Решили сте да имате куче? Важни неща, които да имате предвид.

image

Решили сте да имате куче? Важни неща, които да имате предвид.

Малко са приятните моменти в живота, които могат да се сравнят с притежаването на куче. В края на краищата, какво по-хубаво от това всеки ден да се прибирате у дома с безусловна любов и вълнение?

Да имаш куче за домашен любимец обаче може да заема огромна част от времето Ви и не на последно място – да е скъпо! Преди да доведете в дома си ново попълнение на семейството е добре да се уверите, че наистина можете да отделите нужното време, енергия и финанси.

Повечето хора подценяват истинските разходи за притежаване на куче, защото не знаят за всички малки разходи, с които ще трябва да се справят всеки месец. Съществува и вероятността в даден момент да се наложи да се справите с немалка сметка при ветеринарния лекар, особено когато кучето Ви навлезе в по-напреднала възраст.

В следващите редове ще Ви помогнем да помислите за всички неща, които ще трябва да дадете ако имате куче, за да сте сигурни, че времето и бюджетът Ви можат да се справи с тях.

Трябва да отбележим, че повечето от тези разходи се основават на предположението, че ще осиновите кученце. Разходите са сходни и за по-възрастни кучета, но в много случаи осиновяването на по-зряло куче ще бъде по-евтино в повечето случаи.

Важно е също така да осъзнаете, че размерът и породата на кучето Ви ще имат значително значение при съставянето на бюджета. Притежаването на някои породи (например английски булдог) е изключително скъпо, тъй като те са предразположени към всякакви здравословни проблеми. Други (като смесените породи) могат да бъдат доста по-евтини в сравнение с тях. По-големите кучета ще бъдат значително по-скъпи от по-малките породи на месечна база, тъй като те консумират повече храна и обикновено изискват повече здравни грижи към края на живота си. Въпреки това разходите за целия живот на по-малкото куче вероятно ще бъдат по-големи от разходите за целия живот на по-голямата порода, тъй като по-малките кучета обикновено живеят по-дълго.

Довеждането на кучето у дома

Когато се изчисляват разходите за придобиване на куче, това обикновено е единствената част, за която хората се замислят: действителните разходи за самото куче. Въпреки това ще трябва да купите не само кучето – първоначалните разходи за него ще бъдат едни от най-големите, с които ще се сблъскате като собственик на куче.

Цената на самото куче

Цената на кучето зависи от различни фактори, включително от породата на кучето, откъде го купувате и дали го осиновявате. Почти невъзможно е да се даде универсален отговор на този въпрос, но кученцата от сертифицирани развъдници, които гарантират добро здраве и липса на наследствени заболявания могат да започнат от 1000 лева като горната граница е трудно да се определи.

През годините различни породи се предпочитат, защото са „модерни“, но преди да изберете вашата порода интересувайте се детайлно за нужните грижи за нея, подходяща ли е за семейство/деца, лесно ли се обучава, как се поддържа козината и т.н.

Не мислете и за това да търсите най-евтиния развъдчик, който можете да намерите. Повечето развъдници с изгодни цени всъщност са прикрити фабрики за кученца. Това е не само неморално и ужасно за животните, но и кучетата от тези места са по-застрашени от здравословни проблеми на по-късен етап от живота си, така че всички пари, които сте спестили предварително, могат да бъдат похарчени (и то не малко) на по-късен етап от живота на кучето.

Има много по-добър начин да се сдобиете с евтино куче – осиновете куче от приют или организация на бездомни животни.

Не само ще получите чудесен домашен любимец, но и ще спасите едно прекрасно куче. Тези разходи могат да бъдат сведени до минимум, ако вече имате кучета и разполагате с по-голямата част от оборудването, но ако започвате от нулата, ще трябва да похарчите доста пари в магазина за домашни любимци. Ето само някои от нещата, от които ще се нуждае новото куче:

  • Купички за храна и вода
  • Нашийник и каишка
  • Легло
  • Играчки
  • Храна

В зависимост от това откъде вземате кучето и на каква възраст е, може да не се наложи да поемате всички тези разходи сами. Повечето бездомни животни в приютите се ваксинират, обезпаразитяват и кастрират още в първите дни след пристигането си.

Въпреки това вероятно ще искате да заведете кучето си при избран от Вас ветеринарен лекар. Той също така ще може да Ви каже дали кучето Ви има някакви сериозни здравословни проблеми или изглежда предразположено към такива проблеми в бъдеще.

Обученият любимец е прекрасен компаньон за цял живот, а необученият може да създава сериозни проблеми.

Обучението също не е задължителна част от разходите. Въпреки че е абсолютно необходимо да обучите кучето си, възможно е (и се препоръчва) да го направите сами. Основните умения за послушание могат да бъдат преподадени от всеки, дори и да нямате никакъв опит. Можете да си купите книга или онлайн курс или просто да се възползвате от безплатните ресурси  на места като YouTube.

