Какво представляват репродуктивните проблеми?

  • Home
  • Blog
  • Какво представляват репродуктивните проблеми?
image
  • By
  • 11.08.2022

Какво представляват репродуктивните проблеми?

Доброто сексуално и репродуктивно здраве е важно за общото благополучие и благосъстояние както на жените, така и на мъжете. То е от основно значение за способността им да вземат решения за живота, включително кога или дали да имат деца.

Сексуалното и репродуктивното здраве не се отнася само до физическото състояние – то включва правото на здравословни взаимоотношения. Различните етапи от живота са свързани със специфични проблеми, засягащи сексуалното и репродуктивното здраве на жените, включително менструация, фертилност, цервикален скрининг, контрацепция, бременност, сексуално предавани инфекции, хронични здравословни проблеми (като ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници) и менопауза. При мъжете репродуктивните проблеми са значително по-малко и в статията ще обърнем внимание предимно на болестите, възпрепятстващи зачеването при жените.

Репродуктивната медицина е област, специализирана в запазване на плодовитостта, диагностициране и лечение на безплодие и други репродуктивни проблеми. Тя се занимава и с въпроси, свързани с пубертета, менопаузата, контрацепцията (контрола на раждаемостта) и някои сексуални проблеми.

Практиките за безопасен секс са важни за сексуалното и репродуктивното здраве на сексуално активните жени от всички възрасти. От съществено значение е и достъпът до точна, безпристрастна и актуална информация за сексуалното и репродуктивното здраве, както и до услуги като ваксинация срещу човешки папилома вирус, скринингови изследвания на маточната шийка и скрининг за сексуално предавани инфекции.

В България ваксинационното покритие срещу рак на маточната шийка е изключително ниско. Вече има до 90% работеща ваксина, която не се използва ефективно само защото няма достатъчна информационна кампания и разяснение сред обществото. Това, разбира се, е само един пример. За съжаление, има и други заболявания, засягащи репродуктивното здраве. Нека разгледаме най-значимите от тях.

1. Ендометриоза

Ендометриозата е проблем, засягащ матката – мястото, където бебето расте, когато жената е бременна. Ендометриозата се проявява, когато тъканта, която нормално покрива матката, расте на друго място. Тя може да расте върху яйчниците, зад матката, върху червата или върху пикочния мехур. В редки случаи расте и в други части на тялото.

Тази “неправилно разположена” тъкан може да причини болка, безплодие и много тежка менструация. Болката обикновено е в областта на корема, долната част на гърба или таза. Някои жени нямат никакви симптоми, а проблемът със забременяването може да е първият признак, че имат ендометриоза.

2. Маточни фиброиди

Фиброидите на матката са най-често срещаните неракови тумори при жените в детеродна възраст. Фиброидите са изградени от мускулни клетки и други тъкани, които растат в и около стената на матката или утробата. Причината за появата на фиброидите е неизвестна. С по-висок риск от развитие са афроамериканките и жени с наднорменото тегло. Симптомите на фибромите включват:

  • силна или болезнена менструация или кървене между менструациите
  • усещане за “пълнота” в долната част на корема
  • често уриниране.
  • болка по време на секс
  • болки в долната част на гърба
  • репродуктивни проблеми, като безплодие, множество спонтанни аборти или ранно раждане.

Някои жени нямат никакви симптоми. Ето защо е важно да посещавате редовно гинеколога. При жените ежегодните профилактични прегледи са по-важни, отколкото тези при мъжете. Заболяванията се безбройни и само бързото им откриване спасява положението.

3. ХИВ

ХИВ е човешкият имунодефицитен вирус. ХИВ засяга специфични клетки на имунната система. С течение на времето вирусът може да унищожи толкова много от тези клетки, че организмът е неспособен да се бори с инфекцията. Тялото не може да се отърве от ХИВ – това означава, че след като човек се е заразил с ХИВ, той го има за цял живот.

Понастоящем няма лечение, но с подходящи медицински грижи вирусът е контролиран. ХИВ води до синдрома на придобитата имунна недостатъчност или СПИН. СПИН е късният стадий на ХИВ инфекцията, когато имунната система на човека е сериозно увредена.

Жените, които са заразени с ХИВ, обикновено се заразяват чрез секс с мъж, който е заразен, или чрез споделяне на игли със заразен човек. Особено засегнати са жените от малцинствени раси. Всички бременни жени трябва да знаят своя ХИВ статус.

Бременните жени, които са ХИВ-позитивни, трябва да следят бременността, за да са сигурни, че плодът няма да се зарази с ХИВ по време на бременността, раждането или след раждането (чрез кърмата). Възможно е майката да има ХИВ и да не го разпространи на бебето.

Репродуктивните проблеми могат да засегнат и двата пола и да доведат до нежелан резултат. Спазвайте както сексуална, така и информационна хигиена, за да бъдете предпазени от възможните усложнения.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.