като медикаментите не се прехвърлят върху бебето и целта ѝ е да осигури изтръпване, така че бременната майка да се чувства по-комфортно по време на раждането„, казва той.

Дори жената, на която се прави цезарово сечение, обикновено получава невраксиална анестезия по време на процедурата. Ако обаче процедурата се окаже изключително спешна, тогава вместо нея може да се използва обща анестезия, каза Уинтроп.

Местната анестезия е друг вид анестезия, която може да се използва по време на процедурата. Това е обезболяващо лекарство, което се прилага в определена област и обикновено се използва за малки процедури. Пример за това е лидокаинът, който може да се използва за стоматологични процедури. Съществуват различни производни на локалната анестезия, като всяка от тях продължава от часове до дни, според Уинтроп.

Примери за операция, която може да бъде извършена с местна анестезия, включват отстраняване на малка маса или операция на пръст на ръката или крака„, казва той. „Могат да се дадат успокоителни лекарства, за да се осигури допълнителен комфорт по време на процедурата.“ 

Хората може да се сетят и за „смехотворния газ“, когато мислят за анестезия, но Уинтроп каза, че сега не е много разпространено използването на орална анестезия или азотен оксид.

И все пак има някои изключения от това. В болнични условия например оралната анестезия може да се използва за малки деца или за други хора, когато поставянето на венозна система може да е трудно, според Уинтроп.

Въпреки това използването на интравенозна система за инжектиране на анестетици е най-добрата практика, защото е по-бързо, по-надеждно и често пъти предпочитано„, казва той.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид при анестезията, е времето, необходимо за отзвучаване на анестезията. Въпреки това, както видът на използваната анестезия, така и видът на извършената процедура могат да окажат влияние върху това колко време е необходимо, за да се загуби ефектът на анестезията.

Докато общата анестезия отшумява с издишването на анестезиращия газ от организма – обикновено кратко време след процедурата, за други анестетици е необходимо повече време.

Техниките за обезболяване могат да осигурят облекчаване на болката за часове или дни в зависимост от медикамента и техниката„, казва Уинтроп.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.