Какво представлява УНГ специалистът?

image

Какво представлява УНГ специалистът?

Ако имате здравословен проблем с главата или шията, личният лекар ще препоръча да се обърнете към оториноларинголог, накратко УНГ лекар. Той лекува проблеми в ушите, носа или гърлото, както и свързаните с тях области.

През 19-ти век лекарите са разбрали, че ушите, носът и гърлото са тясно свързани със система от тръби и проходи. Те изработват специални инструменти, с които да огледат по-отблизо тези области, и измислят начини за лечение на проблемите. Така се ражда нова медицинска специалност, обединяваща лечението на уши, нос и гърло в едно.

1. Какво прави специалистът по УНГ?

Специалистите по УНГ болести са експерти в медицинското лечение на следните заболявания:

Състояния, засягащи ухото. Може да се наложи да посетите лекар по уши, нос и гърло, ако имате нарушение или състояние на ухото, като например увреждане на слуха, ушни инфекции, нарушения, които засягат равновесието, шум в ушите (звънене в ушите) или болка в ухото. Специалистите по УНГ лекуват и вродени нарушения на ухото (нарушения, с които сте родени).

Състояния, засягащи носа. УНГ специалистите диагностицират и лекуват проблеми, които засягат носа, носната кухина и синусите. Тези проблеми могат да повлияят на обонянието, дишането и външния вид.

Състояния, засягащи гърлото. Нарушенията и състоянията, засягащи гърлото, могат да повлияят на говора, пеенето, храненето, преглъщането и храносмилането. Специалистите по УНГ диагностицират, управляват и лекуват усложненията.

Много УНГ специалисти са преминали и допълнително обучение от една до две години в една от следните подспециалности на оториноларингологията:

  • педиатрична оториноларингология (специализирана в УНГ проблеми при деца)
  • отоневрология/аудиология (специализирано в областта на ушите, равновесието и шума в ушите)
  • ларингология (специализирана в областта на гърлото, гласа и преглъщането)
  • ринология (специализирана в областта на носа и синусите)

Ларингология: Специалистите лекуват заболявания и наранявания, които засягат гласовата кутия (ларинкса) и гласните връзки. Те помагат за диагностициране и лечение на проблеми с преглъщането.

Отоневрология: Ако имате някакъв проблем с ушите, тези УНГ лекарите могат да помогнат. Те лекуват състояния като инфекции, загуба на слуха, световъртеж и звънене или бучене в ушите (тинитус).

Педиатрична УНГ: Детето може да не е в състояние да каже на лекаря какво го притеснява. Детските УНГ лекари са специално обучени да лекуват малки деца и разполагат с инструменти и кабинети за преглед, предназначени да успокоят децата.

Често срещаните проблеми включват ушни инфекции, тонзилит, астма и алергии. Детските УНГ лекари се грижат и за деца с вродени дефекти на главата и шията. Те откриват дали детето има проблем с говора или езика.

Ринология: Тези лекари се занимават с носа и синусите. Те лекуват синузит, кървене от носа, загуба на обоняние, запушен нос и необичайни израстъци.

Медицина на съня: Някои УНГ лекари са специализирани в проблеми със съня, които засягат дишането, например хъркане или сънна апнея. Личният лекар може да назначи изследване на съня, за да види дали имате проблеми с дишането в определени моменти през нощта.

2. Какво да очаквам при оториноларинголог?

Попитайте личния лекар да ви насочи към УНГ, който е специализиран в конкретния ви проблем. Друг вариант е да потърсите съвет от познат, който вече е бил при специалист и да послушате съвета му.

По време на първото посещение при УНГ лекаря ще ви попита за симптомите и ще ви прегледа. Някои от изследванията по време на първото посещение могат да включват:

  • аудиометрично изследване при пациенти, които се оплакват от загуба на слуха или проблеми с равновесието
  • назална ендоскопия с малък телескоп, за да се прегледа вътрешността на носа и да се потърсят аномалии
  • изследване на носа, за да се разгледат тъканите в носа, включително преградата
  • изследване на шията за преглед на лимфните възли, щитовидната жлеза и слюнчените жлези
  • изследване на налягането в тъпанчето за наличие на течност, която може да причини загуба на слуха
  • преглед на гласовата кутия

Ако се сблъскате със състояния, засягащи ушите, носа или гърлото, или имате друг проблем в свързана с тях област, потърсете помощ по УНГ лекар, който знае какво да направи по въпроса.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.