С какво се занимава специалистът в клинична лаборатория?

image

С какво се занимава специалистът в клинична лаборатория?

Медицинският лаборант известен също като медицински технолог или клиничен лаборант, работи в медицинска лаборатория, където анализира различни биологични проби. Те отговарят за извършването на лабораторните проби от пациенти и докладват резултатите на лекарите.

Медицинските лаборанти са обучени да използват специализирано оборудване като микроскопи, хематологични анализатори и инкубатори. Данните, които откриват, играят важна роля при идентифицирането и лечението на заболявания като рак, диабет и редица други медицински състояния. Около 60-70 % от решенията относно вашата диагноза, лечение, приемане в болница и изписване се основават на резултатите от работата на медицинския лаборант.

1. Какво прави медицинският лаборант?
Медицинските лаборанти са като детективите в здравеопазването. Те търсят улики, които могат да хвърлят светлина върху диагнозата и лечението на дадено заболяване или увреждане.

Работят в тясно сътрудничество с лекари и други медицински специалисти, за да диагностицират и наблюдават заболяванията. Благодарение на резултати от кръвната картина, могат да преценят до колко една лекарствена терапия действа.

Медицинските лаборанти имат голямо разнообразие от отговорности и задължения. Те могат да кръстосват кръв за кръвопреливане, да създават програми за осигуряване на качеството, за да наблюдават и гарантират точността на резултатите от тестовете.

Тяхната работа включва да изследват и анализират кръв, телесни течности, тъкани и клетки и разбира се нещо много важно да наблюдават резултатите от лечението на пациентите.

Ако лекарят, който ви преглежда се съмнява за определена диагноза, той пуска конкретни изследвания – маркери или ензими, които да насочат към точното заболяване. Друг диагностичен метод е чрез взимане на биопсия. Тъканта се изпраща на патолог, който да я разгледа под микроскоп и да прецени дали наистина има абнормен процес. Ако патологът потвърди, на ход е медицинският лаборант, който извършва тестове за откриване на анормалните клетки.

Клиничният лаборант е преводачът между лекаря и пациента. Представете си неговата роля, като тази на речник. Той превежда резултати на разбираем език за лекаря и така специалистът може да постави конкретната диагноза.

Всяка стойност в тялото има точно определени граници. Дори малки изменения водят до сериозни нарушения. Например pH на кръвта е в граници 7,35-7,45 , като дори най-малкото изместване в тази стойност води до сериозни последици.

2. Кога да се обърнем към медицински лаборант?

Макар че често пъти срещата с медицински лаборант не е директна, вероятността той да провери всички проби от тялото ви, взети по време на посещение при лекар или в болница, е голяма. Медицинският лаборант измерва холестерола и захарта в кръвта, проверява за анемия, проверява урината за протеини, идентифицира присъствието на стрептококови бактерии в гърлото и подготвя кръв за кръвопреливане.

През последните няколко месеца срещите на клиничните лаборанти с пациенти значително се повишиха. След прекарване на Ковид-19 инфекция голяма част от хората решават, че е необходимо да разберат до колко са защитени от реинфекция – дали за да са по-спокойни, дали това ще наклони везната за ваксинация, при всеки е различно.

Антитела, които се образуват след прекарване на инфекциозно заболяване, далеч не са единственият нито най-точният показател. Съществуват и други защитни системи, които играят по-важна роля в защитата срещу вирусите. Това ще чуете от клиничните лаборанти, които ще ви обяснят защо нямате нужда от това изследване и е излишен разход.

Дори да имате много антитела защитата не е гарантира и отново може да се разболеете. Единственото сигурно е, че ще платите за допълнително изследване, което ще ви осигури фалшиво спокойствие.

Въпреки че не прекарват толкова много време с вас, колкото лекарите и медицинските сестри, медицинските лаборанти са също толкова отдадени на вашето здраве и благополучие. Те са жизненоважни членове на здравния екип и играят ключова роля в събирането на информацията, необходима за предоставянето на възможно най-добрите грижи за вас.

Когато прецените, че се нуждаете от определено изследване само за да си проверите показателите, послушайте съвета на медицинският лаборант. Различните показатели в тялото се измерват единственото, ако има съмнение за конкретното заболяване или постъпите в болница, за да получите лечение.

При всяко друго положение, ако се чувствате добре, в разцвета на силите сте и нямате странични оплаквания голяма част от изследванията (например туморни маркери) са по-скоро ненужни и допълнителен разход към бюджета.

Медицинските специалисти, които работят в лаборатория са също толкова важни за диагностичния процес, колкото лекарите и медицинските сестри. Някои лекари решават и да специализират в областта на клиничната лаборатория. Пълната и точно диагностика е възможна само благодарение на помощта на клиничните лаборанти.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.