Гломерулонефрит

image

Гломерулонефрит

Гломерулонефрит е възпаление на малките филтри в бъбреците (гломерули). Гломерулите отстраняват излишната течност, електролитите и отпадъците от кръвния поток и ги изхвърлят в урината. Гломерулонефритът може да се появи внезапно (остър) или постепенно (хроничен).

Гломерулонефритът възниква самостоятелно или като част от друго заболяване, например лупус или диабет. Тежкото или продължително възпаление, свързано с гломерулонефрита, може да увреди бъбреците ви. Лечението зависи от вида на гломерулонефрита, който имате.

Признаците и симптомите на гломерулонефрита зависят от това дали става дума за остра или хронична форма и от причината. Първата индикация, че нещо не е наред, може да дойде от симптомите или от резултатите от рутинно изследване на урината.

Признаците и симптомите на гломерулонефрита включват:

  • Розова или с цвят на кола урина от червени кръвни клетки в урината (хематурия)
  • Пенеста урина, дължаща се на излишък на белтък (протеинурия)
  • Високо кръвно налягане (хипертония)
  • Задържане на течности (оток) с видими отоци на лицето, ръцете, краката и корема

Много състояния могат да причинят гломерулонефрит. Понякога заболяването се среща в семейството, а понякога причината е неизвестна. Състоянията, които могат да доведат до възпаление на гломерулите на бъбреците, включват:

  • Постстрептококов гломерулонефрит – гломерулонефритът може да се развие седмица или две след възстановяване от стрептококова инфекция на гърлото или, в редки случаи, от кожна инфекция (импетиго). За да се пребори с инфекцията, организмът Ви произвежда допълнителни антитела, които в крайна сметка могат да се установят в гломерулите, причинявайки възпаление.

Децата са по-склонни да развият постстрептококов гломерулонефрит, отколкото възрастните, и също така е по-вероятно да се възстановят бързо.

  • Бактериален ендокардит – понякога бактериите могат да се разпространят по кръвообращението и да попаднат в сърцето ви, причинявайки инфекция на една или на повече от сърдечните клапи. Имате по-голям риск от това състояние, ако имате сърдечен дефект, например увредена или изкуствена сърдечна клапа. Бактериалният ендокардит се свързва с гломерулно заболяване, но връзката между двете е неясна.
  • Вирусни инфекции – вирусните инфекции, като вируса на човешкия имунодефицит (HIV), хепатит В и хепатит С, могат да предизвикат гломерулонефрит.

Имунни заболявания

  • Лупус – Хронично възпалително заболяване, лупусът може да засегне много части на тялото, включително кожата, ставите, бъбреците, кръвните клетки, сърцето и белите дробове.
  • Синдром на Гудпастьор – Рядко имунологично заболяване на белите дробове, което може да имитира пневмония, синдромът на Гудпастьор причинява кървене в белите дробове, както и гломерулонефрит.
  • IgA нефропатия – характеризиращо се с повтарящи се епизоди на кръв в урината, това първично гломерулно заболяване е резултат от отлагания на имуноглобулин А (IgA) в гломерулите. IgA нефропатията може да прогресира в продължение на години без забележими симптоми.

Васкулит

  • Полиартериит – тази форма на васкулит засяга малки и средни кръвоносни съдове в много части на тялото ви, като например сърцето, бъбреците и червата.
  • Грануломатоза с полиангиит – тази форма на васкулит, известна по-рано като грануломатоза на Вегенер, засяга малки и средни кръвоносни съдове в белите ви дробове, горните дихателни пътища и бъбреците.

Състояния, които могат да причинят белези на гломерулите:

  • Високо кръвно налягане – това може да увреди бъбреците ви и да наруши способността им да функционират нормално. Гломерулонефритът също може да доведе до високо кръвно налягане, тъй като намалява функцията на бъбреците и може да повлияе на начина, по който бъбреците ви се справят с натрия.
  • Диабетно бъбречно заболяване (диабетна нефропатия) – тя може да засегне всеки човек с диабет, като обикновено се развива с години. Добрият контрол на нивата на кръвната захар и кръвното налягане може да предотврати или забави увреждането на бъбреците.
  • Фокална сегментна гломерулосклероза – това състояние, характеризиращо се с разпръснато белезиране на някои от гломерулите, може да е резултат от друго заболяване или да възникне без известна причина.

В допълнение към изброените по-горе причини, гломерулонефритът се свързва с някои видове рак, като множествен миелом, рак на белия дроб и хронична лимфоцитна левкемия.

Гломерулонефритът може да увреди бъбреците ви така, че те да загубят филтриращата си способност. В резултат на това в тялото ви се натрупват опасни нива на течности, електролити и отпадъци.

Възможните усложнения на гломерулонефрита включват:

  • Остра бъбречна недостатъчност – загубата на функцията във филтриращата част на нефрона може да доведе до бързо натрупване на отпадъчни продукти. Може да се наложи спешна диализа  (изкуствено средство за отстраняване на допълнителни течности и отпадъци от кръвта ви) обикновено чрез апарат за изкуствен бъбрек.
  • Хронично бъбречно заболяване – вашите бъбреци постепенно губят филтриращата си способност. Функцията на бъбреците, която се влошава до по-малко от 10 % от нормалния капацитет, води до краен стадий на бъбречно заболяване, което изисква диализа или бъбречна трансплантация, за да се поддържа животът.
  • Високо кръвно налягане – увреждането на бъбреците и произтичащото от това натрупване на отпадни вещества в кръвта може да повиши кръвното Ви налягане.
  • Нефротичен синдром – при този синдром твърде много белтъчини в урината водят до твърде малко белтъчини в кръвта. Нефротичният синдром може да бъде свързан с висок холестерол в кръвта и подуване (оток) на клепачите, стъпалата и корема.

Възможно е да няма начин да се предотвратят повечето форми на гломерулонефрит. Въпреки това, ето някои стъпки, които могат да бъдат полезни:

  • Потърсете незабавно лечение на стрептококова инфекция с възпалено гърло или импетиго.
  • За да предотвратите инфекции, които могат да доведат до някои форми на гломерулонефрит, като ХИВ и хепатит, спазвайте правилата за безопасен секс и избягвайте интравенозната употреба на наркотици.
  • Контролирайте високото кръвно налягане, което намалява вероятността от увреждане на бъбреците от хипертония.
  • Контролирайте кръвната си захар, за да предотвратите диабетната нефропатия.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.