Безплодие с тубарен произход (запушване на фалопиевите тръби)

image

Безплодие с тубарен произход (запушване на фалопиевите тръби)

Безплодието, причинено от тубарен произход, възниква, когато запушване на фалопиевите тръби не позволява на яйцеклетката и сперматозоида да се срещнат. Безплодието, причинено от тубарен произход, представлява около 25-30% от всички случаи на безплодие. Състоянието включва случаи на напълно блокирани фалопиеви тръби и случаи, при които е блокирана само една тръба.

Инфекциите, коремната хирургия и заболявания като ендометриоза могат да причинят цикатрикси между края на фалопиевата тръба и яйчника. Инфекциите могат да бъдат, но не е задължително, предавани по полов път. Хламидията и гонореята са две често срещани инфекции, предавани по полов път, които могат да причинят тръбно безплодие. Туберкулозата и спуканият апендикс могат да причинят инфекция на тръбите. Хирургични намеси в областта също могат да увредят фалопиевите тръби.

Тазово-възпалителното заболяване също може да се разпространи от шийката на матката през матката до тръбите, което в крайна сметка може да доведе до трайно увреждане на деликатната вътрешна обвивка на тръбите. Отворът на тръбата до яйчника може да се запуши частично или напълно; често се образуват цикатрикси от външната страна на тръбите и матката.

Повечето жени с тръбен стерилитет са безсимптомни. Често те не осъзнават, че фалопиевите им тръби са блокирани, докато не се консултират с гинеколог. Жените с големи увреждания на тръбите могат да изпитват хронична тазова болка.

За да потвърди дали едната или двете фалопиеви тръби са блокирани, медицинският специалист може да извърши една от тези две процедури:

  • Хистеросалпингограма (HSG) – обикновено безплодието с тубарен фактор се изследва първо с HSG, което представлява рентгеново изследване, извършено от рентгенолог. Използва се спекулум, за да се отвори влагалището, след което се въвежда катетър, за да се инжектира течност през шийката на матката в самата матка.

Ако течността излезе от краищата на едната или двете тръби, тогава може да се определи дали едната или двете тръби са отворени. Ако течността не навлиза или не преминава напълно през едната или двете тръби, тогава засегнатата тръба се счита за блокирана.

Важно е да се осъзнае, че ако тестът установи, че фалопиевите тръби са отворени, това не означава, че функцията на тръбите е нормална. Вътрешната лигавица на фалопиевата тръба може да е сериозно увредена, въпреки че при HSG течността преминава през тръбата. Освен това този тест може погрешно да подскаже, че тръбите са блокирани, ако се появи запушване в областта, където тръбите навлизат в матката (фалшиво положителен резултат). Тази фалшиво положителна находка може да се появи при 15% от жените.

  • Лапароскопия – при тази минимално инвазивна амбулаторна процедура през много малък разрез под пъпа се вкарва хирургически инструмент, наречен лапароскоп. Хирургът може да погледне през лапароскопа, за да види дали едната или двете тръби са отворени. Лапароскопът може да се използва и за търсене на други проблеми, които могат да повлияят на плодовитостта, като например цикатрикс от тъкан (сраствания) или ендометриоза.

Ако се установи, че тръбите са блокирани, с белези или увредени, възможностите за лечение включват ин витро оплождане или операция.

    Ин витро оплождане (IVF) – въпреки че някои проблеми с тръбите могат да бъдат отстранени с операция, жените с тежко увредени тръби имат толкова малки шансове за постигане на бременност по естествен път, че ин витро оплождането им предлага най-добрата възможност за успешна бременност.

Тъй като много тежко увредените тръби могат да се напълнят с течност (хидросалпинкс) и да понижат процента на успеваемост при IVF, медицинският специалист може да препоръча отстраняване на увредените тръби преди ин витро процедурата.

    Хирургия – ако тръбите не са силно увредени, операцията може да помогне да се осъществи забременяване по естествен път. Шансът за зачеване след операция е по-голям, ако жената е млада, има минимално количество цикатрикси, блокиращи тръбите, и ако партньорът има здрава сперма.

Най-големият риск след операция на тръбите е възможното развитие на извънматочна бременност. Извънматочната бременност е сериозен здравословен проблем, който е по-вероятно да се появи след операция на тръбите или заболяване на тръбите. Ако жената е претърпяла операция на маточните тръби или заболяване на маточните тръби, трябва да уведоми своя лекар веднага щом разбере, че е бременна или е пропуснала менструация.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.