Детски невролог – специалистът, който се грижи за мозъка и нервната система на децата

  • Начало
  • Публикации
  • Детски невролог – специалистът, който се грижи за мозъка и нервната система на децата
image

Детски невролог – специалистът, който се грижи за мозъка и нервната система на децата

Какво представлява детският невролог? 

Мозъкът и нервната система са в основата на всичко, което прави човешкото тяло – от дишането и сърцебиенето до взимането на сложни решения и четенето на тази статия. Когато нервната система не работи правилно, това се отразява на цялото тяло.

Невролозите са лекари, които са специализирани в лечението на състояния, които засягат мозъка и нервната система. Това може да включва мозъка, нервите и гръбначния стълб. Проблемите в тези области могат да причинят състояния като главоболие, припадъци, множествена склероза или забавяне на развитието. Педиатричните невролози са специализирани в лечението на тези състояния при деца.

Детските невролози лекуват деца от раждането до ранна зряла възраст. Те избират да превърнат грижата за децата в основна част от медицинската си практика, а напредналото им обучение и опит ги подготвят да посрещнат уникалните нужди на вашето дете.

  1. Какво лекува детският невролог?

Въпреки че детските невролози лекуват повечето заболявания, свързани с нервната система, те работят специално с деца и млади хора. Като педиатрични лекари те обикновено лекуват деца от раждането до 18 или 19-годишна възраст..

Педиатричният невролог се сблъсква с голямо разнообразие от болести. Най-често срещаните неврологични състояния са мигрена, епилепсия или церебрална парализа. Освен изброените се срещат и деца с по-тежки и редки състояния като  травматични мозъчни увреждания, метаболитни нарушения, дегенеративни неврологични състояния и вродени малформации.

Тъй като областта е толкова обширна, някои невролози избират да се съсредоточат върху специфични състояния, които са много сложни или изискват продължително лечение. Примери за това са епилепсията, детската церебрална парализа, инсултът и мозъчните тумори.

Поведенчески разстройства, аутизъм, включително синдром на дефицит на вниманието/хиперактивност (СДВХ), както и проблеми със съня също се консултират от невролог. Тези състояния са по-специални и работата с пациентите трябва да бъде изключително внимателна, затова се работи едновременно с няколко специалиста – детски психиатър и психолог.

  • Как протича прегледът при детския невролог?

По време на прегледа детският невролог трябва да изследва няколко показателя – равновесие, двигателни умения, умствен статус и координация. Това става с помощта на рефлексен чук, използването на естествената светлина или фенерче и прилагането на физически упражнение за координацията. 

Тъй като детският невролог работи с деца, той е специално обучен да работи с пациенти, чиито вербални умения липсват или са ограничени. Затова често се задават въпроси на родителите или настойниците, за да преценят по-добре какво се случва с детето.

Понякога за поставянето на точна диагноза не са достатъчни изброените физикални методи. Трябва да се направят и специални тестове, които да оценят електрическата активност и да дадат по-ясен поглед върху нервната система и дали тя работи в норма.

ЕЕГ (електроенцефалограма) е тест, който търси проблеми с електрическата активност в мозъка. Той се използва за търсене на причина за припадъци и за да се уверите, че мозъкът на детето Ви извършва очакваните за възрастта му видове електрическа активност.

ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) или компютърна томография са видове образни изследвания, използвани за заснемане на мозъка и/или гръбначния стълб. С тях се търсят признаци на мозъчен тумор, инсулт, инфекция, множествена склероза, някои генетични състояния и др.

Лумбална пункция (спинална пункция) е изследване, при което лекарите поставят малка игла в долната част на гърба, за да вземат проба от гръбначно-мозъчната течност, която обгражда мозъка и гръбначния мозък. Това може да помогне за откриването на инфекция или възпаление.

Могат да бъдат назначени и кръвни изследвания. Те включват основни изследвания, проверяващи за промени в електролитите или признаци на инфекция. В редки случаи се налагат и по-сложни изследвания като генетични тестове за специфични нарушения.

С разрастването на областта на детската неврология невролози придобиват все по-специализирани умения за диагностика и стават все по-квалифицирани в диагностицирането и лечение на дадено заболяване.

При особено сложни медицински проблеми детето може да бъде насочено към невролог със специфична област на интереси, например невролог, който лекува предимно деца с инсулти, или такъв, който е специализиран в лечението на деца с припадъци. 

Почти винаги се налага детският невролог да работи и с друг детски специалист, за да осигури на детето най-доброто лечение, без да му създава стрес и притеснения. Ако вашият педиатър или личен лекар Ви препрати към детски невролог, бъдете сигурни, че детето получава максимално добри грижи и най-добрите налични средства за лечение. 

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултация – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашето дете е най-важна.