Какво представлява отоневрологът и какво лекува?

image

Какво представлява отоневрологът и какво лекува?

Отоневрологията , както подсказват имената ѝ, съчетава аспекти на отологията (областта на медицината, която изучава ухото и неговите състояния) и неврологията (която се занимава с мозъка и нервната система).

 Отоневрологията е подспециалност в областта на ушите, носа и гърлото (УНГ), която се занимава със състоянията на ухото и как те са свързани с централната нервна система, както и как състоянията на вътрешното ухо могат да доведат до нарушение на равновесието. Тази област се занимава с всички части на ухото, с всички централни и периферни нерви, свързани с него и с това как тази цялостна структура е свързана с другите структури в тялото.


Какви заболявания се лекуват от отоневрологията?

Отоневрологът, както останалите специалисти, лекува немалко заболявания. Единствената разлика е, че те са тясно специализирани в областта на ухото и нервната система.

Състоянията и нарушенията, които се лекуват от невроотологията, са:

  • Инфекции на ухото и темпоралната кост, шум в ушите
  • отит, менингит, токсичен, бактериален и сифилитичен лабиринтит, екстрадурален или мозъчен абсцес и синдром на Рамзи-Хънт (RHS)
  • рехабилитация на вестибуларната функция (равновесие)
  • тежки случаи на световъртеж, като пароксизмален позиционен световъртеж или свързан с мигрена световъртеж
  • тумори на слепоочната кост, на задната черепна яма, на средното ухо и менингиом

Съдови състояния като:

  • инфаркт на лабиринта, исхемия на лабиринта, кръвоизлив в лабиринта и синдром на Wallenberg

Други лекувани състояния са автоимунни заболявания на вътрешното ухо, отосклероза, травми – сътресение на лабиринта, загуба на слуха, предизвикана от травма.

По време на прегледа лекарят ще разгледа стойката и начина, по който ходите. След това ще провери функцията на вътрешното ухо и черепните нерви с няколко различни теста и стимулатори. Някои от техниките, използвани при прегледа, могат да бъдат:

  • Тест на Ромберг, тест за координация между пръстите и носа, очила на Френцел, стимулиране с топла и студена вода и др.

Кога трябва да се обърна към отоневролог?

Може да се наложи да се консултирате с отоневролог, ако имате симптоми, които показват, наличието на отоневрологичен проблем, като загуба на слуха, лицева парализа и проблеми с равновесието. Ако се наложи, отоневрологът заедно с неврохирург и специалист по УНГ ще извършат операция, ако проведените тестове установят специфично отоневрологично състояние.

Нека да разгледаме някои от изброените по-горе заболявания и симптомите, по които да се ориентирате, че трябва да посетите отоневролог.

1. Лабиринтит

Лабиринтитът е възпаление на част от вътрешното ухо, наречена лабиринт. Възможно е да се възпали и осмият черепен нерв (вестибулокохлеарен нерв). Възпалението причинява усещане за въртене (световъртеж), загуба на слуха и други симптоми. При повечето хора тези симптоми отшумяват с течение на времето. Състоянието е сравнително рядко и често засяга само едното ухо.

Симптомите могат да включват усещане за въртене (световъртеж), замайване, липса на равновесие, гадене и повръщане, невъзможност за съсредоточаване, нистагъм (неволно трептене на очните ябълки), загуба на слуха, звънене в ушите. Симптомите варират от леки до тежки. При много хора отшумяват за няколко седмици, а при други продължават по-дълго.

2. Отит

Инфекцията на ухото (понякога наричана остър отит на средното ухо) е инфекция на изпълненото с въздух пространство зад тъпанчето, в което се намират малките вибриращи костици на ухото. Децата са по-склонни към развиването на ушни инфекции, отколкото възрастните.

Тъй като ушните инфекции често се изчистват от само себе си, лечението се съсредоточава върху овладяване на болката и наблюдение на проблема. Понякога за изчистване се използват антибиотици.

Ушната инфекция се причинява от бактерия или вирус в средното ухо. Тази инфекция често е резултат от друго заболяване – настинка, грип или алергия – което причинява запушване и подуване на носните проходи, гърлото и евстахиевите тръби. Някои хора са предразположени към честото развитие на инфекции, което за съжаление, може да доведе до проблеми със слуха и други сериозни усложнения.

Често срещаните признаци и симптоми при децата включват:

  • болка в ухото, особено в легнало положение, проблеми със слуха или реагирането на звуци
  • дърпане на ухото, загуба на равновесие
  • проблеми със съня, плач повече от обикновено

Ако усетите че имате болка в ухото, загуба на равновесие, шум в ушите и наскоро сте имали инфекциознно заболяване, то непременно се обърнете към отоневролог, който ще разреши проблема, преди да е станал неконтролируем.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.