Какво представлява детският хематолог?

image

Какво представлява детският хематолог?

Детският хематолог е лекар, който има специално обучение и опит за диагностициране и лечение на кръвни заболявания при деца, тийнейджъри и млади хора. Състоянията, които обхващат специалността на детските хематолози засягат кръвта, костния мозък и лимфната система.

Какво лекува детският хематолог?

При рутинните прегледи при педиатър може да се установи проблем, който да налага допълнително консултация с детски хематолог. Заболяванията на кръвта и на органите, които произвеждат кръв, са много, а причините за тяхната поява са най-различни. Някои от най-често срещаните заболявания са: 

  • Анемия или ниско ниво на червените кръвни клетки
  • Дълбока венозна тромбоза (кръвни съсиреци)
  • Левкемия, лимфом или мултиплен миелом (рак на костния мозък, лимфните възли или белите кръвни клетки)
  • Сепсис – опасна реакция на инфекция
  • Хемофилия – генетично заболяване на кръвосъсирването
  • Сърповидно-клетъчна болест, която включва дефектни червени кръвни клетки

Нека разгледаме какво представляват някои от заболявания при деца.

1. Анемия

Анемията е състояние, при което има недостатъчност на червените кръвни клетки – еритроцити, които пренасят кислород до тъканите на тялото. Анемията, наричана още нисък хемоглобин, може да ви накара да се чувствате уморени и слаби.

Съществуват много форми на анемия, всяка от които има своя собствена причина. Анемията може да бъде временна или продължителна и да варира от лека до тежка.

Ако забележите че вашето дете чувства прекомерна умора, не качва килограми или е под нормата за възрастта, има бледа кожа, студени крайници и се чувства замаяно, то определено посетете лекар. 

2. Левкемия

Левкемията е рак на кръвта. Това е най-често срещаната форма на рак в детска възраст. Раковите клетки растат в костния мозък и преминават в кръвта. Костният мозък е мекият, гъбест център на някои кости, където се произвеждат кръвните клетки.

Когато едно дете има левкемия, костният мозък произвежда анормални кръвни клетки, които не съзряват. Анормалните клетки обикновено са бели кръвни клетки (левкоцити). Костният мозък произвежда и по-малко здрави клетки. Анормалните клетки се размножават много бързо и не работят по същия начин като здравите клетки.

Съществуват различни видове левкемия. Повечето левкемии при децата са остри, което означава, че имат склонност да растат бързо. Затова ако забележите симптоми като бледа кожа, липса на апетит, слабост, студени крайници, чести и продължителни инфекции, болка в ставите или костите, задължително насрочете час с детски хематолог.

Какви тестове и диагностични методи използват детските хематолози?

Първото и най-важно изследване за хематолозите е пълна кръвна картина. Това често срещано изследване помага на лекаря да диагностицира или проследява заболяването. Кръвта, взета от вената или пръста, се проверява за нивата и характеристиките на трите вида кръвни клетки, включително тромбоцитите.

Друг важен тест за хематолозите, наречен частично тромбопластиново време, проверява нарушения на кръвосъсирването. С тях се проверява и доколко добре действат лекарства и лечения, които са предписани.

Какво да очаквате по време на посещението си?

Възможно е не винаги да се срещате лице в лице с вашия хематолог. Те често работят в тясно сътрудничество с интернист, педиатър, онколог или друг основен лекар, за да интерпретират резултатите от изследванията или да наблюдават състоянието ви.

Ако бъде установено дадено заболяване, ще се насрочи среща, на която хематологът ще поговори с вас и детето и ще ви обясни какво ще бъде лечението. При по-тежките случаи като левкимия, хематологът работи заедно с детски онколог, като заедно измислят план за лечение.

В повечето случаи лечението на онкологичното заболяване включва операция. Трансплантация на костен мозък или наричана още трансплантация на стволови клетки, тя замества болните стволови клетки от гъбестия център на костта със здрави клетки от други части на тялото или от донор.

Педиатрите хематолози знаят как да преглеждат и лекуват малките деца и тийнейджърите по начин, който ги кара да се отпуснат и да сътрудничат. Ако се наложи да посетите такъв, бъдете сигурни, че детето ще получи най-добрата възможно грижа и екипът от лекари ще се погрижи за пълното оздравяване.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.