И домашните ни любимци остаряват … и също като хората могат да страдат от проблеми с мозъка. Разберете повече за деменцията при кучетата и котките!

  • Home
  • Blog
  • И домашните ни любимци остаряват … и също като хората могат да страдат от проблеми с мозъка. Разберете повече за деменцията при кучетата и котките!
image
  • By
  • 21.11.2022

И домашните ни любимци остаряват … и също като хората могат да страдат от проблеми с мозъка. Разберете повече за деменцията при кучетата и котките!

Всъщност с думата „деменция“ ветеринарните лекари обобщават всички когнитивни нарушения при животните. Може би сте забелязали промени в домашния си любимец, които показват, че той страда от някаква форма на когнитивно нарушение. Когнитивните нарушения при кучетата и котките, наричан още синдром на когнитивната дисфункция или деменция, се развива по подобен начин като при хората.

Ако домашния Ви любимец страда от деменция, симптомите обикновено започват да се проявяват около 9-годишна възраст. Трябва да заведете животното си на ветеринарен лекар, ако подозирате, че то има признаци на деменция. Ветеринарните лекари обикновено поставят официална диагноза когнитивна дисфункция след като първо изключат други медицински причини за дезориентация, като например:

  • Диабет
  • Болест на Кушинг
  • Високо кръвно налягане
  • Загуба на слуха
  • Загуба на зрение
  • Инфекция на пикочните пътища
  • Бъбречно заболяване
  • Артрит
  • Кожно заболяване

Тези заболявания се проявяват със симптомите, които са често срещани при животни с деменция.

  • Дезориентация

Дезориентацията е един от най-разпознаваемите признаци на деменцията при домашните любимци. Възможно е да видите кучето си да се лута наоколо, сякаш се е загубило, да изглежда объркано от заобикалящата го среда или да отива до неправилната врата, за да бъде излезе навън. Други признаци, че кучето може да е дезориентирано, са безцелното взиране в пода, стените или в пространството. Може да забележите, че вашият домашен любимец започва да изпитва затруднения да се ориентира около предмети или да не разпознава познати хора.

  • Промени във взаимоотношенията с хора и животни

Може да забележите, че кучето или котката Ви проявява много по-малък интерес към общуване с хора или към нещо в заобикалящата го среда. Кучето може да започне да става по-привързано или да се отдръпва от членовете на семейството.Тези поведенчески промени могат по-трудно да бъдат забелязани при котките, но познавайки котката си, стопаните често казват на ветеринарния лекар , че „котката не е себе си“. Животното може да спре да иска да бъде галено и да предпочита да прекарва времето си далеч от семейството. Някои кучета с кучешка деменция могат да станат по-страхливи .

  • Нарушения на цикъла сън/бодърстване

Един от най-неприятните аспекти на кучешката деменция е промяната, която тя предизвиква в цикъла на съня на кучето. Вашето куче може да започне да изпитва проблеми със съня през нощта и в крайна сметка да се разхожда из къщата, лаейки или хленчейки, когато всички останали спят. Това може да накара кучето ви да изпитва засилени емоции като страх и възбуда. Безсънието на кучето ви през нощта може да доведе до това, че то ще спи много повече през деня.

  • Уриниране и дефекиране вкъщи, затруднена памет

Възможно е да забележите, че изведнъж възпитанието на кучето Ви се е изпарило – послушанието изчезва и физиологичните нужди се извършват вкъщи, без предупреждение. Кучетата с деменция могат също така да спрат да реагират на команди. Също така може да ви е по-трудно да привлечете вниманието на кучето си. При котките е възможно уриниране редовно извън тоалетната, липса на интерес към играчки и промяна на ежедневните навици.

  • Промени в активността

Друг признак на деменцията при кучетата и котките е намаляването на активността. Домашния Ви любимец може да проявява по-малък интерес към изследването на околната среда. Вашето куче може също така да показва намалени реакции на външни стимули, като други кучета, звуци, вещи и хора. Други признаци за понижено ниво на активност могат да включват по-малък интерес към хигиената, липса на апетит, повече безпокойство и тревожност при раздяла.

  • Как да направя животът на любимеца ми с деменция по-добър?

Въпреки че няма лек за когнитивните дисфункции при домашните любимци, има неща, които можете да направите, за да улесните живота на вашия най-добър приятел. Попитайте ветеринарния си лекар за мерките, които можете да предприемете, за да помогнете на кучето си. Лекарствата, които могат да Ви бъдат препоръчани са: селегилин – това лекарство може да помогне на кучето ви да овладее много от симптомите, които се появяват при деменцията, антидепресанти – осигуряват облекчение на тревожността, редица хранителни добавки и лечебни диети.

Други предложения за подпомагане на кучетата с хронично когнитивно нарушение включват повече физически упражнения, интерактивни играчки и редовно заучаване на нови умения, за да се подпомогне паметта.

Можете да направите и други неща, за да помогнете на кучето си, като например да го водите на разходки, които го насърчават да усеща миризми, и да избягвате всякакви резки промени в графика. Придържането към рутина може да помогне за облекчаване на тревожността, която често изпитват възрастните кучета с когнитивни нарушения. Трябва да съобразявате темпото си с това на кучето си и да не го принуждавате да ходи по-бързо.

Много стопани приемат симптомите на деменцията за “лошо поведение”, преди да го заведат при ветеринарния лекар. Опитайте се да запазите спокойствие и да проявите търпение с възрастното куче или коте, добра идея е ако странното поведение продължи дълго да потърсите специалист.

Опитайте се да запазите разположението на дома си същото и да поддържате нещата възможно най-подредени. Промяната на позицията на дивана или оставянето на безпорядък наоколо може да направи нещата по-стресиращи за кучетата и котките с това състояние. Вашето животно трябва винаги да намира купичката си за храна и вода на едно и също място, за да не се стресира допълнително.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.