Грижа за зъбите на котката

image

Грижа за зъбите на котката

До скоро никой не говореше за денталното здраве на котките и още по-малко ставаше въпрос за миене на зъбите на котка. Но ветеринарните лекари се срещат всекидневно с дентални заболявания при котките, а най-добрия начин за превенцията им е оралната хигиена…  котките Ви се струват все по-сходни с нас хората, нали?

  • Пародонтални заболявания при котките

Пародонтозата е един от най-често срещаните и сериозни здравословни проблеми при домашните любимци, който засяга приблизително 70% от котките до 3-годишна възраст. Превенцията в домашни условия е също толкова важна, колкото и редовното почистване на зъбите от ветеринарните лекари. Всъщност, ако не осигурявате почистване на зъбите на котката си у дома, пародонтозата при котките ще прогресира независимо от грижите, полагани от ветеринарния лекар.

  • Как можете да предотвратите пародонтозата при котката си?

Ключът към лечението на заболяванията на венците при котките е превенцията! Докато повърхността на зъбите се почиства често, венците ще останат здрави. Има няколко варианта за домашна грижа, от които можете да избирате, и всичко, което можете да направите, за да предотвратите натрупването на плака и зъбен камък, ще бъде от полза.

  • Миене на зъбите на котката вкъщи – златният стандарт

Единственият най-ефективен начин за поддържане на здрави венци и контрол на зъбната плака при котката е ежедневното миене на зъбите. Зъбната плака е мек бактериален филм и лесно се разрушава от механичното въздействие на четкането. Ако плаката се отстранява ежедневно, зъбният камък няма да се образува и да прогресира до пародонтоза.

За постигане на най-добри резултати миенето на зъбите трябва да започне, когато котката ви е млада и лесно ще се адаптира към почистването на зъбите вкъщи. С напредването на възрастта и развитието на заболявания на зъбите и венците, котките могат да изпитват болка при почистването на зъбите. В този случай съществуват кърпички за зъби, които могат да помогнат за борба с плаката, когато се втриват ежедневно в зъбите и венците. Ако котката Ви напълно се противопоставя на миенето на зъбите или за нея е болезнено, посетете ветеринарния си лекар, тъй като може да има специфични проблеми, на които трябва да се обърне внимание.

Въпреки че миенето на зъбите на котката може да изглежда невъзможно в началото, с търпение и постепенен подход почти всички котки в крайна сметка ще го приемат. Не е необичайно въвеждането на процедурата да отнеме до 2 месеца.

  • Началото…

Най-добре е да започнете, като оставите котката си да оближе пастата за зъби от пръста ви. След като прояви интерес, предложете пастата от четката за зъби. Накрая поставете четката с пастата в устата на котката си. Най-добре е да започнете с четката за зъби от външната страна на бузите под горната устна. След като те се почувстват комфортно с този процес, добавете движенията на четката.

  • Какви паста и четка да изберем?

Всяка котка трябва да има своя собствена четка за зъби. Правилните четки за зъби са меки и наклонени, за да достигат адекватно до задните зъби. Някои котки предпочитат четки, подобни на напръстници.

Човешките пасти за зъби съдържат абразиви и детергенти и не трябва да се използват при котки, тъй като те ще погълнат пастата. Предлагат се много пасти за зъби с различни вкусове и повечето котки изглежда предпочитат тези с вкус на морски дарове или птиче месо.

  • Правилна техника на четкане

Косъмчетата на четката за зъби трябва да се поставят под ъгъл от 45 градуса в мястото, където се срещат венците и зъбите. Косъмчетата трябва да се движат около зъбите с нежна овална форма и да обхващат по три-четири зъба наведнъж. Преди да преместите четката за зъби на ново място в устата, трябва да извършите десет кратки овални движения. Външните горни зъби дъвчат най-много и трябва да им се обърне повече внимание.

  • Изплаквания на устната кухина и гелове

Хлорхексидинът е най-ефективният антисептик за предотвратяване на натрупването на плака. Изплакването се прилага чрез впръскване на малко количество във вътрешността на бузата от всяка страна на устата. Гелът се нанася директно върху зъбите с помощта на пръст или четка. Много котки не харесват вкуса на тези продукти, дори ако са ароматизирани.

  • Дентални диети и лакомства

Повечето котки не се нуждаят от специална стоматологична диета. Ако обаче котката ви има особено големи проблеми с плаката, ветеринарният лекар може да ви предложи такава. Одобрените стоматологични диети обикновено са гранули със специален дизайн или съдържат химикали, които свързват и улесняват разграждането на плаката и/или зъбния камък.

Въпреки че лакомствата за дъвчене често са полезни за предотвратяване на натрупването на плака и зъбен камък при кучетата, за котките има много малко информация.

Почистването на зъбния камък на котката Ви във ветеринарната клиника винаги се извършва под пълна упойка. Често на тази процедура се подлагат котките с много напреднало пареодонтично заболяване и заедно с почистването губят някои разрушени зъби. Котките в повечето случаи посещават ветеринар едва когато изпитват силна болка и трудност при хранене. Единственият начин да предпазите котката си от дентални заболявания е профилактиката – почистването на зъбите може да Ви се струва като предизвикателство, но с времето ще разберете, че усилията си струват!

Може да си запишете час за преглед бързо и лесно още тук.
Ако се колебаете, може да се възползвате от онлайн консултациите – да зададете писмено въпроса си и да споделите какво Ви тревожи към избрания от Вас лекар.

Запишете час за онлайн консултация сега или задайте писмено въпросите си. Не отлагайте! Грижата за здравето на Вашия домашен любимец е най-важна.