Хранителни заболявания на домашните птици

  • Home
  • Blog
  • Хранителни заболявания на домашните птици
image
  • By
  • 23.06.2022

Хранителни заболявания на домашните птици

Голяма част от заболяванията, които засягат птиците се дължат на недостиг или излишък на витамини или елементи поради неправилно хранене. В тази статия ще прочетете повече за някои от тези заболявания и как да ги лекувате.

Много от заболяванията, които се наблюдават при домашните птици, се дължат на недохранване. Това включва чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност, дихателни нарушения, заболявания на опорно-двигателния апарат и репродуктивни проблеми.

  • Затлъстяване

Затлъстяването е често срещано явление при птиците компаньони. Диетата с високо съдържание на мазнини (семена, ядки и много трапезни храни), прекомерното количество храна и заседналият начин на живот са фактори, които допринасят за това. Затлъстяването обикновено се определя като птица с 20% над идеалното тегло, с оценка на състоянието на тялото 4 от 5. Към затлъстяване са предразположени галахите, папагалите макао, амазонките и папагалите квакер. Клиничните признаци може да не са очевидни, но включват куцота (пододерматит и/или артрит) и дихателни проблеми от прекомерните коремни мазнини.

Птиците със затлъстяване трябва да бъдат прехвърлени на гранулирана храна с контрол на порциите. Упражненията трябва да се насърчават чрез осигуряване на по-голяма клетка с множество купички за храна около клетката, за да се стимулира движението. Въжените или спираловидните кацалки ще насърчат катеренето и баланса. За летящите птици трябва да се осигури клетка за летене на открито, а за нелетящите птици трябва да се насърчава ходенето или изкачването по стълби. Затлъстелите птици са по-предразположени към артрит, мастно чернодробно заболяване (чернодробна липидоза), атеросклероза и сърдечни заболявания. Собствениците трябва да претеглят птиците всяка седмица, за да следят теглото им.

  • Дефицит на витамин А при домашните птици

Витамин А играе важна роля за здравето на птиците и е от решаващо значение за здравата имунна система. Хиповитаминозата А причинява плоскоклетъчна метаплазия на епитела в орофаринкса, хоаната, синусите, стомашно-чревния тракт, урогениталния тракт, репродуктивния тракт и уропигиалната жлеза, както и хиперкератоза на краката. Хранителните режими, включващи само семена, и дори смесените хранителни режими, включващи ½ семена и ½ гранули (ако не се контролират порциите), са бедни на витамин А.

Клиничните признаци са секрет от носа, кихане, периорбитално подуване, конюнктивит, диспнея, полиурия и полидипсия, лошо качество на перата, скубане на перата и анорексия. Птиците могат да имат липсваща или притъпена папила на хоаналния процеп. В устата, очите и синусите и около тях могат да се появят бели налепи (хиперкератоза). При хронични епителни състояния (напр. пододерматит, синузит и конюнктивит), които са рефрактерни или се повтарят, често основната причина е недостигът на витамин А. Птиците с репродуктивни заболявания, които се хранят с лоши диети, трябва да се считат за дефицитни.

Лечението включва лечение на вторични инфекции, добавяне на витамин А и преминаване на птицата на качествена гранулирана храна. Може да се прилага парентерално витамин А (100 000 U/kg, IM). Прекурсорите на витамин А, като спиролина, които се разпръскват ежедневно върху храната, са безопасен начин за допълване на диетите с недостиг на витамин А. Диетите на всички домашни птици трябва да се оценяват за съдържание на витамин А.

  • Недостиг на йод при домашните птици

Гуша или хиперплазия на щитовидната жлеза се появява при бугеригари, които се хранят с пълнозърнести храни, бедни на йод. Това състояние вече не е често срещано поради наличието на гранулирани и обогатени диети. Класическите признаци са респираторен стридор, хрипове или щракане, дължащи се на натиска на щитовидната жлеза върху сиринкс. Йодът на Лугол (1 капка/250 ml питейна вода) може да се използва, докато се премине към хранене с гранули или обогатени семена и клиничните признаци отшумят.

  •  Дисбаланс на калция, фосфора и витамин D3 при домашни птици

Хранителните режими на основата на семена са добре познати със своя калциево-фосфорен дисбаланс и недостиг на аминокиселини. Слънчогледовите семки, които са предпочитани от много питомни птици, са с ниско съдържание на калций, с недостиг на незаменими аминокиселини и с високо съдържание на мазнини. Противно на общоприетото схващане, семената от шафран всъщност са с по-високо съдържание на мазнини от слънчогледовите семена и също съдържат недостатъчно аминокиселини и калций.

  • Натрупване на желязо при домашните птици

Болестта на натрупване на желязо се отнася до заболяване, което се проявява при прекомерно натрупване на желязо в черния дроб. Хемахроматозата е запазена за случаи, свързани с действителна патология. При повишаване на нивата на желязо в черния дроб, чернодробните лизозоми се увреждат и освобождават йонно желязо, което води до окислително увреждане на мембраните и протеините. Болестта на натрупване на желязо е често срещана при мините и туканите и при някои птици от зоологическите градини, като например райските птици; понякога се съобщава за нея при домашни птици, особено при лори.

Болестта на натрупване на желязо е свързана с прекомерния прием на желязо с храната. Въпреки това не всички птици са засегнати от това заболяване, когато се хранят с подобни диети, а стресът или генетичните фактори също могат да играят роля. Някои храни, богати на витамин С, като цитрусовите плодове, увеличават приема на желязо с храната. Настоящите препоръки за прием на желязо в храната на тукани и мини са <50-100 ppm.

Клиничните признаци на болестта на натрупване на желязо при домашните птици са анорексия, загуба на тегло, депресия, подут корем с асцит, диспнея и биливердинурия. Черният дроб, далакът и сърцето са най-често засегнатите органи. Клинично често се наблюдават циркулаторна недостатъчност, асцит и хипоалбуминемия. Диагнозата се поставя чрез чернодробна биопсия.

Лечението включва периодична флеботомия, хелатиране на желязото и промяна на диетата. Препоръчването на диети с ниско съдържание на желязо за домашните мини и тукани е разумно (има търговски формули). Трябва да се избягват храни с високо съдържание на витамин С. Предлага се добавяне на хелатори, като танини, фибри и фитати.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.