Защо е важно да посещавате мамолог редовно?

  • Home
  • Blog
  • Защо е важно да посещавате мамолог редовно?
image
  • By
  • 10.05.2023

Защо е важно да посещавате мамолог редовно?

Много жени се страхуват или пренебрегват да посещават мамолог, дори и да имат симптоми или фактори на риск за заболявания на гърдата. Това е голяма грешка, тъй като ранното откриване и лечение на рака на гърдата може да спаси живота ви. В тази статия ще ви обясним какво представлява посещението при мамолог и защо е толкова важно да го правите редовно.

Какво е мамолог?

Мамолог е специалист по заболяванията на гърдата. Той може да диагностицира и лекува различни проблеми, като:

  • Мастопатия – доброкачествено увеличаване на тъканта на гърдата, което може да причинява болка, оток и цисти.
  • Фиброаденом – доброкачествен тумор на гърдата, който се състои от жлезиста и влакнеста тъкан.
  • Мастит – възпаление на гърдата, което обикновено се свързва с кърменето и може да причинява зачервяване, топлина и гной.
  • Абсцес – гнойна инфекция на гърдата, която може да се развие от мастит или друга причина.
  • Рак на гърдата – злокачествено образувание на клетки в гърдата, което може да се разпространява по лимфните възли и други органи.

Какво се случва по време на посещението при мамолог?

Посещението при мамолог обикновено започва с анамнеза, тоест разговор за вашите лични и семейни предразположения. Мамологът ще ви попита за вашите менструални цикли, бременности, кърмене, хормонална терапия, използване на контрацептиви и други фактори, които могат да повлияят на здравето на вашите гърди. Той ще ви попита и за вашите симптоми, ако имате такива, като болка, отечност, изтеклия или промени в формата или размера на гърдите.

След анамнезата мамологът ще извърши клиничен преглед на вашите гърди. Той ще провери за неравности, уплътнения, изразителни лимфни възли или други необичайни промени. Той ще използва специална техника за палпация (изпитване с ръце) на гърдите и подмишниците.

Ако е необходимо, мамологът може да използва и други методи за диагностициране на заболявания на гърдата, като мамография, ултразвук, магнитно резонансно изображение (MRI) или биопсия.

Защо е важно да посещавате мамолог редовно?

Редовните посещения при мамолог са от съществено значение за ранното откриване на заболяванията на гърдата, включително на рака на гърдата. Тези прегледи позволяват да се открият промените в гърдите, докато все още са малки и неоткриваеми на пипане. Ранното откриване на рака на гърдата е ключово за успешното лечение и спасяване на живота на жената.

Поради това е важно да посещавате мамолог редовно, особено ако имате фактори на риск, като семейна история на рак на гърдата, висока възраст, лична история на заболявания на гърдата или изложение на вредни въздействия, като никотин, алкохол или замърсена околна среда. Мамологът може да ви предложи и конкретни съвети за профилактика и следене на здравето на гърдите, които да спомогнат за предотвратяване или ранно откриване на заболяванията.