Всичко, което трябва да знаете за FIV и FeLV (котешки СПИН и котешка левкемия)

  • Home
  • Blog
  • Всичко, което трябва да знаете за FIV и FeLV (котешки СПИН и котешка левкемия)
image
  • By
  • 20.09.2022

Всичко, което трябва да знаете за FIV и FeLV (котешки СПИН и котешка левкемия)

  • Какво представляват FeLV и FIV?

Вирусът на котешката левкемия (FeLV) и вирусът на котешкия имунодефицит/СПИН (FIV) принадлежат към една и съща група вируси – групата на ретровирусите. Те са донякъде свързани помежду си и действат по сходен начин.

Ретровирусите като FeLV и FIV са особено опасни, защото имунната система обикновено не успява да ги отстрани напълно (за разлика от много други вируси), така че засегнатите котки са болни за цял живот. Котешкият имунодефицитен вирус (FIV) е свързан с човешкия имунодефицитен вирус (HIV), но хората и котките не могат да се заразяват взаимно със съответните вируси.

  • Как котките се заразяват с FeLV или FIV?

Котките могат да се заразят с FeLV и FIV чрез контакт с други котки.

Вирусът на котешката левкемия обикновено се предава чрез слюнка, най-често от дружелюбни, социални котки, които обичат да се чистят взаимно и нямат нищо против да споделят купички за храна. Въпреки това FeLV може да се предаде и чрез ухапване – котките, живеещи навън често се бият и са особено застрашени, както и тези, които имат навика да бягат от дома.

Вирусът на котешкия имунодефицит обикновено се предава чрез ухапване от заразена котка, така че индивидите с FIV обикновено са мъжки некастрирани котки, общуващи със същия пол , борещи се за територия и женски.

  • Какви са клиничните признаци на FeLV или FIV?

Както FeLV, така и FIV причиняват сходни вреди, като постепенно отслабват имунната система. Заразените котки стават податливи на инфекции, които здравата имунна система често би преборила. Заразените котки в напреднал стадий на заболяването имат много по-голям шанс да развият раково заболяване. Друг често срещан проблем, особено при котките с FeLV, е анемията. Въпреки името си, вирусът на котешката левкемия не причинява непременно левкемия – той може да я причини, но също така причинява и множество други заболявания.

Няма типични клинични признаци за нито едно от двете заболявания. Обикновено ветеринарните лекари започват да се съмняват, когато преглеждат котка или с постоянни инфекции, с които би трябвало да могат да се преборят, или с “нестандартно” заболяване, или с няколко едновременни инфекциозни проблема.

  • Как се диагностицира заболяването?

Съществуват две възможни ситуации, в които се извършват тестове за FeLV или FIV. Първата ситуация е когато ветеринарният лекар има съмнение, че първопричината за текущото заболяване са FeLV или FIV. Спасените бездомни котки почти винаги преминават изследване за тези заболявания. Вторият вариант е клинично здрава котка – такива котки се изследват за FeLV и FIV, за да се гарантира, че тя вече не е носител на вируса и евентуално да бъдат безопасно ваксинирани.

Каквато и да е причината за изследване на котката е възможно да се диагностицира FeLV и FIV с кръвен тест, който може да се направи във ветеринарна клиника.

  • Може ли да се лекува FeLV или FIV?

Котките, носители на вируса FeLV и FIV, не могат да бъдат излекувани. За HIV в хуманната медицина вече са налични усъвършенствани антивирусни лекарства – те могат ефективно да потискат активността на вируса за дълъг период от време. Малко от тези (много скъпи) лекарства са използвани при котки и не е известно дали тези лекарства са ефективни за FeLV/FIV и дали са безопасни за котките.

Тъй като по-голямата част от клиничните признаци, причинени от FeLV и FIV, се дължат на нефункционираща имунна система, често е възможно да се лекуват всякакви вторични инфекции или проблеми, като по този начин на пациента се осигурява добро качество на живот за по-дълъг период от време.

Не трябва да се забравя, че заразеният индивид представлява опасност за останалата част от популацията на котките и ще разпространи FeLV или FIV, ако не бъде изолиран от други котки.

  • Как можете да предпазите котката си от  FeLV или FIV?

Въпреки че FeLV не може да се лекува, след като котката е носител на болестта, възможно е да се предотврати заразяването чрез ваксинация. Ваксинацията срещу FeLV е препоръчителна за всички котки, които могат да излизат навън или имат контакт с котки, които излизат навън.

За съжаление няма ваксина срещу FIV, така че превенцията е много по-трудна, отколкото при FeLV. Всяка котка, която не се държи на закрито през цялото време, е изложена на риск от заразяване с FIV.

  • Какво се случва, ако тестът на вашата котка е положителен?

Това може да зависи много от причината, поради която котката ви е била тествана. Ако тя е била тествана поради тежко или повтарящо се заболяване и е положителна за едното или двете заболявания, това означава, че заболяването вече е налице и имунната система вече е компрометирана. При тези обстоятелства, за съжаление, перспективите могат да бъдат лоши. Но все пак е възможно да осигурите на котката си добро качество на живот за определен период от време с помощта на лекарства и много добри грижи. Въпреки това тя ще разнася вируса и следователно ще представлява опасност за другите котки.

Ако вашата котка, която е положителна за FeLV или FIV, е здрава и е била тествана като рутинна предпазна мярка, тогава перспективите са индивидуални за всяко животно, като може да минат месеци или дори много години, преди болестта да се прояви, а междувременно котката да изглежда здрава. Въпреки това тя ще може да предаде вируса на други котки. Това означава, че котката ви трябва да се държи на закрито и далеч от други котки.

Тези страшни диагнози се срещат често при пациентите на ветеринарните лекари, защото са на пръв поглед незабележими, лесно се предават и стопаните нямат достатъчно информация. Но добрата новина е,че има начин да предпазите любимата си котка от тях или поне да намалите риска от заразяване след като сте запознати с тези две вирусни заболявания. Ваксинацията, кастрацията и добрата грижа ще направят животът на котката Ви по-дълъг и жизнерадостен!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.