Преглед на сърцето и всичко, което трябва да знаете

  • Home
  • Blog
  • Преглед на сърцето и всичко, което трябва да знаете
image
  • By
  • 07.09.2022

Преглед на сърцето и всичко, което трябва да знаете

Кога за последен път посетихте Вашия лекар за преглед на сърцето? Може би сте като много хора, които не виждат причина да се преглеждат при кардиолог или не правят профилактични прегледи при личния силекар.

Не е тайна, че сърдечносъдовите заболявания са причина за 1 от всеки 3 смъртни случая в САЩ. По-конкретно, сърдечните заболявания са причина за около 25% от всички смъртни случаи и са водещата причина за смърт. Всъщност разпространението на тези заболявания е толкова голямо, че 1 американец умира на всеки 40 секунди.

При тези цифри редовният преглед на сърцето при вашия лекар може да се окаже добра идея. Трябва да знаете дали сте изложени на риск.

Сърдечното заболяване е термин, който се използва за обозначаване на различни видове сърдечни заболявания. Тези състояния могат да включват, наред с други, коронарна болест на сърцето (КБС), сърдечна недостатъчност, аритмия, сърдечен арест, сърдечен удар, перикардит и вроден порок на сърцето.

Прегледът на сърцето се извършва, за да помогне за откриването на всякакви признаци или потенциални рискови фактори, които биха могли да доведат до сърдечно заболяване. Когато изследването се извърши на ранен етап, хората с по-висок риск от развитие на сърдечно заболяване могат да се научат да живеят по-здравословно и по-дълго.

Съществуват различни фактори, за които Вашият лекар или специалист по сърдечни болести ще провери по време на прегледа на сърцето. Те включват следното:

  • Семейна история

Ако в семейството Ви се срещат сърдечни заболявания, тогава рискът да развиете такова е по-висок въз основа на генетични фактори. Вашият лекар може да ви зададе няколко въпроса за евентуална история на сърдечни заболявания в семейството Ви. Това може да са близки или далечни членове на семейството.

  • Холестерол

По време на прегледа на сърцето специалистът ще измери количеството на холестерола в организма ви. Това ще бъде направено чрез скрининг на липидния панел, който включва измерване на три липида в кръвта ви.

При този вид скрининг ще бъдат разгледани вашите липопротеини с ниска плътност (LDL), липопротеини с висока плътност (HDL) и триглицериди.

Когато имате високи нива на LDL (лошия холестерол), ниски нива на HDL (добрия холестерол) или високи нива на триглицеридите, вие сте изложени на по-висок риск от сърдечно заболяване.

  • Нива на кръвното налягане

Лекарите ще проверят също така какво е налягането, което кръвта ви оказва върху стените на артериите, докато сърцето ви помпи. Това е така нареченото кръвно налягане.

И тъй като много хора не изпитват никакви симптоми на високо кръвно налягане, този тест може да помогне да се открие повече от очакваното. Високото кръвно налягане е огромен рисков фактор за сърдечни заболявания.

  • Нива на захарта (диабет)

Обърнете внимание и на нивото на захарта в кръвта, известно още като ниво на глюкозата в кръвта. Това се прави, за да се провери за диабет – друг водещ рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

За да бъде успешен този тест, Вашият лекар може да поиска да не ядете около 8 часа преди това.

  • Количество на С-реактивния протеин

Лекарите ще изследват и количеството на С-реактивния протеин (CRP), който се съдържа в кръвта Ви. Високите нива на CRP са пряк показател за възпаление или инфекция в организма Ви.

Ако записите от изследванията Ви показват високи нива на CRP, това е индикация за високорисково сърдечносъдово заболяване.

  • Измервания на коремната аорта

Коремната аорта е главната артерия на сърцето и най-големият кръвоносен съд в тялото Ви. Когато лигавицата на този кръвоносен съд набъбне или се разшири, това води до състояние, известно като аневризма на коремната аорта.

Това състояние обикновено протича безшумно и се забелязва само при спешен случай. Поради тази причина лекарите могат да използват ултразвук, за да измерят аортата ви по време на преглед на сърцето.

След като Вашият лекар провери горепосочените данни, може да Ви препоръча допълнителни изследвания въз основа на резултатите. Този допълнителен скрининг може да включва проверка на електрическата активност на сърцето и сърдечната честота, извършване на ултразвуково изследване на сърцето, сърдечен стрес тест и други специфични за заболяването скрининги.

Освен ако не сте страдали от сърдечно заболяване в миналото, скринингът за сърдечни заболявания се препоръчва на възраст над 20 години. Колко често ще ходите на профилактични прегледи след това, ще зависи от рисковите фактори и диагнозата Ви за сърдечно заболяване.

По-конкретно, ако кръвното ви налягане е под 120/80 mmHg, Американскатасърдечна асоциация препоръчва преглед веднъж на две години.

Нивата на холестерола трябва да се измерват на всеки 4-6 години за пациенти с нормален риск. Нивата на захарта трябва да се проверяват поне веднъж на 3 години. Скринингът на CRP пък трябва да се провежда при пациенти с 10-20% вероятност от сърдечен удар.

Да отидете на профилактичен преглед е единственият начин да разберете дали сте изложени на риск от сърдечно заболяване. И тъй като 1 на всеки 4 смъртни случая е причинен от сърдечно заболяване, по-добре е да знаете какво е Вашето състояние. Запишете се на сърдечен преглед днес, за да живеете здравословно.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.