С какво се занимава физиотерапевтът?

image

С какво се занимава физиотерапевтът?

Ако някога сте имали заболяване или травма, които са повлияли на способността ви да се движите или да изпълнявате ежедневни задачи, то вероятно сте се срещали с физиотерапевт, който да ви върне на крака. Физиотерапевтът, работи с пациенти, за да им помогне да се справят с болката, равновесието, подвижността и двигателните функции.

Повечето хора в даден момент от живота се нуждаят от физиотерапевт. Личният лекар би ви насочил към такъв след автомобилна катастрофа, операция или за справяне с болките в кръста. Те работят с пациенти с всички видове заболявания или ограничения.

1. Какво прави физиотерапевтът?

Физиотерапевтът работи с пациентите и подготвя индивидуални програми, предназначени да възстановят в максимална степен функционалните способности и движения. Те са обучени да помагат на пациенти от всички етапи на живота – от бебе до старост – чиито функции и движения са повлияни от фактори като заболяване, влошено здравословно състояние, наранявания, фактори на околната среда, стареене, проблеми с тегло и др.

Физиотерапевтите постигат това, като използват различни методи, включително:

  • карат пациента да прави определени упражнения
  • масажират мускулите и показват на пациентите как да ги раздвижват в домашни условия
  • използват устройства за мускулна стимулация
  • преподават определени дейности, свързани с начина на живот, като ходене, стойка и др.

Физиотерапевтите не са занимават само с физическите аспекти на вашето благосъстояние, но и с емоционалното, психологическото и социалното положение. Те работят на всички етапи от здравеопазването, включително превенция, обучение, интервенция, рехабилитация и лечение. Целта на физиотерапевта е да подобри качеството ви на живот.

2. Какви състояния лекуват физиотерапевтите?

Физиотерапевтът може да лекува огромен брой състояния и наранявания. Някои примери включват следните:

  • Ортопедични – болки в гърба, синдром на карпалния тунел, артрит, болки в кръста, заболявания на стъпалата, ишиас, заболявания на коляното, ставни проблеми и др.
  • Неврологични – множествена склероза, невропатия (увреждане на нервите), световъртеж (чувство на замаяност/неуравновесеност), детска церебрална парализа, състояния след инсулт, мозъчно сътресение и др.
  • Автоимунни – фибромиалгия, синдром на Рейно, ревматоиден артрит, синдром на Гилен-Баре

Те могат да работят в клиника, болница, старчески дом или рехабилитационно заведение, или да посещават пациента в дома му. Често работят с лекари, като предоставят обратна информация за напредъка на пациента и за всички проблеми, които забелязват, докато работят с него.

3. Причини да посещавате физиотерапевт

Има редица причини, поради които да посетите физиотерапевт. Понякога семейният лекар ви насочва, за да се справите с конкретна травма или състояние. В други случаи ще отидете сами и ще се подложите на физиотерапия.

Някои от най-честите причини, поради които хората посещават физиотерапевт, включват:

Заболяване: След продължително заболяване или по време на заболяване, което оказва влияние върху подвижността, равновесието или двигателните умения. Някои хронични здравословни състояния като диабет влияят на мобилността и равновесието.

След операция: След операция ставането и раздвижването са много важна част от оздравителния процес. Ако е засегната част от тялото, като ръка, крак или гръб, физиотерапията може да помогне на пациента да възстанови използването или да компенсира.

Наранявания: Нараняванията, които оставят пациента със силна болка или невъзможност да се движи, често могат да бъдат преодолени чрез физиотерапия.

Стареене: С напредването на възрастта в тялото на хората настъпват промени, които оказват влияние върху движението и функциите. Физиотерапията помага да възвърнат част функциите или да ги научи как да работят със загубените.

Сериозни здравни кризи: Инфаркт, инсулт, мозъчна травма и други сериозни състояния могат да оставят човек с големи затруднения в нормалното функциониране в ежедневието. Физиотерапията ще помогне на пациентите да възстановят част или цялата си функция.

Подобряване на физическото представяне: Спортисти или дори просто пациенти, които искат да постигнат по-добри резултати във физическите занимания, могат да се обърнат към физиотерапията, за да научат стратегии за максимално увеличаване на потенциала на тялото за постигане на резултати.

Физиотерапевтът е професионално обучен специалист, който да помогне на пациента да се справи със затрудненията с придвижването, появи ли се по една или друга причина. Не се страхувайте да се доверите на услугите на физиотерапевт.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.