Ортопедът – лекарят, който се грижи за костите, ставите, хрущялите, сухожилията, включително и мускулите

  • Начало
  • Публикации
  • Ортопедът – лекарят, който се грижи за костите, ставите, хрущялите, сухожилията, включително и мускулите
image

Ортопедът – лекарят, който се грижи за костите, ставите, хрущялите, сухожилията, включително и мускулите

Какъв лекар е ортопедът и какво прави?

Ортопедът е част от медицинските специалисти, чийто фокус е лечението и профилактиката на деформации на скелетната и мускулната система, включително мускули, стави, кости, хрущяли, сухожилия и връзки. 

Ортопедът оказва помощ на пациенти след значителна болка, подуване и деформация, свързани с травма на ставата или тежко разтягане на мускул, сухожилие или друга скелетна структура. Лечението често налага хирургична намеса и оздравителни или следоперативни грижи. 

Ортопедът е неразделна част от здравния екип, лекуващ опорно-двигателната система, тъй като лечението не свършва само с операцията, а се налага рехабилитацията на различни наранявания. Други медицински специалисти като кинезитерапевт и физиотерапевт продължават работата на ортопеда, като предоставят пълно лечение на пациента.  

Ортопедите лекуват различни състояния, свързани с опорно-двигателния апарат. Състоянията, включващи пряка травма или повтарящи се травми, дължащи се на прекомерна употреба на кост, става, мускул или сухожилие, влизат в компетенцията на специалиста. 

Ортопедите могат да лекуват и общи и хронични състояния, включително:

  • Остеоартрит, ревматоиден артрит и други ревматични заболявания
  • Тендонит(възпаление на сухожилията), дисплазия (анормален растеж на клетките в тъканите), остеопороза, бурсит
  • Контрактури (сковаване или втвърдяване) на всяка става, мускул или кост в тялото

Смяната на ставите е една от най-честите причини, която изисква посещение при ортопед. Артритът е водещо заболяване, която налага смяна на ставите, тъй като те не функционират правилно след прогресиране на състоянието. Смяна на ставата може да се наложи и на тези, които са претърпели пряка травма, която не може да бъде фиксирана чрез хирургично или нехирургично поставяне на счупени кости.

Ортопедът може да лекува и по-специфични състояния, като сколиоза, синдром на карпалния тунел, синдром на кухината, костни шипове, счупвания на гръбначния стълб и още много други. 

Какво представлява ортопедичната хирургия?

Ортопедите могат да се справят със заболяванията на пациента чрез нехирургично лечение, като препоръки за упражнения и промени в начина на живот, или чрез хирургични методи (в зависимост от травмата или диагнозата), заедно с оценка, определяща кои методи са били опитани преди това. 

Хирургичните възможности включват няколко процедури, които ще разгледаме. 

Артроскопия е процедура, извършваща се с помощта на робот, включваща използването на камери за диагностициране и отстраняване на разкъсвания, отоци и белези в ставите.

За свързване на стави и вътрешни фиксации се използват устройства като метални пръчки, винтове, пластини и щифтове за съединяване на костни фрагменти. Процедурата подпомага заздравяването на всеки отделен фрагмент и помага да се върне към предишното му състояние на една напълно съединена кост.

Остеотомията представлява изрязване на костна деформация, за да се осигури по-добро позициониране. Възстановяване на меките тъкани е операция, при която се възстановява положението на сухожилия или връзки, които са били скъсани, прекомерно разтегнати или наранени по друг начин.

В зависимост от сериозността на увреждането или състоянието на ставата, най-подходящият хирургичен избор може да бъде заместването на ставата. Ставата може да бъде изцяло заменена (т.нар. тотална ставна протеза), частично заменена или да бъде подложена на ревизионна протеза.

Всяка от тези операции за смяна на ставата се състои в отстраняване на увредената и замяната ѝ с изкуствена версия. Ставата, която се заменя, определя от какъв материал ще бъде направена новата. Тези, които са по-натоварващи, като коленете и тазобедрените стави, обикновено се изработват от метали като кобалт, хром, неръждаема стомана и титан. По-малките стави могат да бъдат изработени от еластична пластмаса или керамика.

Ортопедите са обучени и в използването на нехирургични методи на лечение. Те включват предписване на медикаменти, препоръчване на различни упражнения и предлагане на промени и модификации в начина на живот, за да се подпомогне предотвратяването на травми и деформации.

След процеса на оценка ортопедът може да прецени, че пациентът би имал полза от рехабилитационни терапии, като например ерготерапия, физиотерапия или пък помощта на кинезитерапевт. Ортопедът е в състояние да направи съответните препоръки, за да подпомогне процеса на рехабилитация, който след това ще бъде наблюдаван от ортопеда при последващи посещения.

Движението е неизменна част от нашия живот. С възрастта то става все по-ограничено, а в допълнение с някоя травма напълно невъзможно. Когато изпитате затруднения, непременно запазете час при ортопед и се отървете от болката в ставите. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето е най-важна.

Задайте въпросът си още сега избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час