Какво трябва да знаем за трансфузионната хематология и кръвопреливането?

  • Начало
  • Публикации
  • Какво трябва да знаем за трансфузионната хематология и кръвопреливането?
image

Какво трябва да знаем за трансфузионната хематология и кръвопреливането?

Кръвопреливането е медицинска процедура, при която в тялото ви се инжектира кръв от донор, за да заменят кръвните клетки или кръвните продукти, които са в недостиг.

В много случаи преливането на кръв е спешна, животоспасяваща процедура, която се извършва, когато загубите голямо количество кръв поради нараняване или операция. Тя може да се използва и за повишаване на кръвната картина при анемични пациенти.

По време на кръвопреливането кръвта се инжектира през тясна тръбичка, която се поставя във вена на ръката. Преливат се само тези части от кръвта, от които се нуждаете.

1. Какви са видовете кръвопреливане?

Кръвта може да се прелива като цяла кръв или отделни нейни елементи. За цялата процедура около кръвопреливането, взимането преди това на кръв, обработване и подготвяне отговаря хематологът и по-специално, хематолог със специалност трансфузионна хематология.

Има няколко вида кръвопреливания, които включват:

Преливане на червени кръвни клетки

Преливането на червени кръвни клетки (еритроцити) е най-често срещаният вид кръвопреливане. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до органите на тялото и помагат за отстраняването на вредния въглероден диоксид от организма. Пациентите с тежка анемия може да се нуждаят от редовни преливания на еритроцити.

Преливане на тромбоцити и фактори на кръвосъсирването

Пациенти, които имат заболявания, непозволяващи на организма да произвежда достатъчно тромбоцити или фактори на кръвосъсирване, се нуждаят от тяхното преливане. Такова заболяване е наследствената хемофилия, от която страдат само мъже. Ако хемофилик се нарани дори в най-малка степен и не използва лекарство, то може да изкърви до смърт. Тромбоцитите и факторите на кръвосъсирване помагат за спиране на кървенето.

Преливане на плазма

Пациенти, които са в чернодробна недостатъчност или са били тежко обгорени, се нуждаят от вливане на плазма. Плазмата, течната част на кръвта, съдържа протеини, фактори на кръвосъсирването, хормони и други жизненоважни вещества.

2. Какви са рисковете, свързани с преливането на кръв?

Въпреки че кръвопреливането е сравнително безопасно и рутинна процедура, могат да възникнат усложнения. Усложненията, свързани с кръвопреливане, включват:

Алергична реакция – алергичната реакция може да доведе до уртикария, сърбеж и повишена температура.

Инфекции, предавани по кръвен път – свързаните с кръвопреливането инфекции, като ХИВ или хепатит В или С, са редки, но могат да възникнат от замърсена дарена кръв. Всеки пациент преди да дари кръв бива изследван за хепатит и ХИВ. След това кръвта допълнително се пречиства, за да се осигури сигурността на пациента.

Остра имунна хемолитична реакция – остра имунна хемолитична реакция може да възникне, ако имунната ви система атакува преливаните червени кръвни клетки, когато типът на донора не съвпада с типа на кръвта. Когато това се случи, клетките освобождават вещества, които могат да навредят на бъбреците. Разбира се, това е било в миналото. Сега се тестват кръвните групи, за да се определи кой донор и кой реципиент са съвместими.

Увреждане на белите дробове – макар и рядко, кръвопреливането може да увреди белите дробове, което може да затрудни дишането. Повечето пациенти, които претърпяват увреждане на белия дроб, развиват симптоми в рамките на шест часа, но почти всички се възстановяват.

Болест на присадката срещу гостоприемника – болестта на присадката срещу гостоприемника възниква, когато преливаните бели кръвни клетки атакуват костния мозък. Хората с отслабена имунна система са по-склонни да развият състоянието и ако не се реагира веднага може да има летален изход.

Забавена хемолитична реакция – забавената хемолитична реакция се появява, когато организмът унищожава червените кръвни клетки толкова бавно, че проблемът може да остане незабелязан, докато нивото на червените кръвни клетки не стане наистина ниско. Този процес може да отнеме между една и четири седмици и обикновено се случва при пациенти, които са имали предишно кръвопреливане.

3. Какво да очаквате по време на кръвопреливане?

Преливането на кръв обикновено се извършва в болнична обстановка или в амбулаторна клиника. Процедурата отнема приблизително от един до четири часа в зависимост от това колко кръв трябва да се прелее. По време на кръвопреливането в кръвоносния съд се въвежда интравенозна тръба, в която ще се инжектира здрава кръв. Възможно е да имате синини на мястото на инжектиране в продължение на до една седмица. Ако усетите симптоми като задух или болки в гърдите или гърба, незабавно се обадете на личния лекар.

4. Резултати от кръвопреливане

Вашият лекар ще ви наблюдава след кръвопреливането, за да определи дали реагирате на донорската кръв, както и за да провери кръвната картина и да прецени дали се нуждаете от друго последващо кръвопреливане.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.