Какво представлява лупусът? (Част 1)

  • Home
  • Blog
  • Какво представлява лупусът? (Част 1)
image
  • By
  • 15.09.2022

Какво представлява лупусът? (Част 1)

Лупусът е продължително автоимунно заболяване, при което имунната система на организма става хиперактивна и атакува нормални, здрави тъкани. Симптомите включват възпаление, подуване и увреждане на ставите, кожата, бъбреците, кръвта, сърцето и белите дробове.

Поради комплексния си характер понякога наричат лупуса “болестта на 1000 лица“.

В Съединените щати хората съобщават за около 16 000 нови случая на лупус всяка година, а по данни на Американската фондация за лупус до 1,5 милиона души може да живеят с това заболяване.

От фондацията твърдят, че лупусът засяга най-вече жените и е най-вероятно да се появи на възраст между 15 и 44 години.

Лупусът привлече общественото внимание през 2015 г., след като певицата Селена Гомес обяви, че е получила диагнозата в късните си тийнейджърски години и се е подложила на лечение на заболяването.

Лупусът не е заразно заболяване. Човек не може да го предаде по полов път или по какъвто и да е друг начин на друг човек.

В редки случаи обаче жени с лупус могат да родят деца, които развиват форма на лупус. Това се нарича неонатален лупус.

Съществуват различни видове лупус.

  • Системен лупус еритематозус

Системният лупус еритематозус е най-познатият вид лупус. Той е системно заболяване. Това означава, че оказва влияние върху цялото тяло. Симптомите могат да варират от леки до тежки.

Той е по-тежък от други видове лупус, като дискоидния лупус, защото може да засегне всеки от органите или органните системи на тялото. Той може да причини възпаление на кожата, ставите, белите дробове, бъбреците, кръвта, сърцето или комбинация от тях.

Това състояние обикновено преминава през цикли. В периодите на ремисия лицето няма симптоми. По време на обостряне заболяването е активно и се появяват симптоми.

  • Дискоиден лупус еритематозус

При дискоидния лупус еритематозус (DLE) (или кожен лупус) симптомите засягат само кожата. По лицето, шията и скалпа се появява обрив.

Повдигнатите участъци могат да станат плътни и люспести, като може да се стигне до образуване на белези. Обривът може да продължи от няколко дни до няколко години и може да се появи отново.

DLE не засяга вътрешните органи, но според Американската фондация за лупус около 10 % от хората с DLE развиват системен лупус еритематозус. Не е ясно обаче дали тези лица вече са имали системен лупус еритематозус и просто са показали клинични признаци по кожата, или има прогресия от DLE на системен лупус еритематозус.

  • Подостър кожен лупус еритематозус

Острият кожен лупус еритематозус се отнася до кожни лезии, които се появяват по части на тялото, изложени на слънце. Лезиите не причиняват белези.

  • Лупус, предизвикан от лекарства

При около 10 % от хората със системен лупус еритематозус симптомите се появяват поради реакция към някои лекарства, отпускани с рецепта. Според справочника Genetics Home Reference около 80 лекарства могат да причинят това състояние.

Сред тях са някои от лекарствата, които хората използват за лечение на гърчове и високо кръвно налягане. Сред тях са и някои лекарства за щитовидната жлеза, антибиотици, противогъбични средства и орални контрацептивни таблетки.

Лекарствата, които често се свързват с тази форма на лупус, са:

  • Хидралазин – лекарство за хипертония
  • Прокаинамид – лекарство за сърдечна аритмия
  • Изониазид, антибиотик – използван за лечение на туберкулоза (ТБ)

Лекарственият лупус обикновено отшумява, след като човек спре да приема лекарствата.

  • Неонатален лупус

Повечето бебета, родени от майки със системен лупус еритематозус, са здрави. Въпреки това, около 1%  жени с автоантитела, свързани с лупус, ще имат бебе с неонатален лупус.

Жената може да има системен лупус еритематозус, синдром на Сьогрен или да няма никакви симптоми на заболяването.

Синдромът на Сьогрен е друго автоимунно състояние, което често се среща при лупус. Основните симптоми включват сухота в очите и сухота в устата.

При раждането си бебетата с неонатален лупус могат да имат кожен обрив, чернодробни проблеми и нисък брой на кръвните клетки. Около 10 процента от тях ще имат анемия.

Пораженията обикновено изчезват след няколко седмици. При някои бебета обаче се наблюдава вроден сърдечен блок, при който сърцето не може да регулира нормално и ритмично изпомпване. Бебето може да се нуждае от пейсмейкър. Това може да бъде животозастрашаващо състояние.

Важно е жените със системен лупус еритематозус или други свързани автоимунни заболявания да бъдат под лекарско наблюдение по време на бременността.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за Вашето здраве е най-важна.