Ако обаче кучето Ви има сериозни поведенчески проблеми или ако просто нямате време или желание да го обучавате сами, ще трябва да наемете професионалист. Професионалните треньори могат да бъдат доста скъпи, особено ако искате индивидуално обучение, а не групови занимания.

Храна

Кучетата трябва да се хранят (а някои от тях ядат големи количества), така че очаквайте да добавите храна за домашни любимци към месечните си разходи за доста дълго време.

Това е най-големият постоянен разход, с който вероятно ще се сблъскате като собственик на куче, но Ви призоваваме да не пестите от храната за тях. Храненето на кучето Ви с висококачествена храна (с високо съдържание на протеини и без пълнители и добавки, в прецизно изчислени съотношение протеин:въглехидрати:мазнини) ще допринесе много за поддържането на здравето му и може да Ви спести много разходи за здравеопазване по-късно през живота.

Също така е важно да давате на кучето си подходящи по размер порции. Ако храните кучето си с най-здравословната храна на планетата, това няма да му бъде от полза, ако го прехранвате, а затлъстяването може да се отрази ужасно на здравето му в дългосрочен план.

Игри и умствено развитие

Играчките и забавните занимания също са не по-малко важни от обсъжданите досега неща. Тук можете да спестите пари, като просто замените времето и вниманието си с играчки, купени от магазина. Кучето Ви несъмнено би предпочело да тича с Вас, отколкото да получи нова играчка за дъвчене или въже за дърпане.

Въпреки това играчките могат да обогатят живота на кучето и да предизвикат мозъка му, а добавянето на играчки към времето, което прекарвате заедно, може да направи нещата по-забавни и полезни и за двама Ви.

Възможно е да се наложи да купувате и други консумативи от време на време. Това може да е подмяна на износен нашийник или четка, която е сдъвкана, или закупуване на нови неща, които внезапно са станали необходими, като например стъпала, които помагат на кучето да се качва на леглото.

Инвестиране на време.

Сутрешните и вечерните разходки при много породи кучета в млада възраст не са достатъчни. Пътят до перфектната разходка както сме я гледали по филмите е дълъг. Преди това ще се наложи да прекарате време за да научите кучето си на хигиенни навици, как да ходи на повод и как да се държи с други хора и животни. Посещаването на кучешки паркове също е много важно  – вашето куче има нужда да общува със себеподобни, за да се развие умствено и социално.

Ако пътувате често трябва да помислите и за хотели за кучета или ваши близки, които да се грижат за него.

Разходи на по-късен етап от живота

Друго нещо, което много хора не отчитат, е колко скъпо може да бъде едно остаряващо куче. Това невинаги е така, но ако кучето Ви има хронични или инвалидизиращи здравословни проблеми, грижите за него могат да станат изключително скъпи (и това е в допълнение към много от „нормалните“ разходи, изброени по-горе – бюджетът за кучешка храна няма да изчезне.)

Кучетата в напреднала възраст нямат нужда от толкова играчки и забавления. Възрастните кучета нямат също и огромните енергийни нужди както подрастващите такива и затова количеството храна, която ще купувате ще е по-малко.

Все пак това намаление на разходите вероятно ще бъде компенсирано от увеличаването на сметките за ветеринарен лекар. Кучетата в напреднала възраст е по-вероятно да имат сериозни здравословни проблеми като артрит, дисплазия на тазобедрената става и дори сърдечни заболявания или онкологични такива, а поддържането на комфорта на най-добрия Ви приятел през златните му години може да бъде доста скъпо.

Най-добрият начин да намалите тези разходи е да се погрижите за кучето си преди то да достигне преклонна възраст. Това означава да го поддържате в добра физическа форма, да му осигурявате достатъчно движение и да го водите на редовни прегледи, за да можете да откриете проблемите в ранен стадий – тогава те се лекуват по-лесно.

Колко струва притежаването на куче?

Въпреки че притежаването на куче е едно от най-големите удоволствия в живота, няма как да не се отбележи, че правилното отглеждане на здраво и щастливо куче заема място в семейния бюджет. В първите години от живота си вие ще трябва да му покажете всичко от света, то има само Вас за учител. Това отнема доста време и усилия, особено ако сте стопанин за първи път. Често новите стопани изпитват трудност в намирането на време за обучение, разходки и игра.

Прекрасно е, че сте взели решението да имате куче, но отделете време да помислите преди реализирането на тази идея. Самото вземане на малкото сладко кученце у дома е само началото – от този момент вие имате още един член на семейството, който изисква време, усилия и финансови средства за да живее щастлив живот.

Разбира се, нищо от това не е казано, за да Ви откаже от притежаването на куче. Инвестицията, която правите в тях, бледнее в сравнение със стойността, която те осигуряват –  животът Ви няма да е толкова богат без тях.

Без значение колко време и пари ще похарчите за кучето си, трудно ще отречете, че си е струвало всяка стотинка.

Запишете час за преглед още сега. Може да го направите бързо и лесно още тук.

Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар. Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.