Какви са инфекциозните болести и как се предават?

image

Какви са инфекциозните болести и как се предават?

Инфекциозните болести са заболявания, причинени от организми – като бактерии, вируси, гъбички или паразити. Много организми живеят във и върху телата ни. Обикновено те са безвредни или дори полезни и са неизменна част от естествената микрофлора. Но при определени условия, някои организми могат да причинят заболяване.

Някои инфекциозни заболявания могат да се предават от човек на човек. Други се предават от насекоми или най-общо от животни. А с трети може да се заразите, като консумирате контаминирана храна или вода, или сте изложени на въздействието на организми в околната среда.

Признаците и симптомите варират в зависимост от организма, причиняващ инфекцията, но често включват треска и умора. Леките инфекции могат да се повлияят от почивка и домашни средства, докато при някои животозастрашаващи инфекции може да се наложи хоспитализация.

Много инфекциозни заболявания, като морбили и варицела, могат да бъдат предотвратени чрез ваксини. Честото и старателно миене на ръцете също помага да се предпазите от повечето инфекциозни заболявания.

1. Кои са най-честите симптоми при инфекциозни заболявания?

Всяко инфекциозно заболяване има свои специфични признаци и симптоми. Характерни за редица инфекциозни заболявания, включват: треска, диария, умора, мускулни болки, хрема и кашлица.

Симптомите варират и от човек до човек. Някой може да развие цялата клинична картина с всички характеристики на конкретната инфекция. Докато при други се наблюдават едва един или два признака.

2. Как се разпространяват инфекциозните заболявания?

Инфекциозните заболявания се предават по два начина по директен и индиректен път.

Лесен начин да се заразите с повечето инфекциозни болести е да влезете в контакт с човек или животно, които са заразени. Инфекциозните болести могат да се разпространяват чрез пряк контакт, като например:

От човек на човек

Инфекциозните болести обикновено се разпространяват чрез пряко предаване на бактерии, вируси или други микроби от един човек на друг. Това може да се случи, когато лице с бактерия или вирус докосне, целуне или кашля и киха на някой, който не е заразен. Тези микроорганизми могат да се разпространят и чрез обмен на телесни течности при сексуален контакт. Лицето, което предава микробите, може да няма симптоми на заболяването, а просто да е носител.

От животно на човек

Ухапването или одраскването от заразено животно – дори домашен любимец – може да доведе до заболяване, а при екстремни обстоятелства може да бъде фатално. Боравенето с животински отпадъци e опасно и трябва да се извършва внимателно. Можете да се заразите с токсоплазмоза (паразит), като чистите котешката тоалетна.

От майка на плода

Бременната жена може да предаде микроби, които причиняват инфекциозни заболявания, на нероденото си дете. Някои микроби преминават през плацентата или чрез кърмата. Микробите във влагалището също могат да се предадат на бебето по време на раждането.

Болестотворните организми се предават и чрез непряк контакт. Много микроби могат да се задържат върху неодушевени предмети, като например плот, дръжка на врата или кран.

Когато докоснете дръжка на врата, която е била в контакт с болен от грип или настинка, микробите попадат върху вашата ръка и оттам могат да попаднат и в тялото. Ако след това докоснете очите, устата или носа си, преди да сте измили ръцете си, може да се заразите.

Ухапвания от насекоми

Някои микроорганизми разчитат на насекоми – преносители, като комари, бълхи, въшки или кърлежи, за да се придвижват от гостоприемник на гостоприемник. Тези преносители са известни като вектори. Комарите могат да пренасят паразита малария или вируса на Западен Нил. Еленските кърлежи могат да пренасят бактерията, която причинява Лаймска болест.

Замърсяване на храната

Бактериите, причиняващи болести, могат да ви заразят и чрез замърсена храна и вода. Този механизъм на предаване позволява микробите да се разпространят сред много хора чрез един източник. Например Escherichia coli (E. coli) е бактерия, която се съдържа в или върху някои храни – например недостатъчно сготвен хамбургер или непастьоризиран плодов сок.

3. Какви усложнения причиняват инфекциозните заболявания?

Повечето инфекциозни заболявания имат само незначителни усложнения. Но някои инфекции – като пневмония, СПИН и менингит – могат да бъдат животозастрашаващи. Няколко вида инфекции са свързани с дългосрочно повишен риск от рак:

  • човешкият папиломен вирус е свързан с рака на маточната шийка
  • Helicobacter pylori се асоциира с рак на стомаха и пептични язви
  • Хепатит В и С са свързани с рак на черния дроб

Спазвайте висока лична хигиена, ограничавайте излизанията, когато усетите, че се разболявате, ваксинирайте се и използвайте всички предпазни мерки. Само така можем да ограничим до минимум разпространението на инфекциозни заболявания.

Можете да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.