Мононуклеоза

image
  • By
  • 22.09.2022

Мононуклеоза

Инфекциозната мононуклеоза често се нарича „болест на целувката“. Вирусът, който причинява мононуклеозата (вирус на Епщайн-Барр), се разпространява чрез слюнката. Можете да се заразите чрез целувка, но можете да се изложите на риск и като споделите чаша или прибори за хранене с някой, който има мононуклеоза. Въпреки това мононуклеозата не е толкова заразна, колкото някои инфекции, като например обикновената настинка.

Най-голям риск да се разболеете от мононуклеоза с всички признаци и симптоми има, когато сте тийнейджър или млад човек. Малките деца обикновено имат малко симптоми и инфекцията често остава недиагностицирана.

Ако имате мононуклеоза, е важно да внимавате за някои усложнения, като например увеличен далак. Почивката и достатъчното количество течности са ключови за възстановяването.

Признаците и симптомите на мононуклеозата могат да включват:

  • Умора
  • Болки в гърлото – може би погрешно диагностицирани като стрептококова инфекция, които не се подобряват след лечение с антибиотици
  • Треска
  • Подуване на лимфните възли на шията и подмишниците
  • Подуване на сливиците
  • Главоболие
  • Кожен обрив
  • Мек, подут далак

Инкубационният период на вируса е около четири до шест седмици, въпреки че при малките деца този период може да е по-кратък. Инкубационният период е времето от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването. Признаците и симптомите, като температура и болки в гърлото, обикновено намаляват в рамките на няколко седмици. Но умората, увеличените лимфни възли и подутият далак могат да продължат няколко седмици по-дълго.

Ако изпитвате горепосочените симптоми, може да имате мононуклеоза. Ако симптомите Ви не се подобрят от само себе си в рамките на една или две седмици, посетете вашия лекар.

Най-честата причина за мононуклеозата е вирусът на Епщайн-Барр, но и други вируси могат да предизвикат подобни симптоми. Този вирус се разпространява чрез слюнката и може да го хванете при целувка или при споделяне на храна или напитки.

Въпреки че симптомите на мононуклеозата са неприятни, инфекцията отшумява от само себе си без дългосрочни последици. Повечето възрастни са били изложени на въздействието на вируса на Епщайн-Барр и са изградили антитела. Това означава, че те са имунизирани и няма да се разболеят от мононуклеоза.

Мононуклеозата може да причини уголемяване на далака. В екстремни случаи далакът може да се разкъса, причинявайки остра, внезапна болка в лявата част на горната част на корема. Ако се появи такава болка, незабавно потърсете лекарска помощ – може да се наложи операция.

Възможно е да се появят и проблеми с черния дроб:

  • Хепатит – възможно е да получите леко възпаление на черния дроб (хепатит)
  • Жълтеница – понякога се появява пожълтяване на кожата и бялото на очите Ви (жълтеница)

Мононуклеозата може да доведе и до по-рядко срещани усложнения, включително:

  • Анемия – намаляване на броя на червените кръвни клетки и на хемоглобина (богат на желязо протеин в червените кръвни клетки).
  • Тромбоцитопения – нисък брой на тромбоцитите, които са кръвни клетки, участващи в съсирването на кръвта.
  • Сърдечни проблеми – възпаление на сърдечния мускул (миокардит)
  • Усложнения, засягащи нервната системаменингит, енцефалит и синдром на Гилен-Баре
  • Подуване на сливиците – което може да блокира дишането

Вирусът на Епщайн-Барр може да причини много по-сериозни заболявания при хора с увредена имунна система. Хората с отслабена имунна система могат да включват хора с ХИВ/СПИН или хора, приемащи лекарства за потискане на имунитета след трансплантация на органи.

Мононуклеозата се разпространява чрез слюнката. Ако сте заразени, можете да предотвратите разпространението на вируса сред другите, като не ги целувате и не споделяте храна, чинии, чаши и прибори за хранене до няколко дни след като температурата Ви се нормализира – и дори по-дълго, ако е възможно. И не забравяйте да миете ръцете си редовно, за да предотвратите разпространението на вируса.

Вирусът на Епщайн-Барр може да се запази в слюнката Ви месеци след инфекцията. Не съществува ваксина за предотвратяване на мононуклеозата.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.