Алерголог – всичко, което трябва да знаете за него

image

Алерголог – всичко, което трябва да знаете за него

Пролетта е любим сезон на мнозина и особено „любим“ на тези, които не могат да спрат да кихат, благодарение на пролетната си алергия. Алергиите са едно от най-често срещаните оплаквания в света. 

В световен мащаб се увеличават от близо 50 години и днес почти 50% от децата имат поне един вид алергия. Възможно е да сте алергични към почти всичко, въпреки че най-често срещани са алергиите към полени, пърхот, лекарства и храни.

На помощ с този проблем идват алерголозите. Това са лекари, специализирани в лечението на алергии и други имунни проблеми. Тъй като алергиите са свръхреакция на имунната система, алерголозите трябва да имат задълбочени познания за това как организмът се бори с инфекциите, за да лекуват свръхчувствителността, която води до съответната реакции. 

  1. Какво прави алергологът?

Алерголозите са квалифицирани да диагностицират и лекуват състояния като сенна хрема, хранителни алергии и непоносимост, екзема, псориазис, астма и някои видове инфекции на синусите и ушите, наред с други.

За да лекува алергиите ефективно, алергологът първо трябва да определи какво предизвиква реакцията. Той се консултира със своя пациент и извършва серия от тестове, за да открие специфичните алергии, да определи тяхната тежест и най-добрия начин на лечение. Това варира в зависимост от веществото. Дали ще бъде тест към храна, лекарство, полени и други, се определя при прегледа и от насоката на специалиста. 

Тези тестове помагат на алерголога да диагностицира и лекува пациентите си по подходящ начин. В зависимост от установената алергия, лекарят предписва адекватно и правилно лечение, за да облекчи симптомите и да отстрани проблема, ако е възможно. Лечението може да бъде просто избягването на алергена – или по-сложно, включващо подлагането на имунотерапия и носенето на писалка с епинефрин (за спешни случаи).

  1. Кога трябва да посетите алерголог?

Съществуват многобройни видове алергии и често пъти не са разпознаваеми, а се откриват само чрез специално тестване. И все пак има редица признаци, които показват, че е необходимо да посетите алерголог.

Ако вече знаете, че имате „сенна хрема“ или други сезонни алергии, е необходимо да посетите специалист. Симптомите за такъв тип алергии са хрема, запушен нос, дразнене на очи, зачервяване, подуване под очите и други подобни. Ако установите, че обичайните лекарства за алергии, продавани без рецепта, не контролират ефективно симптомите на алергията, алергологът може да ви предпише по-силни лекарства, които да ви помогнат да смекчите симптомите и да заживеете нормално. Пролетта е прекрасна, когато можете да я видите с очите си и да я помиришете свободно. 

Замисляли ли сте се, че хроничното хъркане или безсъние може да се дължи на алергия? Много алергии причиняват значително възпаление в синусите. Това може да затрудни дишането по време на сън, което да доведе до хъркане или безсъние. Ако имате проблеми със съня или хъркате често, посетете алерголог и се уверете, че това не е проблемът. Ако той не ви помогне, насочете се към друг специалист. 

Въпреки че самите алергии не се причиняват от бактерии или вируси, те могат да ви направят по-податливи към инфекции. Възпалението, причинено от някои алергии, може да блокира синусите или евстахиевите тръби, като не им позволява да се отводняват. А това създава идеална среда за инфекции на ушите или синусите. Ако редовно изпитвате някой от тези проблеми, консултацията с алерголог ще ви помогне да предотвратите появата на допълнителни усложнения.

Хранителните алергии невинаги водят до драматични симптоми, както често се случва при алергии към фъстъци. Вместо това те могат просто да доведат до редовен сърбеж и болезненост на устата, лицето или гърлото. Не бива да пренебрегвате дори и най-малкия дискомфорт, който ви създава определена храна. 

За да водите нормален и спокоен живот, трябва да се отстрани проблемът. Незначителните хранителни алергии или непоносимост може да са трудни за диагностициране без помощта на алерголог. Само специалистът може да назначи правилните тестове, за да се открие към кои храни има непоносимост, да ги премахнете от менюто си и завинаги да забравите за дискомфорта.  

  1. Какво да очаквате от прегледа при алерголога?

Посещението при алерголог протича с разговор, за да научи специалистът повече за това кога най-често се проявяват алергичните ви симптоми. Вие трябва да сте отзивчиви и да споделите цялата информация, с която разполагате, за да помогнете на лекаря да постави правилна диагноза и да ви насочи към точните тестове. Те могат да бъдат най-различни – кръвни, кожни, за белодробна функция, назални натривки и за хранителна непоносимост. 

След като резултатите от тестовете се върнат, алергологът ще препоръча начин на действие. Малките алергии могат да се лекуват просто чрез избягване на алергена или приемане на антихистамини без рецепта. Повечето алергии са резултат от това, че имунната ви система освобождава прекомерно количество хистамин, особено алергиите към полени и пърхот. 

Каквито и симптоми да изпитате, в някои случаи леки, а в други тежки, налагащи намесата на медицинско лице, не действайте на своя глава. Винаги се допитвайте до специалист, който ще ви помогне да се справите с проблема. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от телемедицината – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.