Пациентите на възраст под 40 години са по-склонни да възстановят свързаната с COVID загуба на мирис и вкус в сравнение с възрастните хора: Проучване

  • Начало
  • Публикации
  • Пациентите на възраст под 40 години са по-склонни да възстановят свързаната с COVID загуба на мирис и вкус в сравнение с възрастните хора: Проучване
image

Пациентите на възраст под 40 години са по-склонни да възстановят свързаната с COVID загуба на мирис и вкус в сравнение с възрастните хора: Проучване

Усещането за мирис или вкус се възстановява в рамките на шест месеца при 4 от всеки 5 души, преживели COVID-19, които са загубили тези сетива, а вероятността за възстановяване на тези сетива е по-голяма при хората под 40 години, отколкото при по-възрастните, установи проучване на Virginia Commonwealth University.

Според резултатите от проучването, публикувани в American Journal of Otolaryngology, сред 798 участници на провежданото в момента проучване за загуба на обоняние и вкус, които са имали положителен тест за COVID-19 и са съобщили за загуба на обоняние или вкус, участниците, които са по-млади от 40 години, са възстановили обонянието си в по-голяма степен от тези над 40 години. Проучването на VCU изисква участниците в изследването да са на възраст над 18 години.

Д-р Еван Райтер, медицински директор на Центъра за нарушения на мириса и вкуса в VCU Health и съизследовател на проучването, заяви, че последните данни показват, че 4 от 5 участници, независимо от възрастта, са възстановили мириса и вкуса си в рамките на шест месеца.

В нашата група наблюдавахме около 80% възстановяване за период от шест месеца или по-дълъг период„, каза Райтер, професор и заместник-председател на Катедрата по отоларингология – хирургия на глава и шия в Медицинския факултет на VCU. „Въпреки това, 20% все още са много хора, като се има предвид милионите, които са били засегнати от COVID-19.“

Симптомите, с които са се сблъсквали оцелелите от COVID-19, и предшестващите ги заболявания също дават представа за тяхното възстановяване. Лицата с анамнеза за травма на главата по-рядко възстановяват обонянието си. Възстановяването е било по-малко вероятно и при тези, които са имали задух по време на COVID-19. Въпреки това вероятността за възстановяване на обонянието е по-голяма при тези със запушен нос.

По-голямата вероятност за възстановяване на миризмата при субекти със запушен нос е логична, просто защото може да загубите обонянието си, защото сте със силно запушен нос и миризмите не могат да навлязат, а не поради увреждане на нервите вследствие на вируса, както е в други случаи.„, казва Райтер.

По данни на Световната здравна организация в света са регистрирани повече от 230 милиона случая на COVID-19. Ако оценките от проучването отразяват населението по света, повече от 20 милиона души може да имат продължителна загуба на обоняние или вкус повече от шест месеца след поставянето на диагнозата COVID-19.

От април 2020 г., когато се появиха новините за загуба на мирис и вкус като симптом на COVID-19, изследователите от VCU работят, за да определят колко дълго може да продължи загубата на мирис и вкус, свързана с COVID-19, за да помогнат за определяне на лечения или други съображения за здравето на хората, които са загубили тези сетива. До момента близо 3000 души в САЩ са участвали в проучването, което проследява симптомите с течение на времето.

Изследователите от Центъра за нарушения на обонянието и вкуса за това текущо проучване включват:

  • д-р Даниел Коелю, водещ автор и професор в Катедрата по отоларингология – хирургия на главата и шията
  • д-р Ричард Костанцо, старши автор, директор на изследванията на Центъра и почетен професор в Катедрата по физиология и биофизика
  • Закари Конс, студент по медицина в Медицинския факултет на VCU
  • Райтер, професор и заместник-председател на Катедрата по отоларингология – хирургия на глава и шия в Медицинския факултет на VCU

Съавтори на последния документ са и докторът на науките Йонгюн Шин, доцент, и Серенити Бъд, докторант, и двамата от Катедрата по биостатистика в Медицинския факултет на VCU.

