Кои са най-често срещаните заболявания, засягащи носа?

image

Кои са най-често срещаните заболявания, засягащи носа?

Всеки ден вдишваме няколко хиляди литра въздух. Носът овлажнява вдишания въздух и задържа частиците мръсотия, както и патогени. Ако носът е болен, той не може да изпълнява тези съществени функции.

1. Кои са най-честите проблеми, засягащи носа?

Най-честите заболявания на носа включват синузит, алергичен ринит (сенна хрема) и носни полипи, затруднено носно дишане, както и често кървене.

Хроничните проблеми с дишането, причинени от изкривена носна преграда или удебеляване на носните конхи, могат да доведат до ринит или синузит. Това води до проблеми с вентилацията и микроби в параназалните синуси. Слузта не може да се оттича, назалното дишане е нарушено и вследствие, на което се развива хроничен синузит.

Ако това не се лекува, могат да се появят допълнителни симптоми с повишено отделяне на слуз, сухо дишане в устата и заболявания на бронхиалната система. При пациенти с астма проблемът може да се задълбочи или да се развие синобронхиален синдром.

Нарушенията във вентилацията и затрудненият дренаж на слузта водят до хронично дишане през устата при много пациенти. Тъй като поради запушването въздухът не се овлажнява и затопля от носната лигавица, може да се стигне до болки в гърлото, дразнеща кашлица и хрипове.

Слузта често се стича по лигавицата на фаринкса към ларинкса и води до капкова инфекция в белите дробове. Това води до ескалация с инфекции на бронхите, дразнене на белите дробове и дори пневмония (синобронхиален синдром).

2. Как възникват проблемите с носа?

Причините за заболяванията на носа включват изкривена носна преграда, подути носни конхи, разширяване на носните конхи, полипи, хроничен възпалителен ринит и в редки случаи тумори. Причината за подуване на носните конхи обикновено е нарушение на невросензорния рефлекс или се причинява външно от алергени, които водят до подуване.

Поради подуването на носната лигавица се засягат и тесните отвори на параназалните синуси. Последиците са главоболие, смущения в обонянието, сълзене на очите и възпаления в параназалните синуси. А в резултат на това се получава хронично нарушение на вентилацията и нарушено оттичане на слузта.

3. Кои са най-честите симптоми на заболявания на носа?

Най-забележимите симптоми са затруднено носно дишане със сухо дишане през устата и силно хъркане, намалена миризма, постоянно течащ нос, отпадналост и умора. Много хора страдат и от нощни паузи в дишането, които се засилват от проблеми с носното дишане. В резултат на това имунната система често е напрегната и има повишена податливост към инфекции.

При синузит могат да се появят главоболие и усещане за натиск върху очите, челото или бузите. Способността за възприемане на миризми и вкус често е ограничена.

Запушването и други проблеми с носа могат да ви накарат да се чувствате зле и да повлияят на възможността да дишате лесно. Нека разгледаме някои често срещани проблема с носа и възможностите за лечението им.

  • Алергичен ринит

Вашият нос е особено чувствителен към въздействието на алергените във въздуха. Излагането на полени, трева, плевели или мухъл може да предизвика неприятни симптоми, като често кихане, запушване, което затруднява дишането, хрема, болка и натиск в синусите, сърбеж в носа, очите, ушите и гърлото.

Лекарствата или инжекциите срещу алергии, спрейовете за нос с рецепта, деконгестантите и антихистамините могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на симптомите.

  • Неалергичен ринит

Неалергичният ринит не се причинява от въздушни алергени, въпреки че симптомите са същите. Излагането на силни дразнители, като дим, прах, замърсяване и силни миризми, утежнява проблема. Спреят за нос с физиологичен разтвор може да помогне за отмиване на дразнителите, намалявайки симптомите. Деконгестантите и предписаните с рецепта кортикостероидни или антихистаминови спрейове за нос също са много полезни.

  • Кървене от носа

Кръвотеченията от носа се случват от време на време на почти всички и обикновено се причиняват от сухи носни канали или удар в носа. Спрейовете за нос с физиологичен разтвор и геловете за нос на водна основа помагат за овлажняване на носните пътища. Ако кръвотечението от носа е силно, може да се наложи каутеризиране на кръвоносния съд, за да се спре кървенето.

  • Изкривена преграда

Преградната стена е слой от кост и хрущял, който разделя ноздрите ви. Много малко хора имат напълно пропорционална носна преграда. Въпреки че много от нас имат изкривена носна преграда, в повечето случаи отклонението е незначително и не влияе на дишането. Ако отклонението е тежко, може да имате  затруднено дишане, чести инфекции на синусите, кървене от носа, главоболие, хъркане и сънна апнея.

Не сте сигурни какво причинява проблемите ви с носа? Лекарят по уши, нос и гърло може да диагностицира проблема и да предложи лечение, което ще помогне да дишате по-лесно. Обадете се на вашия УНГ специалист, за да насрочите среща.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.