Ринопластика

image

Ринопластика

Ринопластиката е операция, която променя формата на носа. Мотивацията за ринопластиката може да бъде промяна на външния вид на носа, подобряване на дишането или и двете.

Горната част от структурата на носа е костна, а долната – хрущялна. Ринопластиката може да промени костта, хрущяла, кожата или и трите. Когато планира ринопластиката, хирургът вземе предвид другите черти на лицето, кожата на носа и това, което пациентът иска да промени.

Както при всяка голяма операция, ринопластиката крие рискове, като например:

  • Кървене
  • Инфекция
  • Нежелана реакция към анестезията

Други възможни рискове, специфични за ринопластиката, включват, но не се ограничават до:

  • Затруднено дишане през носа
  • Постоянно изтръпване в носа и около него
  • Възможност за неравномерен вид на носа
  • Болка, промяна на цвета или подуване, които могат да продължат известно време
  • Белези
  • Дупка в носната преграда – перфорация на носната преграда
  • Необходимост от допълнителна операция

Преди да се насрочи ринопластика, трябва да се осъществи среща с хирург, за да се обсъдят важни фактори, които определят дали операцията е възможно да се отрази добре. Тази среща обикновено включва:

    Медицинска история – най-важният въпрос, който лекарят задава, е за мотивацията за операция и за целите, които се стремят. Медицинският специалист ще зададе и въпроси за медицинската история – включително история на носна обструкция, операции и всички лекарства, които се приемат. Ако има нарушение на кръвосъсирването, например хемофилия, може да не се осъществи ринопластика.

    Физически преглед – лекарят ще извърши пълен физически преглед, включително всякакви лабораторни изследвания, като например кръвни тестове. Освен това той ще прегледа чертите на лицето и вътрешната и външната страна на носа.

    Физическият преглед помага на лекаря да определи какви промени трябва да се направят и как физическите особености, като например дебелината на кожата или здравината на хрущяла в края на носа, могат да повлияят на резултатите. Физическият преглед е от решаващо значение и за определяне на въздействието на ринопластиката върху дишането.

    Правене на снимки – ще бъдат направени снимки на носа от различни ъгли. Хирургът може да използва компютърен софтуер за манипулиране на снимките, за да покаже какви резултати са възможни. Лекарят ще използва тези снимки за оценка преди и след операцията, за справка по време на операцията и за дългосрочни прегледи. Най-важното е, че снимките позволяват конкретно обсъждане на целите на операцията.

    Обсъждане на пациентските очаквания – пациентът и лекарят трябва да разговарят за мотивите и очакванията. Медицинският специалист ще обясни какво може и какво не може да направи ринопластиката и какви могат да бъдат резултатите.

    Ако е налице малка брадичка, хирургът може да разговаря с пациента за извършване на операция за увеличаване на брадичката. Това е така, защото малката брадичка ще създаде илюзията за по-голям нос. При тези обстоятелства не е задължително да се прави операция на брадичката, но тя може да балансира по-добре профила на лицето.

През първите няколко дни след анестезията може да има пропуски в паметта, забавено време за реакция и нарушена преценка.

Трябва да се избягват лекарства, съдържащи аспирин или ибупрофен, в продължение на две седмици преди и след операцията. Тези лекарства могат да увеличат кървенето. Приемат се само тези лекарства, които са одобрени или предписани от хирурга. Също така се избягват билкови лекарства и хранителни добавки, продавани без рецепта.

Ако пациентът пуши, трябва да спре, защото тютюнопушенето забавя оздравителния процес след операцията и може да повиши вероятността за поява на инфекция.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.