Резултатите от предишно проучване, публикувани през април, показват, че 43% от участниците съобщават за чувство на депресия, а 56% – за намалено удоволствие от живота като цяло, докато изпитват загуба на мирис или вкус. Най-често срещаният проблем, свързан с качеството на живот, е намаляването на удоволствието от храната, като 87% от анкетираните са посочили, че това е проблем. Неспособността да се усеща миризмата на дим е най-често срещаният риск за безопасността, за който съобщават 45% от анкетираните. Загубата на апетит (55%) и непреднамерената загуба на тегло (37%) продължават да представляват предизвикателства за пациентите, казва Коелю.

Колкото повече научаваме от тези, които са били засегнати, толкова по-добре можем да посъветваме техните медицински специалисти и дори самите лица как да се справят с тези симптоми„, казва Коелю. „Чрез това проучване продължаваме да придобиваме по-ясна представа за рисковете, които COVID-19 създава за качеството на живот, безопасността и дългосрочното здраве и благополучие, като същевременно търсим отговори за лечението.

За тези, които търсят облекчение от загубата на обоняние, може да помогне обучението по обоняние с помощта на етерични масла.

Продължавам да го препоръчвам на пациентите си. Това е евтино и с нисък риск„, казва Райтер.

Клиничната работна група по обоняние, международна група от лекари със силен изследователски интерес към обонянието, препоръча метода като възможност в началото на 2021 г. Групата установи, че обучението по обоняние може да подпомогне възстановяването на увредени нерви.

Бих казал също така, че потенциално може да накара хората да се настроят малко по-добре на каквото и да е ниво на функцията, която им е останала, така че може да ги направи по-чувствителни и по-способни да използват останалите сензори и неврони, които работят„, каза Райтер.

А за тези, които се притесняват от възможността да загубят тези сетива, Райтер каза, че е необходима доза превенция.

Това, което CDC и СЗО казват – ваксинирайте се, носете маска, спазвайте хигиена на ръцете – всички на пръв поглед прости неща, които са лесно достъпни поне тук, в САЩ, за щастие, са важни„, каза Райтер. „За да се предотвратят тези дългосрочни последици, наистина трябва да сведете до минимум шансовете си да се заразите с болестта на първо място, защото, след като тя се появи, ние просто в момента нямаме начин да повлияем на нейното протичане или на нейната тежест. В този случай превенцията е от изключително значение, тъй като универсално лечение – няма.

Все пак се работи по намирането на решение. Костанцо и Коельо разработват на ранен етап имплант за възстановяване на обонянието години преди пандемията. Двойката е оптимистично настроена, че когато бъде въведено в експлоатация, то може да бъде източник на надежда за хората с трайна загуба на обоняние.

Международният интерес, който наблюдаваме към намирането на решения за загубата на обоняние, предвид трайното ѝ въздействие върху пациентите, рязко нарасна по време на тази пандемия„, казва Костанцо. „Макар да се надяваме, че симптомите на тези хора се подобряват – и повечето от тях се подобряват – това устройство може да промени ситуацията за тези, чието обоняние не се възвръща.“

Устройството ще се държи подобно на кохлеарния имплант, който възстановява слуха на хората със загуба на слуха.

Екипите в Медицинския факултет на VCU са се посветили на намирането на възможности за хората с продължителни симптоми на COVID-19, казва д-р Питър Бъкли, декан на Медицинския факултет на VCU. Докато специалистите в Центъра за обоняние и вкусови нарушения се фокусират върху миризмите и вкуса, други в Клиниката за дълготраен COVID-19 на VCU Health се фокусират върху дългосрочните симптоми на сърцето, мозъка и белите дробове.

Нашият факултет и здравните специалисти се концентрираха върху решаването на проблеми от самото начало на тази пандемия, за да предоставят възможно най-добрите грижи на пациентите„, каза Бъкли. „Проучванията, проведени от Центъра за нарушения на обонянието и вкуса, са водещ източник на информация за загубата на обоняние и вкус и нейното въздействие върху психическото и физическото здраве на хората, изпитващи тези симптоми. Приветствам усилията на изследователите да съберат и споделят тези знания със здравните специалист в цялата страна в името на благополучието на всички пациенти.

Екипът на изследването очаква да насочи вниманието си по-нататък към това как различните варианти на COVID-19, като например вариантът делта, влияят върху загубата на мирис и вкус и възстановяването им. Екипът насърчава тези, които се интересуват от националното проучване за свързаната с COVID загуба на мирис и вкус, да участват.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.