Често срещани заболявания на очите при кучета и котки

image

Често срещани заболявания на очите при кучета и котки

Офталмологичните заболявания не са запазени само за хората – и нашите домашни любимци често страдат от болести на очите.

Може би не сте забелязали, но прегледът на Вашия домашен любимец при ветеринарният лекар започва именно с преглед на очите. Не малка част от системните заболявания имат признаци, свързани с очите на животните. Лекарите оглеждат клепачите, миглите, цветът на лигавиците и състоянието на очната ябълка и третият клепач. Очните структури често се налага да бъдат прегледани със специална апаратура – измерва се очното налягане, оглеждат се предната и задната част на очите, проверява се цялостта на роговицата.

В следващите редове ще Ви запознаем с най-често срещаните очни заболявания при кучетата и котките – те често могат да причинят дискомфорт и дори загуба на зрение, но ранната диагностика и терапия могат да предпазят Вашият любимец от трайни увреждания.

  • Нараняване или язва на роговицата

Това е най-често срещаното офталмологично оплакване при ветеринарния лекар. Язвите или нараняванията на повърхността на роговицата са много болезнени и могат бързо да изложат пациента на риск от значително увреждане на зрението или дори загуба на окото. Причините за това заболяване могат да бъдат разнообразни – вируси и бактерии,нараняване. При ранно откриване и правилно лечение, нараняванията на роговицата се излекуват напълно.

  • Херпесвирусен конюнктивит при котките

Този вирус причинява инфекция на горните дихателни пътища при котките и конюнктивит – възпаление на тъканите около окото, особено на лигавицата на клепачите и третия клепач. Най-често боледуват малки котенца и при ранно диагностициране и лечение състоянието лесно отшумява. Ваксинацията за херпес вирус е част от ваксиналната схема на всички котки.

  • Липса на достатъчно количество сълзи (сухо око)

Може да се появи при всяка порода кучета, а при котките е сравнително рядко срещан проблем. Въпреки това предразположени към проблеми със слъзната секреция са породите кучета с по-изпъкнали очи. При липса на достатъчно слъзен секрет, повърхността на окото става суха и възпалена – очите на животното обикновено за зачервени и много чувствителни. При такива симптоми, ветеринарният Ви лекар ще измери количеството сълзи в окото на домашния любимец и при нужда ще назначи нужните капки, които ще подобрят състоянието.

  • Глаукома

Глаукомата е очно заболяване, което се причинява от прекомерно налягане, което се натрупва зад окото. Глаукомата е изключително болезнена за кучетата и котките и ако е нелекувана води до трайни увреждания. Най-честият ѝ признак е прекомерно изпъкване на очите – може да е само на едното или на двете. Повишеното очно налягане на Вашият домашен любимец може да бъде измерено със специален уред и при ранно откриване може да бъде лекувано успешно с очни капки.

  • Мейбомиеви кисти

Мейбомиевите кисти, известни още като кисти на клепачите, са образувания по клепачите на кучето или котките. Срещат се по-често при кучетата, отколкото при котките. Обикновено се причиняват от блокирани мастни жлези. Тези кисти също са доста болезнени и е важно да посетите ветеринарният си лекар при съмнение за болка в клепачите на Вашият домашен любимец.

  • Преден увеит

В пряк превод предният увеит означава „възпаление на предната част на окото“. Симптомите включват зачервяване на окото, често примигване, избягване на светлина, необичаен цвят на ириса, мътно изглеждащо око и воднист, слузест или гноен секрет от окото.

  • Заболявания на лещата – катаракта или луксация

Катарактата не само уврежда зрението – тя може да доведе до възпаление на самата леща или до болезнена глаукома. Луксацията на лещата също се среща достатъчно често при кучетата и котките – би могла да се диагностицира с ехография. „Замъгляване“ на очите може да се наблюдава и при атрофия на лещата – състояние характерно за по-възрастните домашно любимци.

  • Извръщане на клепачите навън или навътре

Неправилната постановка на клепачите се среща често при някои породи кучета – кокер шпаньол, кане корсо, шар пей и други. При котките го наблюдаваме сравнително рядко, най-често като последствие на хронично възпаление на очите и клепачите. Лечението в повечето случаи на извръщане на клепачите е оперативно.

  • Cherry eye

„Черешово око“ или cherry eye представлява пролапс на жлезата на третия клепач. Много бозайници, включително кучетата, имат „допълнителен“ или трети клепач, разположен вътре в долния клепач. Третият клепач служи като допълнителен защитен слой на очите на кучетата и котките. Третият клепач съдържа и специална жлеза, която произвежда значителна част от защитния слъзен филм на окото. Когато тази жлеза изпадне или „изскочи“, състоянието е известно като „черешово око“.

  • Очни симптоми на системни заболявания

Високото кръвно налягане, автоимунни заболявания или ракови заболявания могат да бъдат проявени с очни оплаквания при домашните животни.

  • Рак на окото: Лимфом, меланом и невробластом

Макар и не толкова често, ветеринарните лекари се срещат и с ракови образувания в областта на окото – например лимфома или меланома.

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.