Коронавирусът при котките

  • Home
  • Blog
  • Коронавирусът при котките
image
  • By
  • 22.09.2022

Коронавирусът при котките

Коронавирусът е една от най-обсъжданите теми с последните три години. Всекидневно ветеринарните лекари получават въпроси за коронавируса при котките. В следващите редове ще намерите своите отговори.

  • Какво представлява FIP и как протича заразяването с FCoV ?

FIP е съкращение от котешки инфекциозен перитонит и се причинява от котешки коронавирус (FCoV).

Коронавирусната инфекция е изключително често срещана при котките, особено в районите с висока популация. Смята се, че 25-40 % от домашните котки са положителни за FCoV (в колониите обаче този процент е близо 80 %). Вирусът се реплицира в чревния тракт и се отделя с изпражненията, където може да оцелее няколко дни, а инфекцията настъпва след поглъщане на вируса, обикновено чрез близане.

  • Как FCoV причинява FIP?

Инфекцията обикновено е ограничена до стомашно-чревния тракт (с много ограничена вирусна репликация на други места). Докато се реплицира в червата, вирусът понякога може да претърпи спонтанна мутация, която да причини FIP. Този нов щам се различава от първоначалния по това, че вече не е в състояние да се размножава в червата, а предпочита да използва макрофагите (една от важните клетки на имунната система). Когато това започне, вирусът се разпространява из тялото и ако не бъде посрещнат с подходящ имунен отговор, се развива FIP.

  • Какви са клиничните признаци на FIP?

Клиничните признаци на FIP варират значително и за съжаление могат да имитират други болестни процеси. Ранните признаци обикновено са неясни, но могат да включват променлива температура, летаргия и намален апетит.

Съществуват две основни форми на заболяването, известни като “влажна” или “изливна” болест и “суха” или “неизливна” болест. В действителност много котки могат да имат смесица от тези два типа:

  • Какво представлява сухият FIP?

Смята се, че сухата форма на заболяването се развива поради частично ефективен имунен отговор, който ограничава, но не спира вирусната репликация, което обикновено е достатъчно, за да спре натрупването на течности, но не е достатъчно, за да предотврати заболяването. Тази форма често води до развитие на хронични възпалителни лезии около кръвоносните съдове и в други органи, известни като пиогрануломатозно възпаление. В 30 % от случаите това възпаление може да засегне очите или мозъка, но може да засегне и бъбреците, черния дроб, белите дробове и кожата, което означава, че може да се наблюдава широк спектър от признаци.

  • Какво представлява мократа FIP?

Тази форма на заболяването се характеризира с натрупване на течност в коремната и/или гръдната кухина, причинено от възпаление (наречено васкулит), което може да доведе до раздуване на корема и развитие на перитонит или затруднено дишане. При мократа ФИП течността, която се натрупва, обикновено е с много високо съдържание на протеини и често е с прозрачен жълтеникав цвят.

При някои котки могат да се появят признаци, които са комбинация от мокро и сухо заболяване.

  • Кои котки са най-застрашени от FIP?

FIP може да се появи при всяка котка на всякаква възраст, но най-често се среща при млади котки, като 80 % от случаите са при котки на възраст под две години. FIP се среща най-често и в развъдници и в домакинства с голям брой котки, вероятно отчасти поради стреса от пренаселеността, който потиска имунния отговор.

  • Как се диагностицира FIP?

Диагностицирането на FIP може да бъде трудно, отчасти поради неспецифичните клинични признаци и отчасти поради липсата на прост диагностичен тест

Вашият ветеринарен лекар може да заподозре FIP, ако животното покаже повишени бели кръвни клетки, повишена концентрация на глобулин (протеин в кръвта), повишени чернодробни ензими и жълтеница (жълто оцветяване на кожата).

Ако в коремната кухина има течност, може да се вземе проба от нея и да се оцени нивото на протеините. Други изследвания, които могат да бъдат полезни

включва анализ на кръвните протеини за наличие на специфични маркери. .. За съжаление тези тестове не могат да разграничат различните видове коронавируси (причиняващи FIP и немутирали FCoV), поради което могат да се използват в комбинация с клиничните признаци за повишаване на подозрението, но не могат да дадат окончателен отговор. Тестът на Риволта може също да насочи ветеринарните лекари към диагнозата

Най-добрият тест за потвърждаване на диагнозата е да се вземе тъканна проба, наречена биопсия, от засегнатите тъкани, за да се изолира вирусът, но много котки са твърде болни, за да се подложат на операция за тази цел.

  • Може ли да се лекува FIP?

FIP е трудно за лечение заболяване, което за съжаление в много случаи е нелечимо и води до бърз летален изход. Поддържащите грижи, като например интравенозни течности и обезболяване, могат да облекчат признаците за кратко време, а лекарствата, като интерферон (лекарство, което стимулира имунната система), са проследени със смесени резултати.

Неотдавнашни изследвания показаха някои обещаващи резултати по отношение на използването на по-нови антивирусни лекарства; въпреки това са необходими допълнителни изследвания, преди те да бъдат изпробвани за лицензиране.

  • Как може да се предотврати FIP?

Намаляване на риска в домакинства с много котки.

Рискът от FIP може да бъде сведен до минимум, като се сдобиете с домашен любимец от източник със сравнително малко котки или лицензиран развъдник. Изкореняването на FCoV в колониите за развъждане може да бъде изключително трудно и по-практичен подход би бил да се използват мерки за предотвратяване на мутацията във FIP.

Ако спасите бездомно коте, е добре да го изследвате за коронавирус преди да го заведете у дома. Това е особено важно ако имате и други котки.

Ако гледате повече от една котка, предотвратяващите действия са кастрация на всички котета в дома, избягване на големи групи котки или на многобройни котила наведнъж, отделяне на малки изолирани групи, наличие на многобройни, лесни за почистване места за живеене и аксесоари. Поддържайте добра хигиена, отделете котешките тоалетни далеч от купичките за храна и вода.

Коронавирусът е също толкова непредсказуем за котките, колкото за хората, независимо, че са различни вируси. Важно е да знаете, че коронавирусите на хората и котките не се предават помежду им – тоест ако вие имате коронавирус, не можете на заразите котката си и обратното, котките не заразяват хората с коронавирус. При котешкия коронавирус превенцията е най-важна и с тази информация се надяваме, че ще имате знанията за ефективно предпазване на любимите си домашни котки.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.