Алергии и анафилаксия

image

Алергии и анафилаксия

Анафилаксията е тежка алергична реакция, която трябва да се лекува незабавно. Ако имате анафилактична реакция, трябва да ви бъде поставен епинефрин (адреналин) възможно най-скоро и да се повика Спешна помощ. Ако не се лекува, тя може да бъде смъртоносна.

Епинефринът може да отмени симптомите в рамките на няколко минути. Ако това не се случи, може да се нуждаете от втора инжекция в рамките на половин час. Тези инжекции, за чието получаване ви е необходима рецепта, се предлагат предварително напълнени и в готови за употреба писалки.

При анафилактична реакция не трябва да приемате антихистамин.

Анафилаксията е рядка и повечето хора се възстановяват от нея. Но е важно да информирате лекаря си за всички лекарствени алергии, които имате, преди каквото и да е медицинско лечение, включително стоматологична помощ. Добра идея е да носите със себе си карта с информация за вашата алергия.

Ако вече сте имали анафилактична реакция, има по-голям риск да получите нова. По-висок риск има и ако имате фамилна анамнеза за анафилаксия или страдате от астма.

Първите признаци на анафилактична реакция може да изглеждат като типичните симптоми на алергия: хрема или кожен обрив. Но в рамките на около 30 минути се появяват по-сериозни признаци.

Обикновено се наблюдават повече от един от тях:

  • Кашлица, хрипове и болка, сърбеж или стягане в гърдите.
  • Припадък, замаяност, объркване или слабост
  • Копривна треска, обрив и сърбеж, подуване или зачервяване на кожата
  • Течащ или запушен нос и кихане
  • Задух или затруднено дишане и учестено сърцебиене
  • Подуване или сърбеж на устните или езика
  • Подуто или сърбящо гърло, дрезгав глас, проблеми с преглъщането, стягане в гърлото
  • Повръщане, диария или спазми
  • Слаб пулс, бледност

Някои хора си спомнят също, че са почувствали „чувство за обреченост“ непосредствено преди пристъпа. Симптомите могат да преминат в шок и загуба на съзнание. До 1 от всеки 5 души може да получи втора анафилактична реакция в рамките на 12 часа след първата. Това се нарича бифазна анафилаксия.

Епинефринът е най-ефективното лечение на анафилаксията и инжекцията трябва да се постави веднага (обикновено в бедрото). Ако сте имали реакция на анафилаксия преди, трябва да носите винаги със себе си поне две дози епинефрин.

Срокът на годност на епинефрина изтича след около година, затова се уверете, че рецептата ви е актуална. Ако имате анафилактична реакция и срокът на годност на писалката е изтекъл, все пак си направете инжекцията.

Когато пристигне медицинският персонал, той може да ви даде още епинефрин. Ако не сте в състояние да дишате, може да ви поставят тръба в устата или носа, за да ви помогнат. Ако това не помогне, може да се направи вид операция, наречена трахеостомия, при която тръбичката се поставя директно в трахеята.

Както в линейката, така и в болницата може да се нуждаете от течности и лекарства, които да ви помогнат да дишате. Ако симптомите не изчезнат, лекарите могат да ви дадат антихистамини и стероиди.

Вероятно ще се наложи да останете в спешното отделение за няколко часа, за да се уверят, че няма да получите втора реакция. След като първоначалната спешна ситуация приключи, посетете специалист по алергии, особено ако не знаете какво е причинило реакцията.

Анафилаксията се случва, когато имате антитела (нещо, което обикновено се бори с инфекциите), които реагират прекомерно на нещо безобидно като храна. Тя може да не се случи при първия ви контакт с отключващото вещество, но може да се развие с течение на времето.

При децата най-честата причина е храната. При възрастните основната причина са лекарствата.

  • Типични хранителни отключващи фактори за децата са хранителните отключващи фактори – фъстъци, ракообразни, риба, мляко, яйца, соя, пшеница
  • Често срещани хранителни фактори при възрастни са ракообразни, дървесни ядки (орехи, лешници, кашу, шам-фъстък, кедрови ядки и бадеми), фъстъци.

Някои хора са толкова чувствителни, че дори миризмата на храната може да предизвика реакция. Някои са алергични и към някои консерванти в храните.

Често срещани отключващи фактори са лекарствата:

  • Пеницилин  – по-често след инжекция, а не след хапче
  • Мускулни релаксанти като тези, които се използват за анестезия
  • Аспирин, ибупрофен и други НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)
  • Лекарства против припадъци

Анафилаксията може да бъде предизвикана и от някои други неща. Но те не са толкова често срещани:

  • Полен, като амброзия, трева и дървесен прашец
  • Ужилвания или ухапвания от пчели, оси, жълти жилетки, стършели и мравки
  • Латекс, който се съдържа в болничните ръкавици, балоните и гумените ленти

В редки случаи може да бъде предизвикана от 2 до 4 часа физическо натоварване след консумация на определени храни или от самостоятелно физическо натоварване.

Анафилактичните реакции обикновено започват в рамките на няколко минути след контакта с тригера, но могат да настъпят и час или повече по-късно.

Някои хора никога не разбират какво е предизвикало реакциите им. Това е известно като идиопатична анафилаксия. Ако не познавате своите отключващи фактори, не можете да ги избегнете. Затова е особено важно да носите със себе си инжектори с епинефрин, да се уверите, че вие и близките ви знаят как да ги използват.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.