Всичко, което трябва да знаете за инсулта

image

Всичко, което трябва да знаете за инсулта

Инсултът се дължи на намаляване или блокиране на кръвоснабдяването на мозъка. Човек с инсулт се нуждае от незабавно спешно лечение.

Инсултът е водеща причина за смърт. Всъщност близо 800 000 души получават инсулт всяка година. Това се равнява на около един човек на всеки 40 секунди.

Съществуват три основни вида инсулт:

  • Исхемичен инсулт – това е най-често срещаният вид инсулт, който съставлява 87% от всички случаи. Кръвен съсирек пречи на кръвта и кислорода да достигнат до дадена област на мозъка.
  • Хеморагичен инсулт – това се случва, когато кръвоносен съд се спука. Обикновено това се случва в резултат на аневризми или артериовенозни малформации (АВМ).
  • Преходна исхемична атака (ТИА) – това се случва, когато притокът на кръв към дадена част на мозъка е недостатъчен за кратък период от време. Нормалният кръвен поток се възобновява след кратко време и симптомите отшумяват без лечение. Някои хора наричат това миниинсулт.

Инсултът може да бъде фатален. По данни на Американската сърдечна асоциация (AHA) коригираният спрямо възрастта процент на смъртност за 2017 г. е 37,6 на всеки 100 000 с диагноза инсулт. Лекарите са постигнали голям напредък в лечението на инсултите, което означава, че този процент на смъртност е с 13,6% по-нисък, отколкото през 2007 г.

Инсултът настъпва при запушване или кръвоизлив в кръвоносните съдове, които прекъсват или намаляват притока на кръв към мозъка. Когато това се случи, мозъкът не получава достатъчно кислород или хранителни вещества и мозъчните клетки започват да умират.

Инсултът е мозъчно-съдово заболяване. Това означава, че засяга кръвоносните съдове, които подават кислород на мозъка. Ако мозъкът не получава достатъчно кислород, може да започне да се уврежда.

Въпреки че много от инсултите са лечими, някои от тях могат да доведат до инвалидност или смърт.

Тъй като исхемичният и хеморагичният инсулт имат различни причини и ефекти върху организма, и двата изискват различно лечение. Бързото диагностициране е важно за намаляване на мозъчните увреждания и дава възможност на лекаря да лекува инсулта с подходящ за вида му метод.

Исхемичният инсулт възниква вследствие на запушени или стеснени артерии. Лечението обикновено е насочено към възстановяване на адекватния приток на кръв към мозъка. То започва с прием на лекарства, които разграждат съсиреците и предотвратяват образуването на други. Лекарят може да назначи лекарства за разреждане на кръвта, като например аспирин, или инжекция с тъканен плазминогенен активатор (ТПА).

TPA е много ефективен при разтварянето на съсиреци. Инжекцията обаче трябва да се направи в рамките на 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта.

Спешните процедури включват прилагане на TPA директно в артерия в мозъка или използване на катетър за физическо отстраняване на съсирека. Продължават изследванията за ползите от тези процедури.

Съществуват и други процедури, които хирурзите могат да извършват, за да намалят риска от инсулт или ТИА. Каротидната ендартеректомия например включва отваряне на каротидната артерия и отстраняване на плаката, която може да се разкъса и да се придвижи до мозъка.

Друга възможност е ангиопластиката. При нея хирургът надува малък балон в стеснената артерия с помощта на катетър. След това в отвора се поставя мрежеста тръба или стенд. Това предотвратява повторното стесняване на артерията.

Изтичането на кръв в мозъка може да причини хеморагичен инсулт. Лечението се фокусира върху овладяването на кръвоизлива и намаляването на налягането върху мозъка.

Лечението често започва с прием на лекарства, които намаляват налягането в мозъка и контролират общото кръвно налягане, както и предотвратяват припадъците и всякакви внезапни стеснения на кръвоносните съдове.

Ако човек приема антикоагуланти за разреждане на кръвта или антитромбоцитни лекарства, като варфарин или клопидогрел, той може да получи лекарства, които да противодействат на ефекта на разреждащите кръвта лекарства.

Хирурзите могат да отстранят някои от проблемите с кръвоносните съдове, които са довели или биха могли да доведат до хеморагични инсулти.

Когато аневризма – или издутина в кръвоносен съд, която може да се спука – причини хеморагичен инсулт, хирургът може да постави малки скоби в основата на аневризмата или да я запълни с подвижни намотки, за да спре притока на кръв и да свие аневризмата.

Ако кръвоизливът се дължи на АВМ, хирургът може да я отстрани. АВМ са връзки между артерии и вени, които могат да бъдат изложени на риск от кървене.

Инсултът е събитие, което може да промени живота Ви и да има трайни физически и емоционални последици.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.