Какъв лекар е анестезиологът?

  • Home
  • Blog
  • Какъв лекар е анестезиологът?
image
  • By
  • 27.12.2021

Какъв лекар е анестезиологът?

Анестезиолозите са лекари, специализирани в оперативни грижи, разработване на анестезиологични планове и прилагане на анестетици. 

Или с други думи анестезиолозите са тези, които поставят упойката по време на операция и следят показателите на пациентите през цялото време докато са под въздействието на веществото. Анестетици или упойващите вещества са лекарства, които контролират болката и ви приспиват по време на операция. 

  • Какво прави анестезиологът?

Преди да бъде извършена хирургична процедура, анестезиолозите се срещат с пациента или лекуващия му лекар, за да изготвят план за вида анестезия, която да бъде поставена. Те разглеждат цялостното здравословно състояние, за да изберат най-подходящото лекарство и операцията да протече гладко и безпроблемно.

  • Какви са видовете анестезии? 

Най-често използваната при големи хирургични операции е общата анестезия (“приспиване на пациента”) . При нея пациентът не усеща болка и е в пълно безсъзнание. 

Интравенозна седация (медикаменти, които правят пациента спокоен и/или несъзнателен) се използват за по-малко инвазивни процедури и по-леки операции. Нивото на съзнание може да варира от способност да говорите до почти безсъзнателно състояние. 

Спинална упойка и епидуранла упойка. Такава е например упокойката при секцио раждане на дете. Жената не усеща нищо от кръста надолу, но все пак е в съзнание, за да види детето си, след като бъде извадено.

Местна анестезия се прилага локално.  Изразява се в това, че само определена част от тялото ви не изпитва болка. По този начин се прилага лечение, без да има оперативна намеса или за да се обездвижи част от тялото, която е била оперирана. Това става като поставят инжекции с местен анестетик в близост до нервите, за да се блокира тяхната чувствителност. Местната анестезия често се използва за дребни процедури като отстраняване на бенка. 

  • Какви са отговорностите на анестезиолога? 

Макар и да не се говори много за анестезиолозите, те носят голяма отговорност на своите плещи. От това, че те определят колко и какво упойващо вещество да ви дадат, до нуждата от правилното интубиране и следенето по време на операция.

След като бъдете постави под анестезия, анестезиологът задължително остава в операционната. Не може просто да си тръгне след поставяне на инжекция. Той е там, за да следи определени физиологични характеристики като сърдечната честота, кръвно налягане, дишане, наситеност на кислород в кръвта, телесна температура, телесни течности и още много други. 

Специалистът е отговорен и за поддържането на анестезията по време на операцията, като контролира нивото на съзнание и будност. Благодарение на него преминавате през хирургичното лечение, без да усетите никакъв дискомфорт. Точно затова работата на анестезиолога е толкова съществена и значима в процеса на операцията и определено не свършва след поставянето на анестетика.  

Следоперативното състояние продължава да се следи от специалиста. Как се е отразила анестезията върху тялото, дали има нужда от допълнително упойка, всичко това се проследява и преценява от анестезиолога. 

За следоперативната болка може да се поставят интравенозни болкоуспокояващи лекарства, но в много случаи облекчаването на болката ще включва поставяне на локален анестетик в близост до нервите.

Кога трябва да посетите анестезиолог? 

За разлика от останалите специалисти анестезиологът не се посещава просто за профилактичен преглед и за да сверите дали всичко ви е наред. Необходимо е да посетите анестезиолог ако планирате медицинска процедура или операция, която ще изисква някакъв вид анестезия. 

По време на посещението бъдете максимално изчерпателни и споделете с лекаря за всяка потенциална алергия, която може да имате. Понякога прикриването на толкова важна информация може да ви коства живота. Затова помогнете на лекаря по време на срещата, за да ви помогне и той, когато сте на операционната маса. 

При срещата с пациента, анестезиолог ще се увери, че сте готови за операцията. Първият приоритет е безопасното преминаване през процедурата. Ако пациентът е болен, операцията може да бъде отложена или отменена, за да се даде възможност за оптимизиране на здравословното състояние на пациента и пълното му оздравяване. Това намалява потенциалния риск, на който може да бъде изложен пациентът.

Често пъти ролята на анестезиолога бива омаловажавана от пациентите. След като премина операцията, те благодарят главно на хирурга, но заслугите не са изцяло негови. 

Вече знаете, че за да премина една операция успешно и безпроблемно, анестезиологът трябва непрекъснато да следи вашите жизнени показатели. Трябва да прецени правилно какво количество анестезия да получите, за да не усещате никаква болка, но едновременно с това да ви запази живи. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.