Инфекции на ушите при кучетата

image

Инфекции на ушите при кучетата

Как да разпознаете възпаленото ухо на Вашия домашен любимец? Как трябва да се лекува и ще се повтори ли? Тези въпроси са често задавани във всяка ветеринарна практика. Със следващите редове ще ви кажем повече за това заболяване и как Вие може да помогнете на животното си ако често страда от възпаление на ушите.

Ушите на кучетата са с различни форми и размери, но анатомията им е уникална в сравнение с тази на човешките уши. Кучетата имат дълъг ушен канал с вертикална и хоризонтална част. Това създава L-образна форма, заради която по-лесно се задържат остатъци, което често довежда до инфекции..

Анатомично накратко ухото представлява ушен канал , след който следва тъпанчето, а след него – средното и вътрешното ухо. Инфекциите на ушите (наречени отити) се делят на три вида, в зависимост от мястото на възпаление.

  • Външен отит: възпаление на ушния канал
  • Отит на средното ухо
  • Вътрешен отит

Външният отит е най-често срещаната от тези три инфекции, тъй като това е частта от ухото, която е най-изложена на външни фактори. Ушните инфекции могат да бъдат остри и еднократни или хронични и повтарящи се. Кучетата могат да имат инфекция и в едното или в двете уши едновременно

Признаци на ушни инфекции при кучетата

Здравото ухо на кучето е чисто и сухо. Нормално е във външния ушен канал да живеят малки количества микроорганизми и дрожди, но когато се натрупат остатъци или структурата на канала е нарушена, тези бактерии и дрожди могат да се размножат и да предизвикат инфекция.Често срещаните признаци на ушни инфекции при кучетата включват:зачервяване, миризма, сърбеж или чесане, болка, поклащане на главата, накланяне на главата, наличие на секрет

Вследствие на инфекция на ушите, кучетата могат да получат загуба на слуха или проблеми с равновесието. В редки случаи ушната инфекция може да повлияе на апетита на кучето – това се наблюдава по-често при отит на средното или вътрешното ухо.

Какви са причините за ушните инфекции при кучетата?

Много неща могат да причинят ушни инфекции при кучетата. След като ушната среда стане влажна или възпалена, бактериите или дрождите лесно се разрастват и причиняват инфекция.

Най-често срещаниър причини за инфектиране на ухото на кучето са: чужди тела (осили,вода,мръсотия), ушна краста, прекомерна влага при къпане или плуване, хранителни алергии, алергии, атопичен дерматит, ендокринни проблеми като хипотиреоидизъм , автоимунни заболявания , полипи и други.

Всички тези проблеми могат да направят ушния канал податлив на бактериална инфекция и/или инфекция с дрожди. Когато кучето изпитва болка, чеше се и се изтръсква по-често от обикновено, може да се развие и ушен хематом. Това е разкъсване на кръвоностни съдове на ушната мида, което води до изливане на кръв на мястото, придружено с подуване и болка.

Заразни ли са ушните инфекции при кучетата?

Това зависи от причината, но повечето ушни инфекции при кучетата не са заразни. Ако обаче причината са крастни кърлежи , ушната инфекция е много заразна.

При откриване на ушна краста, всички домашни любимци в дома трябва да се лекуват едновременно. Ушните акари се срещат сравнително често при малки кученца и котенца и могат лесно да бъдат пропуснати в първите дни след идването на малкото пале в новия му дом.

Има и редица микроорганизми, които се намножават при инфекция на ушите. Ветеринарният Ви лекар ще вземе проба от ухото и причинителят ще бъде уточнен, а заедно с това и заразността на дадената инфекция.

Ако имате любимец с ушна инфекция, преди и след третирането му си мийте ръцете и не му позволявайте много близък контакт с други животни.

Ще изчезне ли сама ушната инфекция на кучето?

Най-често ушната инфекция на кучето не изчезва от само себе си. Всички видове отит изискват ветеринарен лекар, който да прегледа състоянието на ухото и да предпише подходяща терапия. Ако тъпанчето е спукано, някои почистващи препарати и лекарства могат да бъдат токсични за средното ухо.

Можете ли да лекувате ушните инфекции на кучето у дома?

Категорично НЕ. Ушните инфекции при кучетата изискват лечение и медикаменти от ветеринарен лекар, за да се възстанови здравият ушен канал.

След като ветеринарният лекар прецени състоянието на вашия домашен любимец, той ще определи дали е подходящо по-нататъшно домашно лечение. Това може да се направи, ако има малко количество замърсявания и тъпанчето е непокътнато.

Как се лекува ушната инфекция при кучетата?

По време на прегледа, Вашият ветеринарен лекар ще използва отоскоп , за да огледа с този специален уред всички структури на ухото. Ако има голямо количество секрет, който пречи на щателното оглеждане, ушите на кучето Ви ще бъдат почистени.

Следващата стъпка е вземане на проба от болното ухо – за микроскопско изследване (цитология) и микробиологично изследване.

Цитологията дава информация на ветеринарните лекари какви клетки и микроорганизми има в ухото на домашния Ви любимец.

Микробиологичното изследване на секрета идентифицира причинителя на инфекцията и дава информация за подходящите антибиотици за лечение.

Възможно е да са нужни и кръвни изследвания, за да се проследи цялостното състояние на пациента.

След като се установят подробностите за ушната инфекция на вашето куче, възможните варианти за лечение са:

  • Локални

Често може да се използва почистващо средство в комбинация с маз или ушни капки.

  • Терапия с таблетки

В зависимост от тежестта на инфекцията може да се използва перорален антибиотик, противогъбично или стероидно лекарство, за да се подпомогне лечението на ухото отвътре навън.

  • Хирургично лечение

Ушите, които са имали тежко хронично заболяване, може вече да не реагират на медицинското лечение. Целта на операцията при тези уши е да се отвори каналът или понякога да се отстрани напълно цялата инфектирана тъкан.

Какво да направите, ако кучето ви има хронични ушни инфекции?

Хроничните ушни инфекции могат да отнемат много време и да бъдат мъчителни за всички –  за домашния любимец, собственика и дори за ветеринарния лекар.

Някои породи кучета по-често имат проблеми с повтарящи се ушни инфекции. Това може да се дължи отчасти на генетиката, формата на ухото или индивидуалната му анатомия.

Кокер-шпаньолите например често получават хронични инфекции поради дългите, големи уши и големия брой церуминозни жлези (ушни потни жлези, които произвеждат ушна кал).Шар-пейовете имат малки ушни канали, в които могат да се задържат секрети. Лабрадор ретривърите и голдън ретривърите са склонни към алергии и при тех също наблюдаваме възпаление на ушите като част от алергичната реакция. Шнауцерите и пуделите често имат излишни косми в ушния канал.

Как да предотвратим ушни инфекции при кучета и кученца?

Редовното почистването и поддържането на ушите са важна част от грижата за домашните любимци. Тъкмо поддържането на добра хигиена на ушите ще намали честотата на инфекции при Вашия домашен любимец. Рутинното почистване на ушите е особено важно, ако кучето ви плува често. Почистването се извършва най-добре с професионален продукт за почистване на уши на кучета. Обикновено те са специално разработени за ефективни pH диапазони за кучета и съдържат изсушаващи агенти. Не използвайте алкохол или водороден пероксид, тъй като те могат да убият здравите клетки на ухото. Ако нямате опит с почистването на уши на кучета, попитайте ветеринарния си лекар за насоки.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.