Кои състояние изискват спешна медицинска помощ?

image

Кои състояние изискват спешна медицинска помощ?

Всяко заболяване, колкото и незначително да бъде то, нарушава качеството на живот. Всяко състояние е различно едно от друго – някои са остри и внезапни, други хронични и прогресират във времето. Днес ще обърнем внимание на тези, които налагат спешна медицинскa помощ.

1. Кървене

Порязванията и раните причиняват кървене, но тежките наранявания могат да причинят и вътрешно кървене, което не можете да видите. А точно такъв тип кървене нанасят най-много вреди на органите и тъканите.

Не всички случаи на кървене се нуждаят от спешна медицинска помощ, често те могат да бъдат лекувани с първа помощ у дома след съвет от личен лекар. Трябва обаче да потърсите спешна помощ, ако:

  • не можете да овладеете кървенето дори след оказване на първа помощ
  • в раната се вижда предмет, тя изглежда дълбока или виждате тъкан или кост

При загуба на голямо количество кръв пострадалият ще се почувства зле, кожата ще стана по-бледа, ще усети замайване и неспособност да поддържа равновесие, а в някои случаи ще загуби съзнание. Ако това се случи, е необходима спешна медицинска помощ.

2. Затруднено дишане

Стотици са причините, поради които някой може да има затруднения с дишането. Например пристъпи на астма, алергична реакция (анафилаксия) и кашлица или настинка. Задухът се появя по време на упражнения или физическа активност, но ако настъпи внезапно или неочаквано, това може да бъде предупредителен знак.

Ако някой има затруднения с дишането и изпитва някой от следните симптоми, незабавно потърсете помощ:

  • болка при дълбоко вдишване или усещане за стягане на гърдите
  • усещане за недостиг на въздух или невъзможност да си поеме дъх
  • дишане по-плитко или по-бързо от нормалното

Ако някой изпитва затруднения с дишането, той може да се чувства паникьосан, което допълнително да повлияе на дишането му. Опитайте се да запазите спокойствие в такава ситуация.

3. Човек в безсъзнание

Ако видите човек в безсъзнание или някой припадне пред вас, потърсете медицински помощ. Припадъкът се предизвиква от много неща – ниска кръвна захар, дехидратация или от по-тежки състояние. Каква е точната причина трябва да се прецени от специалист.

Ако видите кръв около главата на човека или предмет, на който може да се е ударил при падането, не го местете в никакъв случай. Така рискувате да му навредите и последствията ще бъдат необратими.

4. Сърдечен удар

Инфарктът е сериозно животозастрашаващо състояние, при което снабдяването на сърцето с кръв е внезапно блокирано. Сърдечните пристъпи са по-често срещани при възрастни, но могат да се появят и при деца и тийнейджъри. Изключително важно е, ако смятате, че някой получава сърдечен удар, незабавно да се обадите на спешна помощ и да съобщите.

Ако някой получи сърдечен удар, може да изпита някой от следните симптоми: болка в гърдите, включително усещане за натиск, стягане или притискане в центъра на гръдния кош. Излъчваща болка в лявата ръка, която се разпространява от гръдния кош към ръката. В някои случаи могат да бъдат засегнати и двете ръце, както и шията, челюстта, гърба и стомаха. Други симптоми са задух, изпотяване и замаяност.

Въпреки че силната болка в гърдите е един от най-често срещаните признаци за инфаркт понякога хората не изпитват болка, а вместо това чувстват дискомфорт, подобен на лошо храносмилане. Това е по-често срещано при възрастни хора, диабетици и жени.

5. Инсулт

Инсултът е възниква вследствие на прекъсване на кръвоснабдяването на част от мозъка. Причини за това могат да бъдат кръвен съсирек или кръвоизлив в мозъка.

Най-важното нещо за човек, който получава или е получил инсулт, е времето. Колкото по-скоро някой получи спешна медицинска помощ, толкова повече намаляват шансовете за трайно увреждане. Ако подозирате, че някой получава или е получил инсулт, е жизненоважно да се обадите незабавно на спешна помощ.

Тъй като в тази ситуация най-важно е времето, основните признаци, за които трябва да внимавате са лицето, ръцете и речта.

Променило ли се е лицето им? Отпуснало ли се е на една страна? Може ли да се усмихне, нормално ли е от двете страни? Може ли да вдигне и двете си ръце и да ги задържи вдигнати? Ако подозирате, че някой е получил инсулт, той може да има слабост или изтръпване на едната ръка. Променила ли се е речта му? Станал ли е неясен? Има ли смисъл в речта му? Могат ли изобщо да говорят? Могат ли да разбират какво им казвате и реагират ли адекватно?

Спешните състояния изискват незабавно реагиране. Само при бърза реакции могат да се предотвратят тежки последици.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.