Камъни в бъбреците (Част 2)

image

Камъни в бъбреците (Част 2)

Камъни в бъбреците са твърди образувания, изградени от кристали. Бъбречните камъни обикновено се образуват в бъбреците. Те обаче могат да се развият навсякъде по пикочните пътища:

  • Бъбреци
  • Уретери
  • Пикочен мехур
  • Уретра

Камъните в бъбреците могат да бъдат болезнен медицински проблем. Причините за появата на камъни в бъбреците варират в зависимост от вида на камъните.

Придвижването на камък в бъбреците може да причини болка и дискомфорт. Медицинският специалист може да препоръча приемането на болкоуспокояващо средство без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, за да се намалят симптомите.

При силна болка лекарят може също да инжектира противовъзпалително лекарство, като кеторолак (Торадол).

Други естествени средства също могат да осигурят краткосрочно облекчение на симптомите, включително вземане на гореща вана или душ или прилагане на загряващ компрес върху засегнатата област.

Диагностицирането на камъни в бъбреците изисква пълно изследване (снемане на подробна анамнеза) и преглед в кабинет. Другите изследвания включват:

  • Кръвни изследвания за калций, фосфор, пикочна киселина и електролити
  • Уреен азот в кръвта и креатинин за оценка на функционирането на бъбреците
  • Изследване на урината за установяване на кристали, бактерии, кръв и бели клетки
  • Изследване на изхвърлените камъни за определяне на вида им

Следните изследвания могат да изключат обструкция:

  • Рентгенови снимки на коремната кухина
  • Интравенозна пиелография (IVP)
  • Ретроградна пиелография
  • Ултразвук на бъбреците – предпочитано изследване
  • ЯМР на корема и бъбреците
  • Компютърна томография на коремни органи

Контрастното багрило, използвано при компютърната томография и IVP, може да повлияе на бъбречната функция. При хора с нормална бъбречна функция обаче това не представлява проблем.

Съществуват някои лекарства, които могат да увеличат потенциала за увреждане на бъбреците в комбинация с багрилото. Уверете се, че вашият рентгенолог знае за всички лекарства, които приемате.

Преминаването на камък в бъбреците е процес, който обикновено протича на етапи в продължение на няколко седмици. Етапите, които настъпват при преминаване на камък в бъбреците са:

    Етап 1 – след като се образува камък в бъбреците, може да изпитате спазми, тъй като бъбреците ви се опитват да изтласкат камъка. Това може да причини силна болка в гърба или встрани, която може да се появява и изчезва на вълни.

    Етап 2 на този етап камъкът попада в уретера, който е тръбата, свързваща бъбреците с пикочния мехур. В зависимост от размера на камъка, този етап също може да предизвика усещане за болка и силен натиск.

    Етап 3 – след като камъкът достигне пикочния мехур, по-голямата част от болката ще отшуми. Възможно е обаче да почувствате повишено налягане в пикочния мехур и необходимост от по-често уриниране. В някои случаи камъкът може временно да се заклещи в отвора на уретрата, което може да блокира потока на урината.

    Етап 4 – последният етап настъпва, след като камъкът е достигнал уретрата. По време на този етап трябва да напъните силно, за да премине бъбречният камък с урината през отвора на уретрата.

Времето, необходимо за преминаване на камък в бъбреците, може да варира в зависимост от размера на камъка. Обикновено малките камъни са в състояние да преминат през урината в рамките на 1-2 седмици, често без никакво лечение.

От друга страна, по-големите камъни могат да отнемат 2-3 седмици, за да преминат през бъбреците и да се озоват в пикочния мехур.

Камъни, които не преминават сами в рамките на 4 седмици, обикновено изискват медицинско лечение.

Правилната хидратация е основна превантивна мярка. Препоръчва се да се пие достатъчно течност, за да се отделят поне 2,5 литра урина всеки ден. Увеличаването на количеството урина, което отделяте, помага за промиване на бъбреците.

Можете да добавите към водата и джинджифилова бира, сода с лимон и лайм и плодов сок, за да увеличите приема на течности. Ако камъните са свързани с ниски нива на цитрати, цитратните сокове могат да помогнат за предотвратяване на образуването на камъни.

Умереното консумиране на богати на оксалати храни и намаляването на приема на сол и животински протеини също може да намали риска от камъни в бъбреците.

Вашият лекар може да ви предпише лекарства, които да помогнат за предотвратяване на образуването на камъни от калций и пикочна киселина. Ако сте имали камъни в бъбреците или сте изложени на риск от поява на камъни в бъбреците, говорете с вашия лекар и обсъдете най-добрите методи за превенция.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.