Основно ръководство за ваксинации при пътуване в Азия

image

Основно ръководство за ваксинации при пътуване в Азия

За да избегнете коремен тиф по време на пътуването или прехода си, ето какво трябва да знаете за препоръчителните ваксинации при пътуване в Азия.

Много пътници ненавиждат идеята за ваксинация, най-вече заради болката при първоначалното й поставяне, а също и заради банковата сметка, тъй като преди пътуване в различни страни или региони може да са необходими няколко ваксинации. Въпреки това е важно пътуващите да си правят ваксинации, тъй като болестите, от които се предпазват, заразяват хиляди хора всяка година, а също така убиват хиляди хора. Всеки пътуващ трябва да обсъди възможностите и нуждите си със своя лекар преди пътуването.

За пътуване в Азия се препоръчват най-вече следните ваксинации:

  • Рутинни ваксинации като морбили, паротит, рубеола, полиомиелит, тетанус, дифтерия, коклюш.
  • Хепатит А
  • Коремен тиф

Други ваксинации, които може да се наложи да бъдат взети предвид в зависимост от нуждите на пътуващите и дейностите по време на пътуването:

  • Японски енцефалит – пътуващи, които прекарват продължителни периоди на пътуване или извършват дейности в селски райони, особено около оризови полета и ферми
  • Менингит – рискът за повечето пътуващи е нисък, но тези, които прекарват продължителни периоди на пътуване в гъсто населени райони или на места, където болестта е налична, напр. здравни работници или доброволци, трябва да обмислят ваксинация.

Ако влизате в някоя азиатска държава от Африка или Южна Америка, където има жълта треска, при пристигането си ще трябва да представите доказателство за ваксинация.

Препоръчително е да си направите ваксинация срещу бяс, ако планирате дейности на открито като част от пътуването си (като къмпинг, туризъм, колоездене, приключенски пътувания и пещери) или пътувате интензивно в селски райони (където достъпът до медицинска помощ е несъществуващ или минимален), което ви излага на риск от ухапване от животно.

По-голямата част от смъртните случаи от бяс се случват в Азия и Африка, където местните жители трудно могат да си позволят лични ваксинации и ваксинации за своите кучета. Въпреки това бясът е премахнат от много страни в Южна Америка благодарение на ефективни програми за ваксинация.

Повечето хора не очакват да бъдат ухапани от куче, маймуна или прилеп, докато пътуват, но ако бъдете ухапани, ще трябва незабавно да потърсите медицинска помощ (в голям град или населено място) или да отидете в голям град с подходящи медицински грижи и достъп до постекспозиционна профилактика. Въпреки това може да е трудно да я намерите, а в някои азиатски страни може да има локален недостиг на ваксината срещу бяс.

Много болници в селските райони и развиващите се страни може да не използват по-безопасните ваксини срещу бяс, а да използват по-стари видове, които крият риск за пътуващия, например тежка алергична реакция.

Маларията е разпространена в няколко държави в Азия и ако не се лекува, може да доведе до допълнителни здравословни усложнения или още по-лошо – до смърт. Екскурзиантите трябва да обмислят приемането на антималарийно средство преди пътуване, но е важно да разговаряте с лекаря си, тъй като някои антималарийни средства действат по-добре от други.

Здравни съвети за пътуване

Що се отнася до общата безопасност при пътуване в Азия, няколко други съвета за избягване на заболявания са:

  • Безопасност на водата – не са много местата в Азия, където можете да пиете вода направо от чешмата. Пийте и мийте зъбите си само с пречистена и обработена вода. Дръжте устата си затворена, докато вземате душ или ако сте в разгара на воден фестивал. Избягвайте лед и ледени напитки, освен ако не знаете, че ледът е от сигурен източник.
  • Мийте и дезинфекцирайте често ръцете си– трябва да носите със себе си шишенце с дезинфектант за ръце и да го използвате след посещение на тоалетна, преди всяко хранене, след боравене с хартиени банкноти и монети, преди поставяне или изваждане на контактни лещи и т.н. Хепатит А и коремен тиф се предават с човешките изпражнения, затова задължително почиствайте ръцете си.
  • Избягване на ухапвания от насекоми – използвайте репеленти върху кожата или дрехите, за да си осигурите защита срещу комари, кърлежи, бълхи, чиггери, пиявици и много ухапващи насекоми, ако е възможно носете дрехи с дълги ръкави и панталони и мрежи за легла, за да предотвратите ухапвания от насекоми.
  • Внимавайте какво ядете – част от преживяването при пътуване е да опитате всички невероятни и разнообразни ястия от многото страни в Азия. Понякога обаче нещата не вървят по план и може да се окажете с диария или още по-лошо – с хепатит А или коремен тиф. Трябва да знаете за какво да внимавате, когато планирате да се храните навън, защото в противен случай може да се окажете заклещени в тоалетната или да лежите в болница.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.