Кои храни от нашата трапеза за опасни за домашната котка? Има ли растения в дома ни, които застрашават здравето й?

  • Home
  • Blog
  • Кои храни от нашата трапеза за опасни за домашната котка? Има ли растения в дома ни, които застрашават здравето й?
image
  • By
  • 16.11.2022

Кои храни от нашата трапеза за опасни за домашната котка? Има ли растения в дома ни, които застрашават здравето й?

Нашите домашни котки често са много лакоми и обичат да си хапват всичко друго заедно с тяхната специална храна. За всеки стопанин е трудно да не се предаде на молещия поглед на любимата си котка докато семейството вечеря. Но немалка част от храната на нашата трапеза може да навреди на котката. Ето и най-често срещаните токсични храни за котки:

  • Лук и чесън

Лукът и чесънът могат да увредят червените кръвни телца на котката ви и да доведат до анемия. Тези храни обикновено са отровни, когато се консумират в големи количества. Котките със симптоми на летаргия, слабост, намален апетит, бледи венци и оранжева до тъмночервена урина трябва незабавно да бъдат заведени при ветеринарен лекар.

  • Сурови яйца, сурово месо и кости

Подобно на хората, консумацията на сурови яйца или сурово месо може да доведе до отравяне със салмонела или E. coli при котките. Симптомите на заболяването са различни, но могат да включват повръщане, диария и летаргия. Салмонелата и E. coli могат да се предадат и на хората, затова внимавайте да миете добре ръцете си след готвене и да държите котката си далеч от тези сурови храни. Суровите яйца също съдържат ензим, който може да доведе до проблеми с кожата и козината. Не позволявайте на котката си да яде и сурови кости – тя може да се задави с тях, да нарани храносмилателния си тракт или да повреди зъбите си.

  • Шоколад и кофеинови напитки

Всички сме чували, че шоколадът може да бъде смъртоносен за кучетата, но той е също толкова отровен и за котките. Шоколадът съдържа вещества, наречени метилксантини, които могат да предизвикат повръщане и диария, висока телесна температура, мускулни тремори, нарушен сърдечен ритъм, дискомфорт в корема, повишена жажда и гърчове. Метилксантините се съдържат и в напитките с кофеин и трябва да се избягват.

  • Алкохол и сурово тесто

Алкохолните напитки и храните, които съдържат алкохол, могат да бъдат опасни за вашата котка. Поглъщането може да причини повръщане, диария, треперене, дезориентация, затруднено дишане, кома и дори смърт. Също така е важно да държите котката си далеч от сурово тесто. Суровото тесто причинява разширяване на стомаха.

  • Мляко и млечни продукти

Въпреки че котката ви може да обича да пие мляко, то не е полезно за нея. Котките имат проблеми с усвояването на лактозата в млякото, което може да причини стомашно разстройство или диария. Така че, въпреки че някои котки нямат проблеми с понасянето на мляко, не се препоръчва да пият нищо друго освен майчиното мляко, докато са котенца, поради възможността за храносмилателни проблеми.

  • Грозде и стафиди

Дори малко количество грозде и стафиди може да доведе до заболяване на котката ви – те дори могат да доведат до бързо развитие на бъбречна недостатъчност. В рамките на 12 часа след поглъщането понякога се появява повръщане. Други признаци, които могат да се проявят в рамките на 24 часа, включват летаргия, диария, намален апетит, болки в корема, намалено уриниране и болки в корема.

Котките са изключително любопитни животни, особено малките котета. Ето някои идеи как да предпазите котката си от поглъщане на нещо вредно:

Съхранявайте храната на недостъпно за котката място. Инсталирането на защитени от котки ключалки на шкафовете може да се окаже необходимо за любопитното коте.

Не оставяйте котката си на плота, докато готвите или се храните.

Не я хранете с остатъци от масата.

Друга често подценявана опасност в уютните ни домове са стайните растения:

  • Лилии

 Има около 90 вида лилии и  всички те са отровни за котките. Всъщност те са едни от най-токсичните растения за вашия котешки приятел – поглъщането им може да доведе до бъбречна недостатъчност.

  • Сукуленти

Тези лесноотглеждащи се растения са чест обитател на дома. Красиви са, но много токсични за котките.

  • Нарциси.

Тези популярни пролетни едногодишни растения с наситено жълто и бяло оцветяване изглеждат страхотно във вазата на масата, но не позволявайте на красотата им да ви заблуди. Според проучване, публикувано в Canadian Veterinary Journal, цветовете, листата и луковиците на нарциса могат да бъдат отровни за котките.

  • Зюмбюли.

Прекрасно ухаещите цветове на зюмбюла произхождат от източното Средиземноморие. Близки родственици са водните зюмбюли, които произхождат от Тексас, и лалето. Въпреки красотата си, тези луковични цветя съдържат алкалоиди, които могат да бъдат опасни за вашето коте.

  • Азалии.

 Част от семейство рододендронови, азалията е малък широколистен вид, при който цялото растение може да се счита за отровно за котката, което може да включва стомашно-чревни, сърдечно-съдови или проблеми с централната нервна система.

Токсичността може да варира в зависимост от вида на растението и количеството, което е погълнато. Ако сте решили на украсите дома си с растение първо проверете дали е безопасно за котката Ви.

Има много безопасни варианти, като африкански виолетки, жасмин и бегонии, които привличат погледа и са безопасни за вашия котешки приятел.

Всяко растение или храна причинява различни токсични ефекти, но общите признаци на интоксикация са повръщане, диария, кашлица, затруднено дишане, нарушено ориентиране, загуба на апетит, саливания (увеличени произвеждане на слюнка). Ако се съмнявате, че котката Ви е погълната вредна храна или растения незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар.

Във ветеринарната клиника ветеринарният лекар ще извърши преглед и всички необходими кръвни изследвания, за да диагностицира отравянето и да определи лечението.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.