Какъв специалист е нефрологът и какво лекува?

image

Какъв специалист е нефрологът и какво лекува?

Бъбреците са едни от най-важните органите и участват в регулацията на голям брой процеси. Дори минимално смущение във функцията им ще се отрази на целия организъм мигновено.

Нефролозите са лекари, които са специализирани в диагностиката и лечението на заболявания, засягащи бъбреците. Проблемите с бъбреците се увеличават в целия свят, като всяка година милиони хора се подлагат на лечение за бъбречно увреждане или хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Към този етап е установено, че усложненията след COVID-19 засягат и бъбреците и често се получава бъбречна некроза.

Бъбреците са чувствителен орган, който се нуждае от богато кръвоснабдяване. Липсата на достатъчно кръв и кислород води след себе си тежки усложнения като тъканна исхемия, некроза и загиване на бъбрека.

Неизправността на бъбреците е дори по-вероятна, отколкото неизправността на черния дроб, най-вече поради хроничните здравословни състояния, които се развиват по едно и също време. Бъбречното заболяване може да се развие от съществуващи здравословни проблеми като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. То води и до високо кръвно налягане и сърдечни заболявания дори ако преди това не сте имали тези състояния.

Хроничното бъбречно заболяване е предпоставка за здравословни усложнения като анемия, остеопороза, отслабена имунна система или неравномерен сърдечен ритъм. Тази причинно-следствена връзка показва колко е важно да имате здрави бъбреци и да бъдете активни в посещението си при нефролог, който може да лекува всички проблеми с бъбреците, които имате.

Нефролозите разработват план за лечение, който да помогне да преодолеете слабо функциониращите бъбреци. В някои случаи увреждането на бъбреците е  обратимо, ако е уловено и лекувано рано.

Какво прави нефрологът?

Понякога наричана бъбречна медицина, нефрологията е специалност в областта на вътрешните болести, свързана с грижите за бъбреците. Тя често се свързва с хипертонията или високото кръвно налягане.

Нефролозите са медицински специалисти, които диагностицират, лекуват и управляват остри и хронични бъбречни проблеми и заболявания. Те лекуват и свързани с тях състояния като високо кръвно налягане, задържане на течности, електролитен и минерален дисбаланс.

Нефролозите са експерти в областта на бъбречното здраве и работят за идентифициране на проблемите с бъбреците, за да ви помогнат да поддържате добро здраве. Бъбреците са важни, защото филтрират кръвта, за да премахват отпадъците и токсините, и следят и балансират съотношението на водата, киселините, основите и минералите в организма.

Без правилно филтриране на кръвта и балансирано количество течности и хранителни вещества тялото ви може да се превърне в нездравословна среда. Ниската функция на бъбреците води до риск от хронично бъбречно заболяване, бъбречна недостатъчност или краен стадий на бъбречно заболяване, при който се налага редовна диализа.

Какви състояния лекува нефролог?

Обикновено посещението при нефролог означава, че имате симптоми, свързани с бъбреците, по неизвестна причина или че имате здравословни проблеми, които само специалистът по бъбреците знае как да лекува. Нека разгледаме какви състояния влизат в компенцията на нефролог.

  • Хронични инфекции на пикочните пътища

Ако получавате често инфекции на пикочните пътища, сте изложени на по-голям риск инфекцията да се разпространи до бъбреците. Това увеличава риска от развитие на бъбречно заболяване, трайно увреждане на бъбреците или дори бъбречна недостатъчност. Симптомите на хроничните инфекции на пикочния мехур могат да бъдат кръвта в урината, треската и умората. Понякога същите са признак и за ранни стадии на рак на пикочния мехур или на бъбреците.

  • Камъни в бъбреците

Бъбречните камъни са отлагания на минерална или солна основа във вътрешността на бъбреците и причиняват силна болка при преминаване през пикочните пътища. Ако образуването на камъни е редовен процес, бъбреците вероятно не филтрират правилно отпадъците и позволяват натрупването на отлагания.

Възможно е развитите камъни в бъбреците да започнат да блокират гломерулната филтрация (част от процеса на уриниране) и да понижат скоростта на филтрация. Всякакви препятствия могат да стартират повреда на бъбреците и да доведат до хронично бъбречно заболяване.

  • Пенеста или мехурчеста урина

Пенеста или мехурчеста урина означава, че в урината има белтък. Това състояние, наречено протеинурия, може да се дължи на редица причини, като някои от тях са относително безвредни, а други е по-вероятно да доведат до увреждане на бъбреците. Обикновено в урината има много малко белтъци или почти никакви. Ако обаче се установят, то трябва да се вземат мерки. Белтъчният разлив съпътства други симптоми като мускулни спазми, задух и умора и показва по-умерени стадии на хронично бъбречно заболяване или ранна бъбречна недостатъчност. Нефрологът ще направи кръвни изследвания, като например азот на урея в кръвта, серумен креатинин и съотношението белтък-креатинин, за да провери състоянието на кръвта и бъбреците.

Бъбреците са важни органи, без чиято функция не бихме могли да съществуваме. Грижите се за тяхното здрава и ако вашият личен лекар се усъмни, че има проблем, непременно отиде на нефролог. Ако усетите болка в областта на бъбреците или имате промяна в урината, запазете час. Нефрологът е специалистът, който ще се погрижи за бъбреците ви.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.