Образна диагностика с ПЕТ скенер – какво да очакваме?

image

Образна диагностика с ПЕТ скенер – какво да очакваме?

Позитронно-емисионната томография (ПЕТ) създава изображения на органите и тъкани. При изследването се използва безопасно инжектируемо радиоактивно химическо вещество, наречено радиотрактор, и устройство, наречено ПЕТ скенер. Скенерът открива болни клетки, които абсорбират големи количества от радиотракера, което показва потенциален здравословен проблем.

Лекарят може да назначи ПЕТ сканиране, за да провери за признаци на:

  • рак, включително рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на щитовидната жлеза
  • коронарна болест на сърцето, сърдечен удар или други сърдечни проблеми
  • мозъчни нарушения, като мозъчни тумори, епилепсия, деменция и болест на Алцхаймер.

1. Какво показва ПЕТ сканирането?

ПЕТ сканирането измерва жизненоважни функции, като кръвотока, използването на кислород и метаболизма на кръвната захар (глюкоза). Чрез него се идентифицират органи и тъкани, които не работят, както трябва. Откриват се ракови туморни клетки, което помага да се прецени разпространението на рака (метастази). Оценява се колко добре работи планът за лечение и помага на лекаря да коригира лечението, ако е необходимо.

2. По какво се различава ПЕТ сканирането от компютърната томография или ядрено-магнитния резонанс?

Компютърната томография (КТ) използва рентгенови лъчи. При сканирането с магнитен резонанс (МРТ) се използват магнити и радиовълни. И двата метода създават неподвижни изображения на органи и телесни структури. При ПЕТ-сканирането се използва радиоактивен тракер, който показва как функционира даден орган в реално време. Изображенията от ПЕТ-скенирането могат да открият клетъчни промени в органите и тъканите по-рано от сканирането с компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Някои болници вече използват хибридно ПЕТ/МРТ сканиране. Тази нова технология създава изключително контрастни изображения и може да се използва предимно за диагностициране и наблюдение на ракови заболявания на меките тъкани (мозък, глава и шия, черен дроб и таз).

3. Как работи ПЕТ сканирането?

При ПЕТ сканирането се откриват болни клетки в органите и тъканите. Получавате интравенозна инжекция с безопасно количество радиоактивно лекарство – радиотракер. Заболелите клетки в тялото абсорбират повече от радиотракера, отколкото здравите. ПЕТ скенерът засича това лъчение и създава изображения на засегнатата тъкан. ПЕТ/КТ сканирането съчетава рентгенови изображения от компютърна томография с изображения от ПЕТ сканиране.

4. Как трябва да се подготвя за ПЕТ сканиране?

ПЕТ-скенирането е амбулаторна процедура, което означава, че се прибирате у дома още същия ден. Специалистът по образна диагностика ще даде подробни инструкции как да се подготвите за сканирането. Като цяло трябва да се уверите, че лекарят разполага с актуален списък на всички лекарства и хранителни добавки, които приемате. Предупредете лекаря, ако смятате, че може да сте бременна. Не яжте нищо в продължение на шест часа преди теста. Ако имате диабет, може да се изменят препоръките. Избягвайте кофеин в продължение на 24 часа преди теста, ако ви изследват за сърдечен проблем.

5. Какво трябва да очаквам по време на ПЕТ сканирането?

Получавате интравенозна инжекция с радиослепващ материал, който съдържа безопасно количество радиоактивно лекарство. Най-често използваният радиоприемник е флуородезоксиглюкоза (FDG).

Изчаквате за около един час, докато веществото се придвижи в кръвта. За приблизително един час органите и тъканите абсорбират радиослепващото вещество. Ако се прави ПЕТ/КТ сканиране, може да ви се направи и интравенозна инжекция с контрастно багрило. Това багрило спомага за получаване на по-остри образи от компютърната томография.

Лягате на масата за изследване, която се вкарва и изкарва от ПЕТ/КТ скенера. Скенерът е с формата на поничка, а диаметърът на отвора или тунела е достатъчно голям, за да се поберете спокойно и да разполагате с място. По време на сканирането трябва да останете неподвижни. Движението може да замъгли изображенията. Ще чуете бръмчене и щракане, докато скенерът прави снимки. Уведомете лекаря, ако престоя в затворено пространство ви кара да се притеснявате. Възможно е да приемете леко успокоително, което да ви отпуснете по време на процедурата. Преди да тръгнете, технологът ще прегледа сканиранията, за да се увери, че изображенията са фокусирани.

6. Колко време отнема сканирането с ПЕТ?

Целият процес на ПЕТ сканиране отнема около два часа. Абсорбирането на веществото трае около 60 минути, а същинското ПЕТ сканиране отнема около 45 минути. След изследването ще трябва да изчакате, докато технологът прегледа сканирането, за да се увери, че изображенията са ясни.

7. Има ли някакви рискове при провеждането на ПЕТ сканиране?

Количеството радиация в радиоактивния трасиращ материал е много ниско. Той не остава в тялото за дълго. След ПЕТ сканиране трябва да пиете много вода, за да помогнете за отмиването на радиоактивното вещество. Като цяло ПЕТ сканирането е безопасно и рядко предизвиква проблеми. Изключение правят бременните жени и новородени, за които трябва допълнителна консултация.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.