Личният лекар – важно звено в грижата за здравето ни. С какво се занимава и за какво отговаря?

  • Начало
  • Публикации
  • Личният лекар – важно звено в грижата за здравето ни. С какво се занимава и за какво отговаря?
image

Личният лекар – важно звено в грижата за здравето ни. С какво се занимава и за какво отговаря?

Общопрактикуващият лекар, (ОПЛ) известен още като GP или личен лекар, е специалист, който се занимава с лечение на остри и хронични заболявания. 

Общопрактикуващите лекари играят важна роля в областта на медицината, защото те са първите, с които пациентите се свързват. Тъй като не са ограничени до лечението на определени части или органи на тялото, те притежават широк спектър от умения, които им помагат да лекуват пациенти от всякаква възраст, пол и с различни здравословни проблеми.

Семейните лекари установяват постоянни отношения с пациентите си, като осигуряват непрекъснатост на грижите. Те лекуват често срещани заболявания и извършват рутинни прегледи. Когато се налага, насочват към конкретен специалист, който ще предостави специализирано лечение.

Общопрактикуващият лекар се фокусира върху цялостното ви здраве – физическо и психическо. Те изпълняват важна роля в много по-широка система на здравеопазване. Една от основните им цели е да ви поддържат здрави и въобще да не ви допускат до болница. 

  1. Какво прави общопрактикуващият лекар?

Ако търсите лечение за физическо или психическо заболяване, личният лекар вероятно е първата точка за контакт. Те се грижат за всички – от новородените до възрастните хора. 

Личният лекар се назначава след раждането, като всеки пациент се придържа към конкретния специалист. На първо място той проследява растежа на детето. Записва изменения в ръста, килограмите, дали психически се развива нормално за възрастта си, ваксините, които са поставени. В общи линия личният лекар съхранява цялата медицинска история от самото раждане. 

Задълженията на общопрактикуващия лекар включват оценка и ежегоден преглед на състоянието. Той включва изследва на сърцето чрез ЕКГ, измерване на килограмите и ръста, ако се отнася за дете или тийнейджър. В различни случаи може да назначи кръвни или друг вид изследвания, ако се съмнява за усложнение. Като част от нововъзникващите телездравни услуги по света, семейните лекари могат да предоставят консултация по телефона или чрез видеоразговор. Към момента услугата в България е все още непопулярна, но определено в бъдеще ще бъде широко използвана.

Общопрактикуващите лекари работят като част от по-голям екип – включващ медицински сестри, фармацевти, психиатри и други – за да подпомогнат цялостната ( за цялото тяло) грижа за вас.

Към задълженията на личния лекар спадат и поставянето на всички задължителни ваксини и тези, които са свободно избираеми – грипна ваксина, ваксина срещу рак на маточната шийка. Семейният лекар е чудесен източник на информация, когато имате съмнения относно някоя ваксина или медикамент. Не търсете съвети в интернет и не слушайте какво ви казват мними хора или други, представящи се за експерти. Ако имате съмнение, попитайте личния лекар. 

Една от най-важните роли на общопрактикуващия лекар е провеждането на рутинни прегледи за здравословни състояния. При редовните прегледи, които трябва да се извършват всяка година, общопрактикуващият лекар може да установи:

  • високо кръвно налягане
  • рискови фактори за сърдечни заболявания
  • рискови фактори за диабет
  • висок холестерол
  • онкологични заболявания 
  • болести, предавани по полов път
  • депресия, паник атаки или други ментални състояния

Семейните лекари са изключително важно стъпало в медицината. Те са причината за ранното откриване на здравословни състояния, както и за превантивната медицина. Ако имате фамилна анамнеза за хронично заболяване или изпитвате симптоми, прегледът при общопрактикуващия лекар ще бъде от полза за вашето здраве и спокойствие. 

Към задълженията на общопрактикуващият лекар се включва и оказването на спешна помощ при заболяване или нараняване. Посетете семейния си лекар, когато сте болни, наранени или имате тревожни симптоми.

Общопрактикуващият лекар може да използва лабораторни тестове, за да диагностицира заболяването, да предпише лекарства като лечение, да оцени цялостното ви здравословно състояние и да ви свърже със специалист, ако е необходимо.

Личните лекари могат да лекуват остри (краткосрочни) състояния, като малки и повърхностни рани, настинки и грип, астматични пристъпи, мигрени, инфекции на пикочните пътища, незначителни счупвания на костите, мускулни навяхвания и др.

Общопрактикуващите лекари могат да предоставят рецепти, препоръки за начина на живот и последващи грижи за хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет, астма, високо кръвно налягане и някои психични състояния.

Нарушенията на психичното здраве са по-специални и преди да се предпише лечение, личният лекар се консултира с психиатър. Ако прецени, че случаят е по-тежък директно ще бъдете пренасочени към специалиста. 

Личният лекар е неизменна част от системата. Той е първият лекар, към когото се обръщате и който ви оказва медицинска помощ.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.