Каква е ролята на специалистът по инфекциозни болести?

image

Каква е ролята на специалистът по инфекциозни болести?

Специалистите по инфекциозни болести са наричани още инфекционисти. Те са лекари, фокусирани върху диагностиката и лечението на предимно остри, но понякога и на хронични заболявания, причинени от бактерии, вируси, гъбички. Голяма част от тези заболявания могат да бъдат заразни, тоест да бъдат предадени от един човек на друг чрез въздуха, контакт с повърхности, по кръвен и полов път или при консумация на хранителни продукти. Колкото по-бързо бъде разпознато такова заболяване, толкова повече би се ограничило разпространението му сред околните и по-успешно би било лечението му. Именно такава е дейността на инфекционистът и това го прави изключително важен специалист.

Специалистите по инфекциозни болести преглеждат както възрастни, така и деца, назначават при необходимост кръвни и други изследвания в помощ на поставяне на диагноза, провеждат лечение на инфекциозните заболявания и профилактика след преболедуването им.

Често срещани проблеми, с които работят специалистите по инфекциозни болести са:

  • Висока температура /освен това, температура с неясен произход/

Температурата е сигнал за наличие на заболяване. Тя е най-често срещаният симптом при инфекциозните болести. Освен при често срещаните заболявания, от които всеки човек боледува като грип, настинка и други, температурата може да бъде и сигнал за по-сериозни състояния, затова наличието на този симптом не трябва да бъде неглижирано.

  • Остри вирусни заболявания на дихателните пътища /настинка, грип, COVID19/

От началото на пандемията от COVID19 до днес, заболяването продължава да бъде повод за притеснение сред пациентите и предизвикателство за лекарите. Въпреки многобройните данни, които съществуват за протичането му, лечението и профилактиката, специалистите, които биха могли да дадат точна преценка за състоянието и провеждане на лечението му, са точно инфекционистите.

  • „Шарки” в детска възраст /варицела, скарлатина, морбили/

Така наречените „шарки” са доста чести заразни заболявания сред децата, и особено сред посещаващите учебни заведения като детски градини, занимални и училища, тъй като събирането на много лица на едно място, благоприятства разпространението на инфекцията.

При варицелата /лещенка/ най-често началото е с поява на висока температура и постепенно избиване на нови и нови обриви, които са сърбящи и се намират по тялото, крайниците, лицето, включително и по окосмената част на главата.

Скарлатината се характеризира с повишена температура, ангина /уголемени сливици с налепи по тях/ и дребен обрив, най-често срещан по тялото, несърбящ.

  • Увеличени лимфни възли /болест на котешкото одраскване/

Увеличените лимфни възли в различни отдели на тялото също могат да са резултат от инфекция или друго болестно състояние. По-често появата на този симптом е свързана с вирусен причинител и е погрешно провеждане на лечение с антибиотици, без преценка на състоянието и установяване на причината.

  • Ангини /инфекциозна мононуклеоза/

„Болестта на целувката” /инфекциозна мононуклеоза/ е заболяване, характерно за тинейджърската възраст, а симптомите се състоят във висока температура, гърлобол и увеличени лимфни възли в областта на шията и врата. Причинява се от вирус и затова предписването на антибиотици трябва да се прави само при пациенти, при които има индикации за наличие на усложнения.

  • Коремна болка с диария и повръщане /вирусни гастроентерити като ротавирусен; салмонелоза, бактериална дизентерия; хранително отравяне/

Консумирането на термично недостатъчно добре обработена храна или неподходящо съхранявана, както и липсата на хигиена у хора, обработващи хранителни продукти са възможни фактори за възникване на някои вирусни и бактериални инфекции на стомаха и червата, както и на и хепатит „А” – „болестта на мръсните ръце”.

  • Пожълтяване на кожата (жълтеница) /остър вирусен хепатит A, B, C, E и D/

Пожълтяването на кожата и склерите, както и тъмният цвят на урината са най-честите симптоми, сигнализиращи за нарушената функция на черния дроб, панкреас и жлъчните пътища. Те, обаче са и индикатор за възможно възпаление на черния дроб – хепатит.

Вирусният хепатит е заболяване, което лекуват специалистите по инфекциозни болести.

  • Заболявания, причинени от ухапване на кърлежи /Лаймска болест, Марсилска треска/, комари
  • Заболявания, причинени от ухапване на комари /Западно-Нилска треска, Жълта треска/

Заболяванията причинени от ухапвания на кърлежи и комари са често срещани през летните месеци на годината. Оплакванията, които имат пациентите са висока температура, поява на обриви и мускулни болки.

Кърлежопреносимите заболявания са по-често срещани в нашата страна. От тях най-важно място заема Лаймската болест. При нея изключително важно е правилното отстраняване на кърлежа, също така да бъде направена преценка за провеждане на профилактика и проследяване на заболелите за предотвратяване на усложнения.

  • Инфекции на нервната система (менингити и енцефалити)

Менингитите и енцефалитите се характеризират със следните начални симптоми – висока температура, гадане/повръщане и силно главоболие, което обикновено не се облекчава или частично се облекчава от болкоуспокояващи. При наличие на тези симптоми, изключително важно е правилната преценка за състоянието и провеждане на адекватно лечение.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето Ви е най-важна.

Запишете час или задайте въпросът си още сега, избирайки бутона по-долу:

Запиши час Запиши час